söndag, juni 12, 2016

Börsveckan som gått. V23 2016

Likt föregående vecka backade OMXS30 drygt 2% och det var idel ledsna miner, framförallt i slutet av veckan då det droppade ordentligt. Apropå ledsna miner är det nog vad vi kommer ha när vi minns den här veckan i spåren av huliganer som förstör fotbollsfesten men framförallt dödsskjutningen i USA där över 50 människor fått sätta livet till. Mina tankar går till drabbade, nära&kära, alla berörda.

Ett hett ämne i veckan är SAS och dess piloter som strejkar. Mycket vill ha mer, sluka hela armen mm är uttryck som poppar upp när jag läser om den här strejken. En strejk som kostar arbetsgivaren och samhället enorma belopp. Piloterna med cirka 95.000 kronor i lön (totalt, tillägg inräknade) skriker nu efter rejäla höjningar om 6,5-10%.
De skapar kaos och enorma kostnader för sin arbetsgivare för att de, välgödda och förmätna kräver mer, mycket mer. Det är tufft att driva flygbolag och nu när flera positiva faktorer slagit in samtidigt har SAS fått näsan över vattenlinjen och är lönsamma. Då tycker facket det är utmärkt läge att blodsuga dem på vartenda korvöre och lite till. Näe, piloterna borde söka sig till andra flygbolag i hopp om att få upp lönen rejält, inte knäcka den hand som ger dem föda för dagen. De här feta höjningarna klarar inte SAS på sikt, det knäcker dem.
Jag ser framför mig ett SAS som på flera års sikt har gjort sig av med större delen egen pilotpersonal. Köp tjänsten i större utsträckning än man redan gör i dagsläget. Nuvarande SAS-piloter blir av med jobbet men kanske kan få anställning hos annat flygbolag, kanske till och med det bolag som kommer flyga för SAS =)
Oavsett är det angeläget för SAS att inte ens behöva sitta i en förhandling om så här feta höjningar. Det är en helt annan förhandling den med ett annat bolag om att hyra in besättning osv.

I veckan har det blivit flera affärer för mig. Jag har ökat i Handelsbanken, Oscar Properties preferens och tagit in Heimstaden preferens. I fredags sålde jag lite amerikanska innehav, bla HCP. Mer om det i mitt inlägg: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/jag-salde-hcp-och-nagot-annat.html

Jag skrev om att köpa aktier utan att göra en djup analys, något som jag är övertygad om att väldigt många småsparare gör och det är okej om man håller sig till de stora bra bolagen. http://petrusko.blogspot.se/2016/06/att-kopa-utan-djup-analys-sunt-fornuft.html

Xact OMXSB Utd spikade sin utdelning och det blev en sänkning som jag väntat mig. http://petrusko.blogspot.se/2016/06/sa-stor-blir-utdelningen-i-xact-omxsb.html


Disclaimer: Utöver allt annat gött jag skriver att jag äger i det här inlägget: Jag äger SAS pref.


3 kommentarer:

  1. Vad kommer händer på börserna imorgon?! Nedgång i fredags och terrordåd nu i helgen och snart Brexis(?)

    SvaraRadera
  2. Tror du strejken i SAS kommer att påverka SAS PREF nämnvärt och isf varför?

    SvaraRadera
  3. En fråga av ren nyfikenhet, vad är meningen med disclaimertillägget i slutet av varje inlägg som många aktiebloggare börjat använda sig av? Förstår att det är någon form av friskrivning från ansvar, men skulle gärna vilja veta mer.

    SvaraRadera