måndag, november 21, 2016

Du behöver inte vara rik för att investera!

Även små medel kan skapa en stor förmögenhet, nyckeln är tid. Ränta på ränta är en oerhört kraftfull effekt, ge den tid och den flyttar berg.
Det finns ett uttryck "time in the market" rakt översatt: tid i marknaden. Tiden är din bästa vän och ju mer tid du har desto större sannolikhet att du bygger upp en stor förmögenhet.

Som exempel tar vi en 20-åring som sparar 500 kronor per månad i en gratis indexfond. Historiskt har börsen avkastat cirka 10 procent i snitt och antaget den fortsätter så har denna 20-åring 1 miljon kronor strax efter sin 49:e födelsedag.

500 kronor per månad det är inte mycket. Om man anstränger sig så kan nog nästan alla svenskar fixa att spara såpass.

Ju tidigare du börjar investera desto bättre. Indexfonder är enkelt och smidigt. I många fall är det också den placering som ger bäst avkastning eftersom det är ytterst få förunnat att slå index på lång sikt.

Jag sparar i Avanza Zero (Adlink) till barnen och i mitt PPM.
En annan favorit är den börshandlade fonden Xact OMXSB Utd (Adlink) som pyntar utdelning cash i juni varje år.

Bry dig inte om börshumör och kurssvängningar. Fortsätt bara att köpa mer indexfonder månad ut och in och du kommer vara en stor vinnare på lång sikt! Försök inte tajma marknaden, det är tid i marknaden som gäller. Fortsätt köpa i ur och skur. Börsen går upp på lång sikt och hur den utvecklas på en vecka, månad eller ett år är oväsentligt, på lång sikt går den upp.

Behöver man pengarna inom 5 år kan börsen vara för riskabelt och det är att föredra ett bankkonto med hög ränta. SBAB har konto med strax under 1 procent och Akelius har upp till 3,5 procent. Länk till Akelius kontospar (Adlink).

Att spara på konto på lång sikt är vansinne. Tex ett barnspar eller pensionspar. Det ger urusel avkastning på lång sikt. Börsen som gett cirka 10 procent historiskt jämfört med SBAB konto på 0,8 procent. På 20 år skiljer det över 200.000 kronor givet ett månadsspar om 500 kr. Kontospar hos SBAB har växt till 129.500 kronor medan indexfonder har vuxit till 343.600 kronor.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

6 kommentarer:

 1. En gammal tumregel var att ha lika stor andel räntesparande som antal år man är. För mig framstår det som ekonomiskt vansinne att placera 42 % i räntepapper när min investeringshorisont är minst 13 år. Som 55-åring pensionerar jag mig. Skulle förvisso liksom du kunna leva på aktieutdelningar redan nu, men på 11000/månad blir levernet väl magert.

  Rutger Backe

  SvaraRadera
 2. Gör en liten push för min post med exemplifierande diagram på ämnet från augusti.
  https://pensionarsmiljonaren.blogspot.se/2016/08/ranta-pa-ranta-effekten-om-att-borja.html

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Kan man spara i Xact OMXSB Utd till pensionen? Hur fungerar den? Är det en ren fond så man inte behöver oroa sig att deni försvinner efter x antal år? Om jag förstår dig rätt följer den index men delar ut? Isåfall måste den väl vara strået vassare än avanza zero?

  SvaraRadera
 5. HEj Alexander,
  Vanguard har en fin EuropaETF med ticker VGK. Avgiften är strax över 0,1 procent per år vilket är jättebra.
  Kan vara värd en titt. Googla Vanguard VGK etf så kommer du direkt till fondens sida hos Vanguard.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hej Marcus,
  Yes Xact OMXSB Utd är en vanlig fond med enda skillnaden att den är börshandlad. Köp och sälj sker direkt istället för som med vanliga fonder att du får lägga en order och flera dagar senare få reda på vilken kurs du fick betala.
  Privat pensionspar går bra men inte i PPM för där finns den ej med.

  Du får nytta av utdelningen även i Avanza Zero där den automatiskt återinvesteras inom fonden men Xact OMXSB har ändå presterat bättre för den följer ett mycket bredare index som gått klart bättre på kort och lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera