Köpt Axfood igen

Idag påbörjade jag vad som är tänkt bli en lång svit av regelbundna köp i Axfood. Bolaget jag tycker är makalöst fint och något jag verkligen vill äga. För några år sedan sålde jag i tron att köpa åter billigare. Aktien var ju så dyr att den bara kunde gå åt ett håll... Sedan dess har Axfood ökat vinsten ordentligt samtidigt som marknaden värderat upp pålitlig utdelning kraftigt. Till viss del kan jag tänka mig att det är kapital som annars placerats i obligationer som nu sökt sig till Axfood för att nå högre direktavkastning. Värderingen har i vart fall blivit obligationslik.
Med sitt pålitliga kassaflöde är Axfoods utdelning mycket uthållig och man kan förvänta sig stabil/stigande utdelning över tid.

Jag själv värderar just denna egenskap mycket högt. Axfood har en mycket bra och stabil verksamhet. Vi kommer behöva mat i vart fall under hela min livstid det är jag övertygad om. Mat är det sista man drar in på. Man klarar sig utan kabel TV, man klarar sig till och med utan tak för huvudet men man klarar sig inte utan mat.
Axfood har ett starkt och mycket pålitligt kassaflöde. Verksamheten är som sagt konjunkturokänslig. Matinflationen är 1-2% per år vilket medför per automatik att Axfoods omsättning och vinst ökar med det samma. Lägg också till befolkningstillväxt så tillkommer ytterligare tillväxt, bara så där.
Utdelningen bör ligga stabilt/öka stadigt över tiden och det värderar jag högt.

På 153 kronor som jag pyntade idag är p/e talet historiskt högt på 21 räknat på en antagen vinst om 7,27 kronor per aktie för 2016.

Eftersom jag känner mig trygg i att utdelningen inte kommer sänkas kan jag tänka mig att betala ett högt pris för Axfood i dessa tider av låg ränta. Förr eller senare tror jag att värderingen kommer ned till mer normala p/e 15 och det är ju ett sänke för aktiekursen. Den låga räntan tror jag kommer vara kvar länge men mitt ägande i Axfood blir än längre. Denna gången planerar jag att behålla för alltid (klart jag säljer om bolaget blir ruttet men ni är med hur jag menar).
Jag har nu gjort ett litet köp på 153 kronor och nästa köp blir redan senare i denna månaden. Planen är att regelbundet göra små köp och om aktiekursen går ned kan jag slå till och göra större köp. Det kommer förmodligen ta flera år för mig att komma upp i en hygglig storlek på innehavet.

I våras var ordinarie utdelning 5 kronor och till nästa vår hoppas jag på 5,5 kronor en utdelningstillväxt om hela 10 procent. På lång sikt kommer vi säkerligen få flera extrautdelningar likt i våras då man pyntade ut 4 kronor extra. Så har Axfood gjort genom åren och kommer sannolikt fortsätta med det. Man skall dock inte ta det för givet. Därför utgår man från ordinarie utdelning som jag gör i detta inlägg. Eventuella extrautdelningar är ren bonus.

Länk till Axfood hos Avanza.


10 kommentarer:

  1. Hade det inte varit smartare att köpa Skanska på PE 13-14 med en dessutom starkare balansräkning? Du erkänner ju själv att det är för dyrt 😉

    SvaraRadera
  2. Hej Petrusko,

    Du köper som vanligt i omgångar och min fråga är hur ofta och vilka volymer procentuellt köper du då?

    Ex. Varje kvartal och då 25 % av nuvarande värde på aktien.

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  3. Adele för dyr för min smak. Denna aktie kommer att kunna handlas till bättre kurs framöver!

    SvaraRadera
  4. Hej ! Är precis som hedd lite fundersam på detta inköp , säkert fint bolag men PE talet är högt och så stor tillväxt för verksamheten kan man inte räkna med, varför inte mer shb ?

    Helt annan fråga var tror du om att börja tanka hm på nuvarande nivåer, du har ju en bra slurk redan , men själv har jag betydligt mindre i min portfölj.

    Vänligen JFG

    SvaraRadera
  5. Hej Hedd,
    Skanska är ett mycket fint bolag men en helt annan verksamhet och riskbild än Axfood. KAssaflödet är inte lika "säkert" i Skanska. Äpplen och päron.
    Jag skall köpa Skanska också, på de här nivåerna gör jag betydligt större köp i Skanska jämfört med Axfood.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Hej John,
    Jag köper för någon tusing åt gången i Axfood, 1-2 gånger per månad.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Hej JFG,
    Jag tror det kommer visa sig i framtiden att köpa H&M kring 250 kronor nu var en bra investering.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. jag tycker att Ica ser mer intressant ut än Axfood. Vad tycker du gör Axfood till ett bättre val än Ica?

    SvaraRadera
  9. Hej GH,
    Axfood har betydligt bättre avkastning på eget kapital. Det betyder att varje krona engagerad i Axfood genererar mer pengar än i ICA.
    Jag tycker inte ICAs ledning är fantastisk heller. De har lekt investmentbolag och gjort enastående dåliga affärer. ICA håller på och rensar ut skiten men det är inte längesedan de investerade ytterligare i Hemtex och nej det är inte en bra investering för ICA.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hej Petrusko! Vad får dig att välja Axfood istället för till exempel Novo Nordisk? (som har en liknande värdering men starkare tillväxt) Är det för att verksamheten är mer transparent och förutsägbar? Förvisso är läkemedel något som även det är konjunkturokänsligt, men såklart svårare verksamhet att förstå för en lekman. Tycker själv att Axfood har en fördel ur det perspektivet.

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...