torsdag, oktober 06, 2016

Fler dyra preffar

Idag köpte jag fler Balder preferens och det blev en handfull för 349 kronor. Detta är det dyraste jag pyntat för en preff generellt och för Balder specifikt. 5,73 procent direktavkastning att jämföra med 8 procent som jag fick när jag deltog i noteringen av Balder preferens på 250 kronor för ett antal år sedan.

På sikt kommer denna handlas betydligt lägre än nuvarande nivåer, när statsräntan har gått upp. Jag tror dock att vi kommer ha låg ränta länge så det kan dröja innan vi ser betydligt lägre aktiekurs i Balders och andra preffar.

Inlösenkursen är 350 kronor och man bör betrakta denna som en "evig" preferensaktie. Bolaget har alltså inga planer på att lösa in den any time soon.

Jag köper den för det pålitliga kassaflödet i dess utdelning och kan tänka mig att behålla för alltid. Eller i vart fall till en inlösen på 350 kronor om det inträffar.
Länk till Balder preferens hos Avanza.

Preferensaktier värderas utefter två ting i huvudsak och de är bolagsrisken och det allmänna ränteläget. Med bolagsrisken avser man bolagets förmåga att stå för sina finansiella åtaganden, däribland att pynta utdelning på preffen. Det allmänna ränteläget så är det räntan på en 10-årig statsobligation man tittar på. Ju högre ränta man kan få på statsobligationen desto högre ränta kräver man från preffen. När investerare kräver högre ränta på en preff så sjunker beloppet de är villiga att betala för aktien.


Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

16 kommentarer:

 1. Vad är dina åsikterom Klövern Pref? Tycker den ligger på en rimilig nivå

  SvaraRadera
 2. Klövern pref föll rejält idag av okänd anledning.
  Kan vara läge att gå in där.

  SvaraRadera
 3. Noterar också att Realty Income Corp, liksom andra REITs på andra sidan atlanten har blivit något billigare på kort tid. Marknaden tycks börja ställa in sig på stigande räntor framöver, kanske inte heller är köpläge i svenska preffar än.. ?

  SvaraRadera
 4. märkte det och fyllde på lite runt 307kr

  SvaraRadera
 5. hej! Ja det var faktiskt en katastrofdag för fastigheter, lite märkligt faktiskt tycker jag att prefffallet inte blev större. Även jag fyllde på lite i klöver pref. fick de för 309 kr.
  mvh JFG

  SvaraRadera
 6. Är det Balder och Akelius som har minst risk (men ändå bra reward) enligt dig?
  /Daniel

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko!
  Varför inte köpa någon annan pref om nu Balder ligger
  i princip på inlösenkurs??
  T ex Heimstaden eller Högkullen som ligger en bit från
  sina.

  M.v.h. Jojje

  SvaraRadera
 8. Flera tankar och frågor om Klövern pref. Jag äger den redan men det är ingen favorit. Risken är betydligt högre än tex Balder och Akelius med fokus på hyreslägenheter. Klövern är dessutom ganska offensiva vilket är lite av Arnhults signum.

  Just nu betalar jag hellre mer för lägre risk i tex Akelius. När det uppstår en större spread i värderingen kan jag tänka mig att köpa fler Klövern.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Tjena Jojje,
  Hur tänker du? Är potentialen större i Heimstaden och Högkullen bara för att de har längre till inlösenkursen? Jag rekommenderar att inte lägga några sådana värderingar i inlösenkursen.

  Balder är ett mycket finare/bättre bolag än HEimstdaen och Högkullen och jag anser att risken är betydligt lägre. Betalar hellre mer för det.

  HEimstaden äger jag. Högkullen har jag inte,

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Hej igen!
  Borde väl finnas större chans för kursökningar i Heimstaden
  och Högkullen??
  Ok till lite större risk,men ändå.
  Utdelningen är ju ca 2% högre också.
  Du har säkert rätt i att Balder är ett finare/bättre bolag,
  men de ligger nära inlösenkurs så potentialen är väl lite
  låst där.

  M.v.h Jojje

  SvaraRadera
 11. Hej Jojje,
  Du gör en tankevurpa när du tänker att potentialen är större pga inlösenkursen. Högkullen har ju ett upplägg med stigande utdelning om de inte löser in så där bör man räkna med inlösen. Heimstaden däremot skall man se som evig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Hej igen!
  Räknar man med inlösen för Högkullen i maj 2017
  på 38,40:- + 3 st utd/60 öre så får man 40,20:-
  Står idag i ca 34,60:-
  Alltså en uppsida på ca 16%.
  Det är möjligt att jag tankevurpar,men så räknar jag.

  M.v.h Jojje

  SvaraRadera
 13. Hur bedömer Du bolagsrisken i en preff? Jag förstår mycket väl att Balder preff har lägre bolagsrisk än t.ex. enfastighetsbolag som har get ut preffar, t.ex Kallebäck och liknade. Men varför har Balder lägre bolagsrisk än t.ex. Akelius eller Klövern? Alla är stora fastighetsbolag och kommer inte att gå i putten i första taget. Du har högre DA hos både Akelius och Klövern. Jag skulle köpa den aktie (av stora fastighetsbolag) där man har högst DA

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 14. Tjena Krusse,
  Akelius har enbart hyreslägenheter och de har lägre belåningsgrad än Balder och Klövern varpå de har lägre risk än de två. Klövern har främst kontor och industrifastigheter som inte har lika hög uthyrningsgrad och pålitligt kassaflöde som lägenheter. KLövern har högre risk än både Akelius och BAlder.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Varför köpa någon annan fastighetspref än Akelius.Låg belåning enbart hyresfastigheter i attraktiva städer. Bra kombination risk hög avkastning.

  SvaraRadera
 16. Hej Doffe,
  Ja Akelius är onekligen fin. Det är min favorit men jag vill sprida risken och då tycker jag att Balder preferens är bra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera