Ericssons VD Hans Vestberg får sparken

Idag meddelade Ericssons styrelse att Hans Vestberg med omedelbar verkan får lämna posten som VD och koncernchef. Det här har varit de stora rubrikerna idag på diverse nyhetssajter.

Styrelseordförande Leif Johansson säger: "Hans Vestberg har lett bolaget under sju år genom omfattande transformation i både industrin och bolaget. Han har byggt starka relationer och partnerskap med viktiga kunder runt om i världen och hans ledarskap och energi har varit inspirerande för såväl anställda som ledare i Ericsson. Men givet nuvarande marknadsläge och det ökade tempot i genomförandet av bolagets strategi, har styrelsen beslutat att tiden är rätt för en ny ledare att driva nästa fas i Ericssons utveckling."

I media spekuleras det hit och dit, "därför fick han sparken". Bla såg jag rubriker som pekade på att hans OS-uppdrag är anledningen eller i vart fall spiken i kistan.

Det bör vara ganska simpelt och i min bok är det så här:

Ericsson har inte levererat på en lång tid och Vestberg är ytterst ansvarig punkt slut. Oavsett hur bra jobb han gjort eller hur duktig han är så kan man inte låta det fortgå utan det är dags för nytt blod och hoppas på det bästa. Man kan inte utesluta att det är VDn som inte räcker till.

Vestberg har kritiserats för att han inte satsar tillräckligt på RND, innovation/utveckling av nya spännande tekniker osv. Att han istället haft för tungt fokus på att spara sig till bättre resultat. Fackförbundet Sveriges Ingenjörer har lyft fram denna kritik.
Visst håller jag med om att man måste satsa stora pengar på utveckling och framtiden, framförallt ett så tekniktungt bolag som Ericsson.

Disclaimer: Jag äger inte Ericsson.


4 kommentarer:

  1. Lite samma historia som med Volvo AB. Olof person gjorde samma fel- för mycket spar och ekonomi istället för ingenjörsdrivet. Martin Lundstedt skall ändra på det och jag tror samma sorts profil kommer komma in på Ericsson.

    SvaraRadera
  2. Ericsson är ett av dessa I-bet-the-ranch bolagen som jag aldrig skulle investera en krona i. Man står alltid hands down. Man har bara bad options. Jämför det med några av mina favoriter Novo Nordisk-Pandora-Philip Morris eller varför inte mina finska favorit Kone.

    En röst från inside the herd

    Lars

    SvaraRadera
  3. Ja är det inte märkligt att Ericsson är en sån folkaktie? Varför är den så populär? Är det bingolottofolket som köper?

    SvaraRadera
  4. Ericsson gjorde ett resultat på 2,8 miljarder under Q2 så bolaget går med vinst. Skall man öka vinsten ytterligare så måste man sälja mer eller öka vinsten per såld vara. Öka vinsten per såld vara kan man göra genom att sälja dyrare eller sänka sin tillverkningskostnad. Sälja dyrare är svårt när det finns konkurrenter som inte höjer sina priser. Volymen kommer att gå ner ytterligare om /// höjer priset. Eftersom många av kretskort komponenter köps från underleverantörer så är det svårt att sänka sina tillverkningskostnader. Varför skulle /// få köpa minnen eller interfacekretsar billigare? Skall man sälja mer så måste /// ta marknadsandelar från HuaWei, ZTE, Nokia eller andra konkurrenter, vilket inte är lätt på en mogen marknad som det är frågan om. Det är först om några år när 5G näten börjar byggas upp som /// kan sälja mycket mer eftersom operatörer kommer att satsa på att snabbt bygga upp sina 5G nät. Tills dess så kommer /// att ligga någonstans i intervallet 55 kr - 85 kr, tror jag

    Ha en fortsatt trevlig sommar

    //Krusse

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...