fredag, oktober 14, 2016

1,7 miljarder borta i Ratos

Ratos meddelar idag att 1,7 miljarder kronor av substansvärdet går upp i rök när man gör kraftiga nedskrivningar av värdet på portföljbolagen, bland annat Aibel. Man kan hävda att det bara är en bokföringsteknisk grej, att det inte förändrar intjäningsförmåga och kassaflöde. Det sänker dock substansvärdet och det är en viktig värdestock när vi värderar investmentbolag som tex Ratos. Drygt 5 kronor per aktie motsvarar den här nedskrivningen och allt annat lika borde aktien falla med det samma.

9 kommentarer:

 1. Tråkigt det här med Ratos när man relativt nyligt blivit en liten ägare i bolaget p.g.a. de positiva nyheterna om plantagen. Hur får du egentligen reda på all info så snabbt? Har du något hemligt ställe för information? =)

  SvaraRadera
 2. Det var ganska väntat att något sådant ska hända, kanske till och med troligt att det kommer mer. Ny VD som vill kratta manegen och rensar balans- och resultaträkning så att hans jämförelsesiffror ser bättre ut.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Vad ser man i ett företag som Ratos? Har själv aldrig ens funderat att investera mina pengar där. Oljeindustrin i Norge är i kris så någon snabb förbättring i Aibel tror jag inte på. Deras andra bolag verkar inte heller vara på topp. Sen kostar väll preferensaktierna de givit ut i företaget stora pengar. Känns som de enda dom tjänar bra pengar i det här företaget är ledningen. Inget företag jag skulle känna mig bekväm att investera i. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Ärligt talat, man blir lite rädd nu de senaste dagarna som småsparare. Se nu Ericsson, Ratos, "kvalitetsbolag" som rämnar i och med en nyhet som når ut i massan och startar en panik. Som småsparare är man, som jag känner, ganska utelämnad om man sysslar med aktier istället för fonder. Hur ska man göra ? Vilka aktier är säkra kort och hur får man tag i infon ? Är denna infon endast berättigad "proffsen" ?

  SvaraRadera
 6. Tack för intressant analys av substansvärdet.

  Övervägt att bottenfiska men har faktiskt tyckt aktien har varit lite för dyr med tanke på risken. Finns bättre alternativ just nu som är mer säkra och väntar hellre in tecken på vändning och köper in mig lite dyrare i uppgång istället.

  SvaraRadera
 7. Nja, detta har ju varit känt i minst två år och är redan inprisat i kursen! /Gunilla

  SvaraRadera
 8. Vad tror ni, är är det dags att göra som Utlandsutdelaren talar om; Bottenfiska?


  SvaraRadera
 9. Ratos har ju varit ett ganska tråkigt företag en lång tid men jag tror nog att det är dags att "bottenfiska" lite. Börsnoteringen av Arcusgruppen borde ge en substansvärde ökning som nästan kompenserar nedskrivningen och oljebranschen borde ju kunna återhämta sig någon gång förhoppningsvis. Skrev själv en liten minianalys men missade tydligen nedskrivningen. Får nog kolla upp lite mer 10/11 då delårsrapporten kommer.

  http://miljonmal.blogspot.se/2016/11/ratos-och-arcusgruppen-borsnotering.html

  SvaraRadera