Nu är börsen på plus igen för helåret 2016

Inklusive utdelningar är nu Stockholmsbörsen på plus för helåret. Indexet SIX30 Return Index eller SIX30RX som det förkortas steg idag 1,85 procent vilket tar det åter över nollan till +1,46 procent för året. Börsen hat gått starkt nu i några dagar och augusti månad har börjat bra.
På bilden ser ni utvecklingen för SIX30RX hittills i år.

En god del av året återstår, det kan sluta hur som det här börsåret. Kanske får vi en stark börshöst, kanske får vi surbörs igen och börsen stänger ned för året. Stänger även 2016 upp har vi många år av stigande börs i ryggen. Du kanske minns 2015 som ett svagt börsår? Inklusive utdelning stängde börsen på +2,23 procent.
Länk till SIX30 Return Index hos Avanza.

Annons:
Upp till 1000 kronor välkomstbonus hos Betsafe
Regler och villkor gäller. 

4 kommentarer:

  1. Hej Petrusko,

    Tack för en mycket fin blogg. Kontinuerligt uppdaterad med bra och varierande inlägg. Perfekt för mig som börjar komma igång och lära mig mer och mer kring aktie och utdelningstänket då den är enkel att förstå men ändå håller en hög nivå.

    Jag har en fråga, det gäller att belåna sig för aktie. T.ex. genom Avanzas Superlån.
    Jag har aktier för cirka 200 000 kr och förväntas få runt 8 000 kr i förväntade utdelningar .
    Funderar på att ta Superlån för att öka på i eg. Investor, Axfood, Castellum.

    Vad är dina tankar till att låna för att köpa aktier? När ska/bör man göra det och när ska/bör man inte göra det? Vilken summa / andel av ens sparande bör man låna? osv.

    Tack igen!

    /Victor

    SvaraRadera
  2. Hej Petrusko!

    Tack för en mycket fin blogg. Väldigt lärorik för mig som börjar komma igång med aktier. Du håller en väldigt bra nivå enligt mig, inläggen och poängerna är enkla att förstå men ändå med hög kvalité. Lika länge som jag förväntas stanna kvar i aktier så som Investor, H&M mfl. kommer jag fortsätta läsa din blogg.

    Jag undrar vad du står i att låna pengar för att köpa aktier. Tänker då mer specifikt på Avanza's Superlån.
    Typ för att investera mer i Investor, Axfood, Castellum. Aktier som man tror på långsikt och som har rimliga/bra utdelningar.

    Är det en bra idé att låna för aktier nu när räntan är låg? Vad bör man tänka på? Finns det någon gyllene regel, typ 30% av din portföljs värde är tak för lån? Lite allmänt hur du tänker kring detta vore väldigt nyttigt för mig :)

    Vänligen,
    Victor


    SvaraRadera
  3. Tjena Victor,
    Tack för din kommentar och positiv feedback.
    Jag är konservativ när det kommer till belåning och har en låg belåningsgrad i portföljen. Den ligger kring 6-7% nu och jag planerar arbeta ned den till 5% som jag tycker är en bekväm nivå att ha långsiktigt.

    Något man skall tänka på vid belåning är att man kan få större bekymmer pga denna. Om man inte håller belåningen låg kan man tex hamna i en sits där börsen rasar kraftigt och du måste sälja för att belåningsgraden överskridits.
    Man bör vara mkt långsiktig för att inte behöva sälja vid "fel" tillfälle. Föreställ dig att du skall ha pengarna om 3 år och har belånat dem också. När de där tre åren gått är det dessvärre riktigt surbörs så hela din uppgång under perioden är utraderad och ytterligare 10%. Ditt lån har dock inte minskat i värde utan det måste betalas tillbaka till fullo. Du måste nu sälja ännu fler aktier än du en gång köpte för att kunna betala lånet åter.
    Pengarna du sparat i 3 år har blivit betydligt mindre.

    Jag tycker man skall vara mycket försiktig med belåning. Det är en god ide att ha mycket stor marginal upp till belåningsgränsen (maxgränsen). Både hängslen och livrem.

    Mvh petrusko

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Tack Petrusko.

    Det blev visst ett dubbelinlägg där, sorry för det.

    Jag är inne i aktier på lång sikt, och utan att något livsavgörande sker och jag behöver pengarna direkt avser jag inte sälja dem förrän många många år.

    5% känns rimligt.

    Tack för dina åsikter. Jag är nyfiken på det, men för stunden är jag nog avvaktande och förtjänsten utav det känns spontan för låg.

    Men det hade varit intressant att höra mer hur andra tänker och agerar med lån vs aktier.

    /Victor

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...