Så här håller jag nere risken just nu

Placeringar på börsen innebär alltid en viss risk. På lång sikt går börsen alltid upp men det kan ju svaja en del på vägen dit. Börsen är nu på historiskt höga nivåer och vissa bolag är högt värderade.
Jag som är en försiktig general och tänker en del i termer som att "bevara värde", jag satsar enligt följande för att hålla nere risken i de köp jag gör nu:

Konjunkturokänslig och långsiktigt hållbar verksamhet med lång och fin historik som Axfood och Johnson & Johnson. Bägge dessa kommer fortsätta sälja i ur och skur. Pålitligt kassaflöde i dessa två, utdelningarna lär fortsätta höjas och ticka in stadigt.

Index eller indexliknande investering. Jag köper Investor som ger en god riskspridning via sina många innehav. Historiskt har Investor gett bättre avkastning än index.

Preferensaktier med mycket låg risk. Som jag nämnt tidigare köper jag främst vanliga aktier nu för att höja utdelningstillväxten. Om tillfälle ges köper jag dock gärna Balder preferens under 333 kronor. Där är direktavkastningen 6 procent vilket inte är värst högt men risken i Balder i ett preferensaktieperspektiv är mycket låg.

Disclaimer: Jag äger Axfood, Johnson & Johnson, Investor, Balder preferens.

Annons:



Image courtesy of arztsamui at FreeDigitalPhotos.net

5 kommentarer:

  1. Har man inte bank så ligger ju den sektorn rätt långt ifrån ATH (om man bara följer resonemanget ovan).

    Kan tycka att bankerna är överdrivet pressade, men då jag redan är (över)exponerad så köper jag inte mer i den sektorn. Möjligen nätbanker i så fall...

    SvaraRadera
  2. Riskspridning är även att fördela portföljen med olika branscher.
    Kolla på Resurs Holding, bra ägarbild!

    SvaraRadera
  3. Vill bara förstå ditt tankesätt kring kursen för Balder. Vad motiverar köp kring 333 för din del?

    SvaraRadera
  4. Helt rätt. Snart har Aftonbladet löp med "så blir du rik på aktier" och då är det dags att se upp. 30 procent ned i höst gissar jag på. Troligen pga Kinas dopade ekonomi. Vad tror ni andra?

    SvaraRadera
  5. Själv håller jag nere min risk genom att ha ett buffert sparande och ingen belåning :) Sover bättre om nätterna med det så för mig är det värt trots lägre avkastning. Mvh

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...