onsdag, november 09, 2016

Börsen i spåren av Trump. Inget ristat i sten!

Det blir inte alltid som man tänkt sig, det var ju solklart att Clinton skulle vinna enligt svensk media och oddsen hos spelbolag.
Det är aldrig färdigt förrän det är färdigt. Nu är det färdigt och Trump är USAs 45:e president.
När det blev klart var vi återigen tvärsäkra, tvärsäkra på ett börsras. Än en gång får vi bevisat för oss att man inte skall ropa hej innan man kastat stenen över ån.

Trump höll ett oerhört bra segertal. Han var pedagogisk, han var medryckande, han var lugnande. Han visade upp prima presidentanda i ett historiskt segertal.
I talet betonade han med kraft att det skall satsas å det grövsta på infrastruktur. Det skall byggas vägar, sjukhus. Ofantliga mängder jobb skall skapas i spåren av byggandet.
På svenska börsen fick Skanska lite hicka och efter en seg startsträcka drog den iväg rejält. Skanska med cirka 40 procent av omsättningen  i USA stängde dagen på 203,8 kronor eller cirka 4,6 procent upp.

Amerikanska Caterpillar som tillverkar anläggningsmaskiner som används vid byggen och väg/tågrälsbyggen är i skrivande stund upp kring 8 procent.
Atlas Copco som också tillverkar den typen av maskiner och fler prylar som används inom bygg och anläggning stängde på 246,7 kronor eller 5 procent upp. (B-aktien, A-aktien handlas ju lite högre och därför skall man som små¨sparare äga B-aktien).

Läkemedelssektorn fick glädjefnatt i spåren av att de nu slipper ha Clinton efter sig. Hon pratade i termer om att hon skulle bestämma vad läkemedel får kosta och de skulle bli billigare.

OMXS30 stängde upp 1,2 procent, en enorm skillnad mot initiala reaktionen på över 3 procent minus. S&P500 står nu på plus 0,6 procent.

Disclaimer: Jag äger Skanska och Atlas Copco.


8 kommentarer:

 1. För den som vill läsa mer om USA valet har jag skrivit om detta på Aktieingenjörens
  och Aktiefokus blogg. Adderade till mitt Skanska innehav. Tror att Trump kommer att fokusera på stora infrastruktursatsningar. Skapa jobb helt enkelt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 2. Tycker faktiskt att risken för att Trump blev vald var större nu än risken för Brexit. Det var trots allt cirka 75 procents chans att Clinton vann valet att jämföra med över 85 procents chans att UK skulle rösta för att stanna i EU. Bägge hände ändå.

  Grämer mig över att jag inte fick avslut i Skanska. Jag hade räknat med ett större fall och satt köpkurs till 185 kronor (4 procents utdelning).

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko! Vad tror du, är det läge att köpa Realty Income nu under 56$?

  /Jocke

  SvaraRadera
 4. Tjena Jocke,
  På lång sikt är det nog helt okej men på några års sikt kan det bli en knackig investering. Trump kommer sannolikt få upp bättre fart på amerikanska ekonomin och då höjs räntan i en snabbare takt. Eftersom REITs värderas delvis likt obligationer utefter allmänna ränteläget är detta lite negativt för Realty Income mfl.

  Själv jäktar jag inte med att öka utan avvaktar lugnt. Antingen blir tiden kommen eller så dyker fint fyndläge upp som jag ej kan motstå. Kan tänka mig att kursen kan gå knackigt en tid framöver samtidigt som utdelningen fortsatt höjs. Detta tar upp direktavkastningen till en högre nivå som passar marknaden bättre i spåren av högre avkastningskrav.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Ja, han lyckades hålla sig till manus denna gång.. Hur tror du att han kommer finansiera denna utbyggnad av infrastrukturen?

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt historiskt, där fick sig etablissemanget en rejäl påminnelse om vad demokrati är, ja jösses vad skönt!

  SvaraRadera
 7. Att han vann var ju ingen överraskning isig när han ställs mot Hillary som gjort sin förmögenhet på folkets pengar utan att göra något bra, tvärtom.

  Men hur som helst. Jag hoppades på att det skulle bli en reaktion när Trump vann. Inte för att jag trodde det skulle vara så motiverat men för att tidningarna matat in den tanken i så många personers huvud och sålde av lite dagen innan valet vid uppgången.

  Det jag får en liten kännsla av är att alla tänka likadan. Jippie, blir som brexit, tjäna pengar. Så då fanns det inga säljare istället.

  SvaraRadera
 8. Clinton fick ca 100 000 fler röster än Trump och opinionundersökningarna visar väl hur folk tänker rösta och tar inte hänsyn till det amerikanska systemet med elektorer, där han som vinner får alla elektorer oberoende av om har får alla röster i delstaten eller bara 1 röst mer än motståndaren.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera