lördag, december 03, 2016

Att tänka på angående utländsk källskatt

Det finns många ifs and buts när det kommer till att äga utländska utdelningsaktier. Vilket depåtyp skall man ha och hur funkar det? Jag har skrivit flera inlägg kring detta tidigare och detta inlägget har en mycket specifik inriktning:

Källskatt från utländsk utdelning i retur på en KapitalFörsäkring.
Avanza och Nordnet som rent juridiskt står som ägare för ditt innehav i din kapitalförsäkring (pensionsbolag upprättade för ändamålet, tex Avanza Pension) fixar automatiskt så du får utländsk källskatt i retur. Denna process tar 2-3 år eftersom man claimar pengar för året tidigare och det skall snurra genom skatteverkets trögrullade kugghjul osv.

Läs mer: Ingående info om utländska aktier i KF vs ISK. Med ytterligare fördjupningslänk!

Jag har i många år tagit emot utländska utdelningar och är liksom i "loopen" och får tillbaka skatt varje år. Under en längre period hade jag kring 20 procent eller mer i dollarnoterat medan jag nu viktat ned till cirka 12 procent.
Även om jag är inne i loopen och får pengar i retur varje år så är detta en anledning för mig att hålla nere mina placeringar i utländska innehav. Fatta mig rätt, jag är inte emot det jag är bara restriktiv och vill hålla det på en låg vikt i portföljen.

Genom att hålla nere andelen utländska innehav minskar jag svängningar i utdelningens storlek i kronor räknat och jag minskar de där pengarna som hänger i luften i några år innan jag får dem i retur.

Jag rekommenderar verkligen inlägget jag länkar till ovan, det besvarar alla eventuella frågor om KF vs ISK och vilket man skall välja.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

4 kommentarer:

 1. Kan väl passa på att länka till mitt inlägg i ämnet för den som vill fördjupa sig: Jakten på den försvunna källskatten

  SvaraRadera
 2. Norges kapitalförsäkring (hos Nordnet) ger källskatten i retur i januari året efter. 1-12månader efter utdelning getts får man alltså tillbaka källskatten. Norge som är ett paradis för byråkrater, spöar de svenska skatteverket med ett par år.

  SvaraRadera
 3. Det här med att Nordnet etc är juridiska ägare- vad innebär det för risker vid exvis obestånd, är det nån som har koll på detta?

  SvaraRadera
 4. HEj Anonym,
  Visst finns det en risk av något slag men den är liten. Det är hårt reglerat kapitalet som skall finnas i pensionsbolaget som äger aktierna i din KF. De måste ha så mycket tillgångar som värdet på försäkringarna. De är friställda från moderbolaget så en konkurs i Avanza hotar inte Avanza Pension.
  Fritt taget ur mitt minne från svar jag fått av Avanza.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera