Fördelning fixed income vs aktier

Så här ser fördelningen mellan fixed income och aktier ut just nu i min portfölj. Fixed income är som namnet antyder något med en fast ränta/utdelning. Mina preferensaktier samt ETF:er med obligationer hör hit.

Just nu är fördelningen 32 procent fixed income och det utgörs i huvudsak av svenska preferensaktier. Det här placeringsslaget har stigit kraftigt på sistone bla med anledning av sjunkande marknadsräntor.
För stunden gör jag inga nya köp i preffar utan jag fokuserar mina köp på vanliga aktier. Anledning till detta är dels att preffarna stigit mycket och nu ger lägre direktavkastning än tidigare/vad jag önskar. Dels är anledningen också att jag fokuserar på att få upp utdelningstillväxten i portföljen.
Jag har ett mål om att den skall vara 3 procent som lägst. Det låter inte så stöddigt men med 32 procent fixed income så minskar ju snittet i min portfölj drastiskt.

Omfördelningen gör jag högst odramatiskt genom att fokusera mina nya köp enkom på vanliga aktier. Ett litet undantag är Balder preferens som jag kan tänka mig att köpa fler under 333 kronor.
Utdelningen i denna preferensaktie är 20 kronor per år och 333 kronor är gränsen för 6 procent direktavkastning. Balder äger i huvudsak bostadsfastigheter som är den fastighetstyp med allra lägst risk. Jag värdesätter den låga risken i den här preffen och köper alltså gärna mer under 333 kronor. Inlösenkursen för Balder preferens är 350 kronor och den kan lösas in när som helst. Ingenting tyder dock på att den kommer lösas in utan man kan se den som en evig preff.
Länk till aktien hos Avanza.

Annons:
Kondomer till bra pris och snabb leverans. Fraktfritt inom Sverige.
Kondomtorget erbjuder ett komplett sortiment av kondomer, glidmedel, intimvård och hemtester till riktigt låga priser med snabb och diskret hemleverans. Vi brukar säga att vi har något för varje storlek, form och smak! 

2 kommentarer:

  1. Hej Petrusko och tack för en suverän blogg som både ger kunskap och inspiration. Hur gick du tillväga när du valde dina preffar och vad anser du DA ska ligga på för att vara ok?

    SvaraRadera
  2. Hej Mattias,
    TAck för din kommentar och positiv feedback.
    När jag utvärderar preffar är det bolagsrisken som är i fokus. Jag tittar då på bolagets verksamhet och dess finanser. Ett bra kassaflöde och en bra verksamhet hamnar lågt på riskskalan. Ett bolag som K2A med en lite mer riskabel verksamhet som projektbolag i byggsektorn. Dessutom med ett svagt kassaflöde, placerar bolaget högre upp på riskskalan.

    Ju högre risk desto högre måste direktavkastningen vara för att motivera en placering. Risk/reward brukar man kalla detta.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...