Jag köpte fler aktier idag

Som jag nämnde i samband med aktieköp vid löning så fick jag ju ut mer pengar än jag väntat mig och planerade direkt in att föra över mer pengar till Avanza.
Jag har sedan dess filat på vad jag skall köpa och kom snabbt in på samma melodi jag spelat på sistone; Skanska och Axfood.
Igår kväll gjorde jag mitt sista funderande samtidigt som jag förde över pengarna och kom fram till en lite annan twist på det hela.
Jag är beroende av organisk utdelningstillväxt och siktade in mig på att köpa i bolag med god förväntad utdelningstillväxt. Skanska kommer sannolikt höja utdelningen några procent men det finns ju de som väntas höja ännu mer.

Axfood väntas höja ordinarie utdelning med cirka 10% till våren. Ett mycket rimligt antagande som jag tror på. Visst är direktavkastningen lägre jämfört med tex Skanska men en högre tillväxt triumfar till slut en högre direktavkastning. Nu är det ju inte säkert att Axfood alltid kommer ha betydligt högre utdelningstillväxt än Skanska men jag tror de kan ligga någonstans kring 5-10 procent tillväxt årligen och det är bra. Skanska väntas höja kring 3 procent till våren och det är ju inte fy skam men jag gillar 10 procent bättre och lade hela slanten i Axfood denna gången.

Som vanligt lägger jag till att; Ja, Axfood är historiskt högt värderat nu men det kommer de nog vara så länge vi har den här superlåga räntan. På kort sikt som upp till 5 år är det oklart om aktien kommer prestera en god kurstillväxt. Utdelningen  lär de höja stadigt i vart fall. På lång sikt tror jag att det blir en okej placering. Om man pyntar 155 kronor eller 115 kronor nu har inte lika stor betydelse på 20 års sikt. Fatta mig rätt, visst är det bättre att betala 115 kronor men det kanske blir helt okej med 155 kronor också.

Av Axfood kan man förvänta sig en mycket pålitlig tillväxt, ändock låg. En matinflation om 1-2 procent, nya butiker, ökade marknadsandelar mm är faktorer  som gör att försäljning och utdelning väntas öka stadigt för Axfood framöver.
Läs mer om Axfood hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger Skanska och Axfood.

6 kommentarer:

  1. Nice! Jag köpte också en liten skvätt Axfood idag. Tyvärr blev det inte så många då jag tänkt fylla på lite amerikanska aktier, vilket jag sen glömde bort. ;) Jag får ta det imorgon istället.

    SvaraRadera
  2. Några tankar som vore kul om du utvecklade. Ingen kritik utan bara intressant att fördjupa diskussionen kring Axfood.
    1. Du tror inte ICA har en fördel långsiktigt tack vare sin dominerande position på marknaden som ger dem bättre möjlighet att pressa leverantörer på pris?
    2. Du är inte rädd för att det på sikt kommer en större och bättre konkurrent till ICA och Axfood än vad som finns idag? Tänker både på kedja istället för Coop och e-handel/matkassar.
    3. Du är inte rädd att tillväxten avtar när inte befolkningen längre ökar med 150.000 flyktingar om året?
    4. Vi måste ju utgå ifrån att du handlar för en viss summa. Dvs väldigt många fler aktier om du köper för 115 istället för 155. Fler aktier som ger högre total utdelning som gör att du kan köpa ännu fler aktier som ger ännu högre utdelning osv.
    Disclaimer: Jag äger inte Axfood

    SvaraRadera
  3. Måste fråga: du anger

    "Skanska väntas höja kring 3 procent till våren "

    Vem eller vilka är det som anger att Skanska väntas höja? Har Skanska, dvs bolaget själv, kommunicerat höjningen? Hur har den/de som anger 3% kommit fram till denna siffra?
    Har du några länkar till på detta

    SvaraRadera
  4. Tjena Miljonären,

    1. Viss extra styrka har ICA i sin storlek jmf med Axfood men inte på något vis avgörande. Axfood är tillräckligt stora för att ha rejäl buying power. Samtidigt vill ingen leverantör att en enskild aktör som ICA skall bli för starka för då är man som leverantör helt i händerna på ICA.

    2. Det har alltid funnits konkurrenter och kommer fortsätta vara så. Kanske det missgynnar Axfood mindre än ICA. Jag har inte full koll men tror inte ICA har samma distributionsverksamhet som Axfood har till andra aktörer.

    3. Det är ju en faktor men vi lär ha befolkningstillväxt en lång period framöver och sen finns ju det branschen kallar matinflation, att priset på maten stadigt tickar uppåt.

    4. Yes köpa för 115 är bättre än 155 men det avskräcker mig inte från att köpa på 155 kronor. Jag gör små köp regelbundet nu och i takt med att den backar gör jag större köp.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym,
    De duktigaste analytikerna från de största bankerna/investmentbanker osv, deras genomsnittliga prognos.

    En tjänst du kan köpa hos din mäklare. Den heter SME direkt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Tack för svar! Ang inflation har jag hört att vi aldrig lagt så låg del av vår inkomst på mat som nu. Enligt de siffror jag har läst ser det ut såhär: 1950 la vi ca 50% av lönen på mat, på 1970 runt 25% och idag är det ca 15%.

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...