måndag, november 07, 2016

Mycket snö negativt för fastighetsbolagen

Det har snöat några dagar nu varav igår och idag råder det rena snöstormen. Väldigt mycket snö har fallit på kort tid. Jättekul för barn generellt men mindre roligt för vissa andra.

Jag gillar också snö så det är inte mig själv jag syftar på. Fastighetsbolagen får ökade förvaltningskostnader i spåren av snön. Man måste stå för snöröjning runt fastigheten. Snöar det rejält behöver man ta bort snö från taket för att skydda byggnaden från skador. Is och snöras från byggnaden måste man förebygga.

En sträng vinter med mycket snö sätter spår i fastighetsbolagens förvaltningsresultat.


14 kommentarer:

 1. Tänk på att mycket snö isolerar husen också. Så Uppvärmnings kostnaden sjunker.
  Tror faktiskt att en fastighetsägare tjänar på när det kommer mycket snö.

  Dom stora kostnaderna för en fastighetsägare däremot är att underhålla sina fastigheter.
  När det är dags och byta fönster, tak eller stam renvovera. Det är då det pengarna flyger iväg.
  Likadant en vattenläcka i ett badrum kan kosta 200-300 tusen samtidigt som lägenheten inte är uthyrd under en månads tid.

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Det där är direkt felaktigt. Att sträng vinter och mycket snö ger lägre uppvärmningskostnader. Snö måste man som sagt ta bort från fastigheten, Av rasrisk runt fasad och för att skydda fastigheten från skador på tak och byggnad.

  Här snackar vi börs och då är säsongsvariationer av intresse. Som tex ökade kostnader vid en sträng vinter. Löpande underhåll och kostnader är inget extraordinärt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Jo jag vet att snö måste tas bort från tak pga av ras risk.
  Har själv jobbat med det genom räddningstjänsten och åt en plåtslageri firma.

  Men det är faktiskt så att snö isolerar husen så att det går åt mindre energi till och värma upp husen.
  Det kan låta konstigt men det det går åt mer energi till och värma upp husen när det ligger runt 0 grader och det blåser än när det är -10 och 30 cm snö.
  Så mycket snö behöver inte betyda att kostnaderna ökar.
  Fjärrvärme är en väldigt dyr kostnad som merparten av fastigheter i större städer använder. Så går det åt mindre energi så kan det uppväga kostnaden att skota tak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den isolerande effekten gäller bara gamla hus. Många hus har idag så pass bra isolering att 30 cm snö inte räcker för att få effekt. Däremot att behöva röja tak är snuskigt dyrt. Om det behövs har man troligen redan stora summor för snöröjning och halkbekämpning innan dess. (Jobbar som förvaltare i söder)

   Radera
 4. Läge att ta hem vinsterna och ligga likvid om Trumpen segrar!

  SvaraRadera
 5. OT fråga:

  Diffen mellan Handelsbanken A och B är nu ca 2.5 kr/aktie. Tycker du det är värt att som småsparare byta från A till den mer olikvida B-aktien?

  Jag har läst din bloggpost angående just detta men undrar om du sitter på nån smaskig info jag missat kring just SHB.

  Tack för en härlig blogg med imponerande uppdateringsfrekvens!
  // Studenten

  SvaraRadera
 6. att det snöat i 3 dagar säger inget om hur vintern ser ut som helhet.

  SvaraRadera
 7. Hej Studenten,
  För 2,5 kr per aktie tycker jag nog inte det är värt sälja o byta. Beror lite på hur många man har men då du är student antar jag att du inte har tusentals.

  SvaraRadera
 8. Hej Anonym,
  Hehe, mycket riktigt, det är vintern som helhet som räknas. Några dagar hit eller dit är inte det som gör stor skillnad.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Då får vi väl hoppas på en riktig vargavinter så vi kan plocka hem lite fina reor i bostadssektorn framöver :)

  SvaraRadera
 10. Hej alla,

  Jobbar med bostads och samhällsfastigheter så kan upplysa er om hur det ligger till för oss. Våra snittkostnader på en kvm fastighet (bolag med ca 30 000 lgh i Sverige) ligger mellan 500-600 kr. Av dessa har vi i budget 12,5 kr för snö. Denna nivå kan självklart variera beroende på vart man är i Sverige och det är sällan man behöver skotta av tak.

  Tack för mig och tack för en bra blogg Petrusko!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. DEt är just röjning av tak jag tänker på och när det inträffar spränger ni den där budgeten. Tur det inte är så ofta.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej ! Tänkvärt inlägg men hade gärna fått backa upp det med lite mer data. Detta är väl något som om det vore ett analys inlägg skulle benämnas som "underanalys". Någon som vet hur snöeffekten slår mot de enskilda fastighetsbolagen.? Om jag skulle gissa är det fastighetsbolagen i söder ( Wallenstam , Brinova,Balder ) som tar mest stryk då snövinter får ses som något extraordinärt och snöröjningsresurser är en bristvara , medan för diös och np3 ingår detta normalt. Någon som är expert på diös q1 och q2 korrelerat till stränga vintrar uppe i norr?
  Vänligen JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag har ägt fastighetsbolag i ett par decennier och har erfarenhet och minne. De vintrar det kommer såpass mkt snö att man måste röja på taken så slår det tydligt på förvaltningsresultatet. Det blir mkt kostsamt. Vill du läsa mer om det kan du spana fram vilket år det var sådär jättemycket snö senast, det minns jag inte däremot vilket år det var. NÄr du är helt säker vilket år det var så kan du läsa q1 rapport för tex Castellum.

   Mvh petrusko

   Radera