Är det dags för bankerna att dra på börsen nu?

Ungefär så har rubriker och uttalanden lydit på sistone och kanske är det så också. Bankerna ser relativt övriga börsen billiga ut men är detta en slump? Har marknaden fel?
Det finns ju risker i bankernas verksamhet, politiska risker i form av regleringar. De är även kapitalintensiva och känsliga för ränta och likviditet på marknaden. Ni minns väl finanskrisen va?
Så, visst finns det risker i bankerna men ser de ändå aptitliga ut?
Till att börja med vill jag lyfta fram denna bilden och det den berättar. Är det dags för bankerna nu? De är ju för sjutsingen i full färd redan? Som att fråga om det är dags för Usain Bolt att starta när han redan sprungit halva loppet. Jag menar inte att bankerna dragit halva uppgången, fatta mig rätt. Bankerna har startat och de har gått urstarkt senaste månaden. I bilden ser vi de stora bankerna jämfört med OMXS30 som är den undre gula linjen (den "sämsta"). Beakta då att bankerna väger mycket tungt i OMXS30 och således dragit upp det rejält men ändå har de stigit långt mer.

Bankerna har startat loppet och springer redan. Hur långt de skall springa det vet jag ej men jag ser inga direkt mörka moln på bankhimlen.

Två alternativa placeringar för exponering i banksektorn är fonden Avanza Zero som följer OMXS30 och därmed har kring 30 procent bankaktier. Det andra alternativet är Sampo som jag skrev om häromdagen, där får man ännu större viktning men ändå riskspridning via de övriga delarna som tex försäkringsbolaget if. Länk till mitt inlägg om Sampo.

Disclaimer: Jag äger Handelsbanken.

10 kommentarer:

  1. Intressant inlägg! Själv har jag nyss sålt av ett större innehav av SHB A (ca 1500st) till kurs 113,3 för att vikta om i min depå. Om det är rätt eller fel får tiden utvisa men givet att marknadsräntorna går upp är min tro trots min försäljning optimistisk mot banksektorn. Funderar på att vikta upp preffar, har du några tankar kring vilka du hade köpt om du hade gått in i preffar? Tack för en inspirerande blogg!
    Mvh Från Kneg till Deg

    SvaraRadera
  2. Vilken bank tycker du är värd att satsa på i en utdelningsportfölj? Antar handelsbanken eftersom du äger den?

    SvaraRadera
  3. Att de redan har sprungit halva loppet behöver inte vara negativt. Jag tycker generellt det är bättre att försöka följa en trend, än att försöka hitta toppar och dalar.

    SvaraRadera
  4. Om det blir som de hotar med på DI att italienska banker packar ihop, drar de inte med sig resten av bankerna i fallet då?

    SvaraRadera
  5. Bankerna har ju gått bra, men tror de har uppsida kvar. Att som Kneg till Deg byta till preffar tror jag är fel. Preffarna står högre än på länge och kommer nog sjunka när räntorna stiger, medans bankerna kommer tjäna mer. Kan ta tid, men på lite sikt så tror jag bankerna är en bättre investering, dessutom med en direktavkastning som motsvarar preffarnas.

    SvaraRadera
  6. Jag viktade ned SHB B med 2/3. Ångrar det lite nu förstås efter uppgången (även om jag med råge plockade hem mer än en årsutdelning efter courtage) men gjorde det för att jag ville ha mindre exponering mot finanssektorn. Målet var att få ned från 10 procents exponering till 5 procent. Inser dock att det var lite förhastat med tanke på att jag inte kommer kunna köpa tillbaka SHB på ett tag och vid årsskiftet nog kan vara nere på 1-2 procent i portföljandel, vilket är mindre än jag vill ha. Lärdom: tänk långsiktigt vid minskning av innehav. 1/3 hade räckt att minska i det här fallet.

    Tror fortfarande att risken i sektorn är större än vad kurserna visar och det verkar nästan som att marknaden har glömt bort Brexit, Deutsche Bank, italienska bankkrisen mm (publicerar mer tankar imorgon om detta och att vara pessimist/björn vid ATH).

    Tittar också på Sampo sedan en tid med första köpkurs runt 36 EUR eftersom jag inte är en vän av Nordea/If. Vid den nivån skulle jag känna mig trygg i att få minst 3 procents årlig utdelning (under 1,1 EUR/år) även vid sämre intäkter så länge inget helt exceptionellt händer bolaget.

    SvaraRadera
  7. Hej anonym,
    Tack för din kommentar 😊 Känner att jag vill förtydliga att jag inte sålt av allt mitt innehav för att köpa enbart preffar. Innan försäljningen var min viktning ca 90% mot bank, så jag tänkte diversifiera lite med andra aktier/branscher och preffar. Och om man ska fråga någon om råd i preffträsket är det väl Petrusko? 😉👍 Håller med dig, tror bank har lite mer att ge på sikt men tror än mer på en väldiversifierad portfölj!
    Allt gott!/ Kneg till Deg

    SvaraRadera
  8. Hej Kneg till deg,
    Jag gillar Akelius med sin låga risk i hyreslägenheter på heta marknader i världen. En annan som jag ökat i nyligen är Volati preferens. De fortsätter prestera bra och kommer notera sin stamaktie inom något år och i samband med det göra en nyemission (ta in nytt eget kapital i bolaget) vilket sänker risken i preferensaktien.

    Volati pref ger en ganska hög direktavkastning. Jag gillar den.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Hej anonym,
    Som du är inne på så gillar jag HAndelsbanken allra bäst. Det är Europas bästa bank! De har bäst finanser och starkast kreditbetyg av alla Europeiska banker.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. HEj Anonym,
    Om italienska banker darrar har det ingen direkt operativ inverkan på de svenska bankerna. Däremot kan det stora internationella kapitalet vara väl enkelspårigt och rata hela den europeiska banksektorn och alltså handla ned europeiska bankaktier.
    Jag intresserar mig främst för det operativa. Hur aktiekursen går från ett kvartal till ett annat är inte mitt intresse.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...