När sälja aktier?

Man kan köpa aktier av olika anledningar och vid olika tillfällen. Det finns många olika strategier som resulterar i olika åsikter och tankar om en aktie.
Att veta när och vad man skall köpa är olika svårt beroende på vilken strategi man har.
Enkelt och kanske lite slarvigt kan man säga att ju fler transaktioner man gör desto svårare är det att köpa och sälja vid rätt tillfälle.
För det är ju så att tajma köp på botten och sälj på toppen det är få förunnat. Statistik från nätmäklaren Avanza visar att gemene man misslyckas grovt med detta. Vi köper dyrt och säljer billigt.
Detta är sannolikt triggat av en psykologisk effekt. När börsen redan har backat en hel del då blir vi skakis i brallan och säljer.
När det sedan vänder och går upp så köper vi efter en tids uppgång.
Vi köper dyrt och säljer billigt.

Anledning att man köper en aktie och när kan som sagt vara många men när skall man sälja då?
Ja, det är ju det där med tajming. Det är svårt att pricka in det bästa läget. Ju kortare placeringshorisont man har desto oftare hamnar man i den här sitsen och risken att tajma fel ökar.
Det finns många duktiga som lyckas okej med att köpa och sälja men det är lättare sagt än gjort att uthålligt placera bra genom att göra många transaktioner. Fatta mig rätt här nu, en placeringshorisont på 5 år eller mer är lång sikt. Kortare sikt än så genererar många transaktioner på 20 års tid.

Jag har satsat på en enkel approach till detta och valt att investera på mycket lång sikt. När jag investerar i bolag är en faktor jag tittar på uthållighet i verksamheten. Ta Axfood som exempel, vi kommer behöva mat även om 20 år. Om man istället tittar på Comhem så är det en större osäkerhet i verksamheten, använder vi kabelteve om 20 år?
Genom att placera i bra bolag med en uthållig verksamhet kan jag förhoppningsvis äga dem i 20 år och längre. Den ultimata placeringstiden är ju för alltid.

Skall man sälja när en viss kurs uppnåtts? En viss procentuell uppgång? En viss värdering? Och när man sålt när skall man köpa? Vad skall man köpa?
Det här är betydligt svårare än det låter. Ja, det är i vart fall förvånansvärt många som inte inser att de ej bemästrar detta uthålligt.
Jag kommer ofta tillbaka till det här uttrycket: En idiot och hans pengar går förr eller senare skilda vägar. Och det är ju för att det stämmer så väl. Under en lång tid har det varit uppgång på börsen utan någon stor eller längre nedgång av rang. En idiot har kunnat tjäna pengar på börsen. Man har kunnat köpa lite vad som utan att förstå och ändå lyckats med en hygglig avkastning. Detta varar dock inte för alltid. På 20 -30 års sikt bjuder börsen på många olika händelser och utveckling. Den där idioten som lyckats med bra avkastning på 5 år kanske är barskrapad på 20 år.
Bra resultat på 5-10 år betyder inte mycket, som sagt kan en idiot lyckas på detta tidsspann. Att prestera god avkastning på 20 år utesluter nästan helt slumpen, det kräver skicklighet och eller sunt förnuft.
Där sunt förnuft vore att helt enkelt placera i billiga indexfonder och prestera som index på 20 år. Att slå index på 20 års sikt är mycket skickligt och de som lyckats med detta är lätträknade.

Så, när skall man sälja då? Gör det enkelt för dig och placera långsiktigt på börsen!

Disclaimer: Jag äger Axfood.

4 kommentarer:

  1. Sätt upp mål säg 25% vilket gör det enklare utan att behöva fundera vid varje tillfälle.
    Girigheten kan kosta hela vinsten.
    Minns en som var miljonär vid IT-hajpen men kom ut med NOLL, glömde att sälja, hehe
    Kolla aktiespararnas 10 gyllene råd!

    SvaraRadera
  2. Hej Arajs
    Det förutsätter ju att man kontinuerligt hittar nya bolag som stiger 25%. Det resulterar i många beslut om att köpa. Att köpa vid bra tillfälle varje gång.
    Jag tror det är mycket stor sannolikhet att denna strategi underpresterar mot index.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Jag har vissa funderingar på att sälja för att amortera på huset. Men det är svårt för varje gång jag kollar räntan o jämför är direktavkastningen i portföljen dubbelt upp mot räntekostnaden. Blir lite kluven för om räntan stiger kan det bli nedgång på börsen...
    Var är min spåkula.

    SvaraRadera
  4. Ebbot,
    Om man har en rimlig belåningsgrad på huset är det nog ingen brådska att amortera stort. Den dagen vi har betydligt högre räntor är det klart trevligt att ha så lågt huslån som möjligt men just nu ser det mycket avlägset ut.
    Har man över 70% belåning på sitt boende tycker jag man bör amortera löpande.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...