Ratos sur rapport för första halvåret 2016

Idag presenterade Ratos sin rapport för första halvåret 2016 och marknaden är inte nådig mot aktien som i skrivande stund är ned cirka 8 procent och kursen 39,75 kronor.

Resultatet från innehaven blev 184 miljoner kronor. ned från 401 miljoner föregående år och det förklaras med att portföljbolagen tjänar ännu sämre nu. Bolagen presterade inte fantastiskt förra året och nu är det ännu sämre.

Likvida medel i Ratos har minskat från 2990 till 2430 miljoner kronor. Differensen uppgår på ett ungefär till köpeskillingen i bolagen som förvärvats under perioden, Serena och Airteam. Dock har Ratos varit tvungna att tillföra kapital till vissa bolag (Ungefär som bolag på börsen gör nyemission när de behöver pengar). 120 miljoner till Euromaint och 175 miljoner till Bisnode bla.
Efter rapportperioden har man tillfört norska Aibel 316 miljoner norska kronor. Pengar krisbolaget behöver för att klara av sina åtaganden. Utan att gräva djupare i det utgår jag från att det fortsatt är en stor press från banker/finansiärer kring Aibel och dess finanser. Vrider bankerna åt ordentligt kan det komma bli stora belopp man måste skjuta till.

Ratos lämnar en dålig outlook för 2016 och pratar om en svag marknad eller "försiktig makrosyn" som de säger.

Tittar man på de förvärv Ratos presenterat i perioden, Oase outdoor och Gudrun Sjöden Group kan man konstatera att det inte gjort "billiga" köp. Man har betalat över 10x EBITA för dem bägge vilket gör det mer utmanande att lyckas sälja dem till en hög IRR. Det kräver sannolikt både multipelexpansion och kraftig resultatförbättring för att senare sälja till 15-20% IRR.
Jämförelsevis pyntade Volati cirka 5ggr EBITA på kassafri basis för sitt förvärv av Pagnol Gruppen nyligen.
Det verkar vara fina bolag Ratos köpt. God lönsamhet och intressant verksamhet. Kanske blir det ändå bra placeringar för Ratos.

Ratos som firar 150 år  har haft det tufft på börsen en längre tid, bara de senaste tre åren har aktien backat cirka 33 procent. Det är upp till bevis för Ratos nu, de har presterat dåligt såpass länge att marknaden tappat förtroendet. Ratos måste på nytt bevisa att de kan skapa god avkastning på sina investeringar. Sannolikt tar det lång tid innan en eventuell ordentlig uppvärdering.
Länk till Ratos hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger inte Ratos.



10 kommentarer:

  1. Jag köpte några st idag under 40kr. Instämmer i antagandet att det kommer ta tid innan vi får se en vändning.

    SvaraRadera
  2. Köp på dipp, bra avkastning!
    Starkt KÖP!

    SvaraRadera
  3. Köpt 5 000 stycken strax under 40 kr tror på sänkt utdelning till 2,50 kr. Aibel och Bisnode kommer bli bra om ett par år. Många nya fina förvärv. Dom gamla som Arne köpte hoppas jag snart försvinner.

    SvaraRadera
  4. Eller att de ställer in utdelningen om vinsten är negativ.

    SvaraRadera
  5. Japp jag gillar också Ratos, bara de kunde göra sig av med preffen.
    Då först blir det köp om det ser bra ut.

    SvaraRadera
  6. Jag väntar och ser om Mr Mårder fortsätter att köpa ratos innan jag vågar gå in, för säkerhets skull :)

    Petrusko, jag ser att du gillar en hel del ETF:er från staterna, varför inte köpa en utvald stor korg aktier utifrån dessa ETF:er istället ?
    Slipper man inte både månatliga avgifter och kan sålla bort aktier med lägre avkastning samt bolag som man inte tror på för framtiden. Är det nått jag missar här?

    /nybörjaren



    SvaraRadera
  7. HEj nybörjaren,
    Yes, äger just nu en del ETF:er o har haft en rad tidigare. SCHD tex har 0,07% avgift, billigare än så sätter du inte samman en bred portfölj kvalitetsbolag som de har i denna fond.
    Jag har ETF:er med högre avgift och man får ju faktiskt något för pengen man betalar. BRed riskspridning, man slipper lägga ned enormt mycket tid på att hitta, följa o äga alla dessa bolag. ETF:er har absolut en bra funktion o kan vara ett komplement till en aktieportfölj.

    Det är egentligen hela konceptet med fonder som du ifrågasätter och fonder är en bra och uppskattad sparform.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. En nybörjarfråga angående Ratos rapport: vad är det som ses som mest negativt med en sån här rapport? Att man inte går med vinst är väl inget konstigt, vinsten ska ju komma från försäljningar och det har inte varit någon på länge. Är det att marknaden tycker att Ratos olika bolag går så dåligt att det inte finns möjlighet att sälja dem med vinst? För Ratos äger ju bolagen på lång sikt och ger i sin egen analys de flesta innehaven grönt ljust - tror man inte på det?

    Vad jag undrar över egentligen är utifrån vad ett bolag som Ratos ska värderas? Borde det inte vara den långsiktiga potentialen till exitvinster som avgör, och hur mycket säger i så fall en enskild dålig rapport om det?

    SvaraRadera
  9. HEj Anonym,
    Ja du, vad är sämst i Ratos rapport. Kan tänkas vara det faktum att portföljbolagen presterar riktigt dåligt och Ratos nämner en svag marknad framöver.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Jag sålde Ratos för ett tag sen. Det känns inte som om de hör hemma i min portfölj med aktier att behålla för evigt.

    Nu blir det ännu större fokus på "dividend champions"...

    Undrar varför alla tror att Ratos kommer att vända uppåt? Vad tyder på det?

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...