Sista dag inklusive utdelning

Idag är det sista dagen för handel inklusive utdelning i flera av de preferensaktier jag äger. Om man äger dem idag vid stängning kommer man erhålla utdelningen 10/8. Imorgon 4/8 är alltså X-datum för dessa och de handlas då utan rätt till utdelning.

SAS preferens 12,5 kronor
Oscar Properties preferens 5 kronor
Oscar Properties preferens B 8,75 kronor
Akelius preferens 5 kronor
Volati preferens 2 kronor
(klicka på dem för att komma till aktien hos Avanza)

 Alla preferensaktier ovan delar ut kvartalsvis och totala utdelningen per år är alltså 4ggr den jag uppger här.

Preffar har generellt värderats upp på sistone, ganska mycket faktiskt och de dyraste ger inte värst mycket mer än man kan få på ett fasträntekonto hos Akelius Spar. Fördelen med ett rent räntespar på bankkonto är att man vet vad man får, insatsen plus ränta. En preferensaktie kan backa i kurs och just nu står de ganska högt, flera handlas över 10% högre jämfört med i våras. Det vore varken konstigt eller oväntat om preffar backar 10% på ett års sikt. Då ger de insatsen minus 10% plus utdelningen. Man skulle gå back totalt sett om detta scenario infaller.
Behöver man pengarna inom några år är ett räntekonto ett bättre alternativ, då riskerar man inte att kapitalet minskar.


 

9 kommentarer:

  1. Får du någon ersättning från Akelius för detta inlägg? Låter lite som det.... Känns inte helt Petrusko-ärligt i tonen...

    SvaraRadera
  2. Hej anonym,
    Jag har ej fått ersättning för att skriva detta inlägg. Likt många andra sajter ingår dock min blogg i diverse nätverk som ger pengar om någon som klickat vidare från min sajt köper eller blir kund. Exempel på sådana är Avanza, Akelius spar och Disney store.

    Jag står för vad jag skriver. Blev du förvånad att jag lyfter fram risken att preffar kan backa framöver? Jag kan sticka ut hakan och lova att preffar kommer backa på sikt. Kanske inte närmsta året men på lång sikt skall de flesta preffar ned. Räntan är historiskt låg och kan inte bli så mycket lägre. Eftersom preffar värdering baseras på ränteläget betyder detta att de nu står kring absoluta toppen. Uppsidan är liten men nedsidan är stor.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Kommer du att behålla, sälja eller köpa ytterligare preffar som det ser ut nu?
    Har runt 100.000kr i preffar som ska användas till bilköp om ca 5år. Skulle du ligga kvar med dom på den tidshorisonten?

    SvaraRadera
  4. Hej Andreas.
    Det är en svår tidshorisont 5 år. Längre än så tror jag är lugnt. I takt med att tiden går under 5 år kan det vara läge att skifta över till rent räntespar.
    Har du flyt blir preffarna jättebra på fem år. Har du otur blir avkastningen dålig eller i värsta fall negativ. Det sistnämnda är nog inte vidare sannolikt men en risk man måste väga in. Är man beredd att ta den smällen att pengarna till nya bilen minskat i värde till dagen de skall användas?

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Jag anser att preffarna ligger ungefär rätt i värde just nu. Jämför med ett år sedan.
    I våras låg dom för lågt.
    Oscar (A) Tycker jag är billig jmf. med dom andra

    Mvh

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Tittar man på inlösenkurserna så ligger
    de flesta preffar ganska långt under.
    Kan kanske vara bra att väga in detta
    också när man värderar dem.

    Är det så att de sjunker i framtiden så blir
    det väl bara att fylla på lite för utdelningarna.

    Med vänlig hälsning Jojje

    SvaraRadera
  7. Du säger tvärt om vad det står på sida där det står att man inte får ta del av utdelningen om man köper idag. Och du skriver att man får ta del av utdelningen om man handlar idag???

    SvaraRadera
  8. Hej Anonym,
    Jag är lite osäker på hur du menar eller om du kanske missat att inlägget skrevs 3/8.

    Oavsett: Jag har korrekt info i detta inlägg.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Sorry det var jag som såg fel på datumet. Men vad anser du som ett hyfsat ingångs lägen i dem preffarna som du skrivit om?

    Väldigt tacksam för Svar :)

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...