fredag, oktober 07, 2016

Kurspress på preffar

Det började i USA, i spåren av stigande statsränta och oro för förestående höjning pressades amerikanska fastighetsaktier ned i kurs. REITs som de kallas är ett tydligt yield case i USA och de slåss om samma kapital/investerare som obligationer. De har därför kommit att korrelera hårt med räntan/räntemarknaden.

Sannolikt är detta anledningen att svenska fastighetsaktier backa senaste veckan. Det stora kapitalet drar alla över en kam, säljer man ut amerikanska fastighetsaktier så gör man det samma med Europeiska diton. Svenska fastighetsbolag korrelerar egentligen inte på samma sätt med räntan men de får ändå sin släng av sleven när "Big Money" trycker på säljknappen.

Något som däremot följer räntan tydligt är preferensaktier och där hände det grejer idag. Jag hoppas och tror att det kan ha varit startskottet på en fortsatt nedgång. Just nu är det dock inget som pekar på rejält högre ränta utan vi kommer nog ha låg ränta en god tid framöver. Sannolikt inte riktigt lika toklåg som den varit en tid nu.

Akelius preferens var nere i 314,5 kronor som lägst idag. Klövern pref stängde på 303 kronor, en nedgång på drygt 1,6 procent.
Balder preferens hade X-dag idag och backade dubbelt så mycket som utdelningen under dagen men stängde till slut 8,4 kronor ned på 342,6 kronor.
Jag passade på att köpa fler Balder preffar idag till ett snitt om cirka 340,5 kronor.7 kommentarer:

 1. Påverkas ett "säkert" fastighetsbolags (tex Klövern) förmåga att betala utdelning till sina preff-ägare nämnvärt vid en räntehöjning?

  SvaraRadera
 2. HEj Rickard,
  Nej och det är inte det som påverkar kursen. Det är investerares avkastningskrav som gör att aktiekursen går ned om räntan stiger. Ju högre räntan blir desto högre avkastningskrav har investerare.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

 3. Hej
  Typ dessa meningar läser jag lite här o där
  " Just nu är det dock inget som pekar på rejält högre ränta utan vi kommer nog ha låg ränta en god tid framöver."

  Hur länge ungefär menar du med "en god tid framöver" ?

  SvaraRadera
 4. Eftersom ingen kan förutspå framtiden så kommer den frågan säkert vara svår att besvara. Jag tror den låga räntemiljön är här för att stanna. Skulle Fed eller ECB höja räntan markant skulle de bara skjuta sig själva i foten och eventuellt behöva sänka den igen vilket skulle få omvärlden att tappa förtroendet helt för centralbankerna.

  Man brukar prata om triggers i bolag men kollar man på triggers i världsekonomin så kan jag inte se någon i närtid. Vi har stagnerat och här kommer vi pruttra fram tills något stort händer.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Vad tror du om Mälaråsen som noterades i förra veckan? Bolaget har köpt Upplands Motors fastigheter i Stockholm, Uppsala och Arlandastad med 15-åriga hyresavtal med Upplands Motor. Bolaget uppger att avsikten är att dela ut 10 kr per aktie på årsbasis med kvartalsvisa utdelningar. Jag tror att 9 kr är en mer uthållig nivå.

  Jämfört med övriga fåfastighetsbolag som Catella och Pareto har satt upp framstår detta som mycket undervärderat på nuvarande nivå. I jämförelse med peers borde aktien handlas upp till åtminstone 140 kr.

  Vad tror Petrusko?

  SvaraRadera
 6. Hej anonym,
  Jag tror inte vi får se nämnvärt hög ränta på några års sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym,
  Jag har inte tittat på bolaget du nämner. En/fåfastighetsbolag är inget jag tittar på, de är inte bra bolag helt enkelt och jag vill inte äga dem. De får andra mer riskvilliga göra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera