SCA delas upp i två bolag

Igår meddelade SCA nästa steg i arbetet med att dela bolaget i två divisioner, en hygiendivision och en skogsindustridivision. Man meddelar att man på stämman 2017 avser besluta om en uppdelning av bolaget där man kommer dela ut hygiendivisionen som ett separat bolag till sina aktieägare. Samma setup som NCC använde när de nyligen delade ut Bonava, Lex Asea* kallas det.
Noteringen och utdelningen av hygiendivisionen beräknas ske andra halvåret 2017. Man har huvudägarnas stöd i förslaget varpå det inte är en fråga om utan det kommer bli så här.

Jag är positiv till detta och delar ledningen och storägarnas syn på saken att detta lyfter fram värde på ett bättre sätt samt ger möjlighet att fokusera fullt ut på verksamheten i respektive bolag och förädla denna. Att sälja bindor och dasspapper är en helt annan sorts business än att äga skog och massaproduktion. Utav dessa två delar gillar jag hygiendelen bäst med sin konjunkturokänsliga verksamhet. Det är ju inte så att vi köper mindre bindor och dasspapper bara för att det är dåliga tider. Nej, vi köper de här produkterna i vått och torrt.
Länk till Avanza med mer info om SCA.

*Lex Asea innebär, att om ett moderbolag till sina delägare delar ut de andelar som bolaget äger i ett dotterbolag, så kan beskattningen av den kapitalvinst en mottagare åtnjuter i samband med detta under vissa förutsättningar skjutas upp till det tillfälle då mottagaren i sin tur säljer sina således erhållna andelar.

Disclaimer: Jag äger inte SCA.

 

2 kommentarer:

  1. Fun facit: Norge (norska oljefonden) äger mer av Sverige (genom SCA) än vad Sverige gör självt, sägs det.

    SvaraRadera
  2. Aktier är som kaniner om man är långsiktig.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...