Castellum rapport 6 mån 2016


Igår presenterade Castellum sin halvårsrapport och det var trevlig läsning. Jag tänkte i detta inlägg lyfta fram några enstaka saker i rapporten som jag tycker är värda att lyftas fram här.

Likt en del av sina "kollegor" i fastighetsbranschen meddelar nu också Castellum att de kommer satsa allt mer på egna projekt. Anledningen är enkel: Det är bättre lönsamhet i det helt enkelt.

En mycket positiv outlook målas upp och man uttrycker det som att man får särskilt goda hyreshöjningar i samband med omförhandling av avtal.
Integrationen av Norrporten har gått snabbare än man tidigare aviserat och synergieffekter kommer slå igenom tidigare.


Men nu till det jag främst vill lyfta fram; Saxborns ord om utdelningen.

"Castellum har höjt utdelningen 17 år i rad. Det är vi ensamma om på den svenska börsen. Utdelningen för fjolåret, 4,90 kr, motsvarar omräknat för fondemissions-
elementet i nyemissionen 4,25 kr. I år har vi en exceptionell situation där antalet aktier har ökat, men där resultatet från förvärvsobjektet bara ingår 6 månader.
Trots detta är min utgångspunkt att vi har möjlighet att fortsätta vår gynnsamma trend även  för detta undantagsår. "


Detta är något jag funderat och räknat mycket på rörande förvärvet och det här räkenskapsåret. Min slutsats blev att om man rakt av följer historik och utdelningspolicy så blir utdelningen lägre men resultat och finanser tillåter absolut att höja i år för att behålla den fina utdelningssviten. Nästa år är resultatet "ikapp". Som jag nämnt i ett tidigare inlägg är en symbolisk höjning till 5 kronor ett tänkbart scenario. Per aktie är det en liten höjning men det finns väldigt många fler aktier nu.


Disclaimer: Jag äger Castellum.



4 kommentarer:

  1. Resultatet var rätt mycket över det förväntade, ändå sjönk kursen. Finner det lite märkligt när i princip alla andra bolag som kommit in såpass mycket över förväntat resultat har belönats ordentligt under denna rapportperiod. Jag passade på att öka ytterligare och Castellum är nu största innehavet i portföljen om jag inkluderar mitt pensionssparande.

    Funderar på att eventuellt utöka portföljen med ytterligare något fastighetsbolag. Har ögonen på Fabege. Det finns rätt många fastighetsbolag på börsen nu och jag måste erkänna att jag väldigt dålig koll på annat än de stora klassiska bolagen.

    Har du någon eller några favoriter förutom Castellum? Ett krav är att de delar ut pengar och gärna är tydliga med att de kommer fortsätta göra så.

    SvaraRadera
  2. Dilettant Invest16 juli, 2016 11:09

    Men vad var det som marknaden inte gillade? Kursen gick ju ned på vad jag tyckte var en bra rapport, vad har jag missat? Möjligen turerna kring köpet av norrporten?

    http://www.svd.se/starkt-castellum-slar-ifran-sig-kritik-for-norrporten-kop

    SvaraRadera
  3. Hej På er,
    fastighetsbolagen backade generellt på börsen igår. Castellum backade mindre än flera av de övriga fastighetsbolagen vilket gör att "bara" -0,7% kan tolkas positivt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Dilettant Invest16 juli, 2016 14:00

    Ha! Där får jag för att stirra mig blind på mina egna aktier... :-)

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...