Varning för Ratos preferens!

Ratos preferensaktie är konstruerad på ett sätt att det är mycket troligt att den löses in våren 2017.
Efter första utdelningen 2017 (februari) sänks inlösenkursen till 1837,5 kronor.
Från och med första utdelningen efter årsstämman 2017 höjs utdelningen till totalt 120 kronor per år.

Dessa två faktorer är en tydlig signal om att preffen kommer lösas in och när.

Just nu kostar Ratos preferens 1885 kronor.
Man kommer få tre st utdelningar om 25 kronor per styck innan inlösen. Totalt 75 kronor.
Vid inlösen nästa vår får man som sagt 1837,5 kronor.

Ett köp nu ger en totalavkastning om 1837,5+75 /1885 = 1,45% eller 27,5 kronor.

Infon som jag nämner finns i Ratos bolagsordning och har varit känd ända sedan preffen introducerades. Infon har funnits på min blogg sedan länge. Samma info om övriga preffar finns på min sida med info om inlösen av preffar: http://petrusko.blogspot.se/2015/01/inlosenkurs-for-preferensaktier.html

*Uppdatering: Jag hade lite fel info om tid för inlösen. Inlösen kan ske efter utdelningen i maj 2017. Utdelningen i maj 2017 skall vara 30 kr då den höjs efter årsstämman 2017. Så kalkylen ovan skall vara 30 kronor bättre än jag uppger. Avkastning 57,5 kronor vilket ger 3%

Jag tror det är många som inte känner till detta om Ratos preferens och vill uppmärksamma denna specifikt då den är nära inlösen.

Länk till Ratos preferens hos Avanza

Disclaimer: Jag äger inte Ratos preferens och skulle aldrig betala över 1837,5 kronor för den.


Jag sålde Realty Income

För bara någon dag sedan frågade någon mig om jag inte skulle sälja Realty Income nu när den gått så bra. Jag tänkte snabbt och svarade lika hurtigt att näedå det skall jag minsann inte göra!
Det kan svänga fort.
Jag började köpa Realty Income under 40$ och köpte mycket när dollarn stod kring 6,4 kronor. Direktavkastningen var över 6% när jag började köpa vill jag minnas.
Nu har aktien stigit något makalöst och värderingen är historiskt hög och direktavkastningen är nere på cirka 3,5%
I spåren av Brexit har inte bara aktien stigit utan dollarn har tagit ett stort kliv uppåt också och står nu i 8,52 kronor.

För några år sedan gjorde jag med facit i hand en dundertabbe när jag sålde Axfood då värderingen var ansträngd. Sedan dess tror jag den tredubblats.
Nu har jag inte sålt hela mitt innehav i Realty Income utan jag har sålt en del bara. Stjärnorna står rätt och jag kunde inte låta bli att vikta ned lite nu med den höga dollarn och den historiskt höga värderingen.

Jag sålde på $67,89 med en valuta om 8,52 kronor vilket ger kursen 578,42 kronor. Undrar jag i framtiden om det var en tabbe att sälja nu kan jag googla fram detta inlägg och se vad jag fick per aktie i svenska kronor.

Normalt sett gör jag omviktningar ibland, det är dock första gången jag gör det i Realty income. Planen har varit att behålla den för alltid, inga omviktningar men allt är inte svart eller vitt. Man bör löpande omvärdera och inte vara rädd att ändra sig.
Har jag tur får jag möjlighet att åter vikta upp denna i framtiden till lägre värdering.
Jag har gjort långt över 100% bara på kursuppgången i Realty Income, den har varit en riktig dunderplacering.


Fortsätter börsfesten idag?

Igår var rena feststämningen på börsen och jag gjorde en rad fina köp. Läs mitt inlägg från igår: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/det-har-kopte-jag-i-borsfesten.html
Idag hoppas jag på fortsatt nedgång och har lagt in några köporders baserat på den förhoppningen.
Mina köporders:

Investor a 256,8 kronor (liten order)
Investor a 250 kronor (inte lika liten order)
NCC b 175 kronor
Skanska b 159,8 kronor

Det här är de bolag jag planerar att öka i huvudsakligen framöver. Tidigare har jag tänkt mig en viktning bortåt 6% för Skanska men jag nöjer mig nog med cirka 2% på den. I vart fall tillsvidare. NCC har jag nyligen börjat köpa i och har en god bit kvar innan jag har den viktning jag önskar. Kring 1-2% tänker jag mig i den.
Investor vill jag vikta tungt, riktigt tungt och anledningen är främst riskhantering. Ett investmentbolag bjuder på riskspridning i sig och har klart lägre risk än att äga ett specifikt bolag som tex Ericsson. Investor har en fin portfölj och de har fokus på en stadigt stigande utdelning vilket passar mig utmärkt!
Att köpa massvis Investor sänker risken i min portfölj. Andra fina "risksänkare" är Industrivärden och Xact OMXSB Utd vilka jag också har i portföljen.

Disclaimer: Jag äger: Investor, Skanska, NCC, Industrivärden, Xact OMXSB Utd.


Det här köpte jag i börsfesten

Idag öppnade svenska börsen första handelsdagen efter Storbritanniens Brexit och som väntat var det rena feststämningen. Well, för mig som lugn, harmonisk, långsiktig nettoköpare var det feststämning för vissa var det kanske ångest vad vet jag. Jo jag vet en del, jag har rätt och de gör fel =)
En sådan här nedgång är inget som skall ge ångest för den som sparar på lång sikt. Börsen går alltid upp och de aktier man redan äger kommer stå högre i kurs om 15 år.
Om dagens börs gav dig ångest kan det vara läge att se över din strategi.

En utmärkt strategi är att spara på mycket lång sikt via regelbundna köp i stora bra bolag.
Nog om det.
Detta köpte jag idag:

Handelsbanken a 97 kronor
Hennes & Mauritz 235 kronor
Investor A 260 kronor
NCC b 179,5 kronor
Skanska b 165 kronor
Telia 35,6 kronor
Xact OMXSB Utd 338,55 kronor

Flera av mina köporders lade jag innan börsen öppnade och fick avslut direkt i öppningscallen. Skanska tex fick jag till lägre kurs än jag var villig betala, tack för det. I morse skrev jag om mina orders jag lagt innan öppning. Länk till det här: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/jag-har-lagt-in-koporders.html 

Telia och Investor är nya innehav för dagen och medan jag planerar vikta Investor tungt på lång sikt är jag väldigt försiktig med Telia och planerar en viktning om max 1%. Jag vill hellre ha potentiell utdelningstillväxt.

Jag är nöjd med mina köp idag men hoppas att festen fortsätter imorgon och köper gärna mer NCC och Investor framförallt.


Jag har lagt in köporders

Kanske går ingen igenom kanske någon enstaka, kanske allihop. Jag har lagt in en hel drös med köporders inför börsdagen.
I spåren av Storbritanniens Brexitomröstning väntas börsen falla ordentligt och jag hoppas kunna få igenom några av dessa orders. Jag kommer även bevaka börsen under dagen och kanske slänga in order på rådande kurs om det lockar.

Här är några av de orders jag redan lagt in i systemet:

Telia 35,6 kronor
H&M 239 kronor
Investor a 250 kronor
NCC b 179,5 kronor
Skanska b 170 kronor

Sedan tidigare har jag order på Handelsbanken A på 97 kronor och den står jag för. Ändrar den inte med anledning av den här Brexitgrejen.
Får jag avslut på Telia blir det ett nygammalt portföljbolag för mig. Det är inte ett fantastiskt bolag men på 35,6 kronor och en antagen uthållig utdelning om 2 kronor per år tycker jag den är ok.
Även Investor blir ett nytt innehav för mig och jag gör i sådana fall en entry på 4% direktavkastning räknat på senaste utdelningen. Denna order har jag haft en tid och är kanske inte sannolik att den går igenom just idag men till september är den giltig och kanske får jag avslut tills dess.

Till mina barn har jag lagt köporder på Avanza Zero och jag kommer nog köpa Xact OMXSB Utd åt dem. Jag köper regelbundet i dessa till dem.

Disclaimer: Jag äger: H&M, NCC, Skanska, Handelsbanken, Xact OMXSB Utd samt Avanza Zero i min PPM.


Börsveckan som gått. V25 2016

Det var en mycket stark börsvecka i Sverige där OMXS30 steg nästan 5% men det är inte så vi kommer tänka på den här veckan. Starkast intryck har naturligtvis britternas Brexit gett. Medan vi i Sverige höll stängt börsen för midsommarfirande backade världens börser rejält, tex tyska DAX nästan -7% och S&P500 i USA -3,6%.
Brexit har även gett skakningar på valutamarknaden där dollarn agerat tillflyktsort och handlas till cirka 8,5 kronor just nu.
Imorgon måndag är det dags för svenska börsen att få en släng av sleven och en nedgång är alltså klart väntad. Då vi fått några dagar på oss att smälta det hela och även facit från övriga världsbörser tror jag inte svenska börsen kommer svaja lika mycket imorgon. Den kanske backar lika mycket men bjuder nog inte på lika djupa rörelser under dagen som vi såg i fredags på övriga börser.
Ett exempel är danska operatören TDC som stängde på 31,2 DKK och -3,26% men handlades som lägst till 28,8 DKK.
Endast spekulation från min sida, vi får se imorgon hur det artar sig. Kanske fortsätter övriga börser backa imorgon och då blir det ju en dubbelsmocka för svenska börsen som även skall "ta igen" nedgången från i fredags.

Jag skrev lite kort om UKs valutkomst och Brexit: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/uk-har-rostat-for-brexit.html

H&M släppte rapport i veckan och jag kommenterade den: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/bra-6-man-rapport-fran-h.html

Boggar och artiklar jag läst i veckan: 

Aktieinvest hade en artikel om Brexit där jag medverkade:  https://www.aktieinvest.se/brexit

Stefan Thelenius skrev om förväntningar och planer för måndagen: http://z2036.blogspot.se/2016/06/blue-monday.html

 Miljonär innan 30 bloggade om en fråga som även jag får titt som tätt. Varför dubbeläga tex Handelsbanken (genom Industrivärden). Vi tänker inte fullt lika kring ägandet däremot är jag inne på samma spår att framåt fokusera på att köpa massvis Investor. Ett fint investmentbolag med god utdelningshistorik och fokus på stadigt stigande utdelning. http://miljonar.blogspot.se/2016/06/varfor-inte-bara-investmentbolag.html

 Jag läste en artikel av The Motley Fool om Johnson & Johnson men även Starbucks som jag tycker är ett superfint bolag. Jag tror Starbucks kommer ge en väldigt bra avkastning på lång sikt. Anledningen att jag inte äger den är pga den låga direktavkastningen kring 1,3%
http://www.fool.com/investing/2016/06/24/3-stocks-to-help-you-build-retirement-wealth.aspx?source=yahoo-2&utm_campaign=article&utm_medium=feed&utm_source=yahoo-2


Tack för maten pinki lane vi har tagit studenten

Glad midsommar på er och hoppas ni har samma tur med vädret som familjen petrusko. Här är det varmt, en grå himmel har bytt kulör och solen skiner.
Potatis och sill har slunkit ned och om en stund nalkas det jordgubbar. Gubbarna kommer likt gräslöken från vår egen odling i trädgården. Det blir liksom lite extra göttit på så vis.

Lite senare blir det dans runt midsommarstången och efter det skall grillen tändas. Vi vuxna tycker det är en väldigt trevlig dag men barnen, ja de är helt saliga. Midsommar är barnens dag och allt familjen petrusko gör idag är för barnen i första hand.
För någon vecka sedan åkte jag bil med grabben genom staden när studenterna åkte runt och sjöng och firade.
Sedan dess har min son en ny tack för maten-ramsa som vi precis fick höra då vi ätit vår sill och potatis och som vi snart får höra igen när vi ätit jordgubbar:
Tack för maten pinki lane vi har tagit studenten.
Ibland blir det bajskorv och/eller fis på slutet också men det kan vi ju utelämna =)

Apropå barnen så fick min son på 4 år en hundring av mormor häromdagen och utbrast "jaa, jag skall köpa en stor rallybil".
Min fru sade; vad kul men om du vill kan du ge den till pappa så köper han en aktie åt dig så blir pengen större och du kan köpa en ännu större bil i framtiden. Utan betänketid sträcker sonen fram hunkan till mig och säger ivrigt ta den pappa, ta den och köp aktie. Med ett stort smajl dessutom.
Jag köper nog Avanza Zero åt honom, en jättebra fond som han redan har i portföljen.

Disclaimer: Hela familjen petrusko äger Avanza Zero även jag själv i PPM-sparet.


UK har röstat för Brexit!


Yes, ni läste rätt, lämnasidan har fått flest röster och vunnit. Twitter fullkomligt flödar över av korta inlägg om Brexit, konsekvenser av utfallet osv.

Vad händer nu direkt på världsmarknaderna? Valutamarknaden är blixtsnabb och det brittiska pundet har tappat kring 4% mot svenska kronan. Kapitalet drar sig till dollarn istället och den är just nu upp cirka 6% och står i 8,66 kronor.

Terminerna pekar på att amerikanska börserna skall öppna på -5 procent senare idag. Marknaderna i Asien har backat. Terminen för OMXS30 pekar just nu på nära -7%.

Det blir onekligen en spännande dag att följa utvecklingen och dialogen. På måndag öppnar svenska börsen igen och då är det på riktigt här också.
Om vi skulle få en rejäl nedgång på -7% som det pekar på just nu kommer jag ta i lite extra när jag köper fler aktier på måndag. Man kan ju hoppas på flera dagars nedgång och jag är laddad för att köpa i flera omgångar.

Stora bra bolag som Investor, Skanska, NCC, Handelsbanken mfl fortsätter att vara bra och tjäna massvis med pengar oavsett. Om det då blir REA på aktien är jag naturligtvis tacksam.

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 Ett bolag som jag är jättesugen på att äga är Axfood men inte ens med 7% avslag är det fyndläge på den. Den är fortfarande tokdyr även om den skulle backa så mycket. Kanske blir det ändå ett okej läge att påbörja ett mycket långt regelbundet spar i aktien, vi får se.

Sälja på Brexit? Nej varför skall du göra det? Då kliver du in bland alla dem som säljer billigt och köper dyrt. Historik visar nämligen att det är så småspararen agerar. Säljer när börsen backat 7 procent och senare köper tillbaka när den stigit en hel del.
Är man långsiktig skall man inte låta sådana här jack i kurvan påverka/locka att sälja. På lång sikt går börsen alltid upp!
Kom dessutom ihåg att skilja på bolag eller aktie. Det är aktiemarknaden som är negativ och skakig nu i spåren av Brexitomröstningen. Bolagen, ja i många fall tuffar de på och går bra som om inget hade hänt.

Disclaimer: Jag äger Skanska, NCC och Handelsbanken.



Bra 6 mån-rapport från H&M

Igår presenterade H&M sin rapport för de första 6 månaderna, de har brutet räkenskapsår och ligger någon månad före alltså. Rapporten sträcker sig över december till och med maj, H&Ms 6 första månader på räkenskapsåret.

Generellt var rapporten bättre än väntat och jag tycker även bolaget bjöd på en del positiv information going forward. Man meddelade tex att COS snart omsätter 10 miljarder och har potential på 50 miljarder om ett antal år.
En annan positiv faktor är att H&M upplever ett mycket gynnsamt klimat att skaffa lokaler. Just nu får man tag på bra lokaler till bra förutsättningar, något som alltid är viktigt men nu måste man tolka det som att de får till kontrakt på lokaler som kommer generera bra omsättning och lite bättre lönsamhet.

Under året har man öppnat 9 nya onlinemarknader och är nu uppe i 32 stycken. Ytterligare 2, Sydkorea och Kanada tillkommer i höst som nya onlinemarknader.
Butiksantalet är cirka 4000 stycken och man planerar under året att öppna 425 stycken nya.

Kommentar av Karl-Johan Persson, vd
"Kombinationen av starka varumärken, ett stort och bra butiksbestånd och en framgångsrik onlinehandel ger oss en unik marknadsposition att växa vidare från. Även om onlinehandeln växer snabbt så ser vi en stor potential för H&M-koncernen att fortsätta expandera med fysiska butiker – så för oss är fortsatt fokus att växa både med fysiska butiker och online samt integrationen av dessa båda försäljningskanaler. Butik och online kompletterar varandra väl och nyckeln framåt är att fortsätta integrera kanalerna allt mer för att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder."


H&Ms omsättning ökade under perioden med cirka 5% i svenska kronor (7% i lokala valutor) och landade på ungefär 105 miljarder kronor. Det är många strumpor och tröjor det.
Marginalen och lönsamheten backar som en följd av tunga investeringar i framtida tillväxt, tex onlinehandel. Först 2017 väntas investeringsökningarna hamna på en nivå att vinsten ökar mer än den. Potentialen för H&M är enorm på lång sikt, trots att de redan är stora. Världen är ännu större!
Aktien steg 1,2% på rapportdagen medan OMXS30 gick upp 0,74%
Läs mer om H&M och rapporten hos Avanza.


Disclaimer: Jag äger Hennes & Mauritz


Brexit eller inte Brexit. Fyra finansprofiler om börsläget

Tillsammans med;
Jonas Olavi, aktie- och tillgångsstrateg på Alfred Berg,
Annika Creutzer, privatekonomisk expert och journalist samt
Christina Engelen, grundare av Facebook-gruppen "Tjejer som gillar aktier" och ordförande för Aktiespararna Västerås deltog jag i en utfrågning om Brexit och börsen. Jag lade fram mina tankar om det blir en Brexit eller ej, hur jag tror det påverkar börsen och bolagen samt hur det påverkar mina placeringar.

Länk till artikeln hos Aktieinvest: https://www.aktieinvest.se/brexit

Blackrock sänker utdelning på BLE och BFK

Blackrock som är världens största kapitalförvaltare och störst i världen på ETF:er har en lång rad olika Municipal Bond ETF:er. Jag följer bara två av dessa och de är BLE och BFK, jag har tidigare ägt BLE.
Med start utdelningen i juli sänks utdelningen för de båda enligt följande:

BLE: $0,0735 per månad och totalt 0,882 per år. Kurs senast: $16,37. DA= 5,4%

BFK: $0,0711 per månad och totalt $0,8532 per år. Kurs senast: $15,76. DA= 5,4%

X-datum för de här utdelningarna har redan varit och den som ägde dem 13/6 får utdelningen strax efter 1/7 som är pay date.

Municipal Bonds är obligationer utgivna av kommun/landsting och liknande. Det kan tex vara en skola eller vattenverket i en viss kommun som gett ut obligationer.

Disclaimer: Jag äger inte BLE eller BFK.


Weyerhaeuser

För snart två år sedan skrev jag om Plum Creek Timber och Weyerhaeuser är bolaget de gått samman med under 2016.
Verksamheten är skog och träprodukter som tex Plywood och brädor. De har miljontals hektar skog och förser en rad olika verksamheter med material.
Det är en fin verksamhet och det är tilltalande att äga skog som har ett värde no matter what.

Weyerhaeuser har en direktavkastning på 4,3% och analytikerna i USA är generellt positiva till aktien. Det är en ganska defensiv verksamhet och man skall inte förvänta sig fantastisk raketuppgång. Har man siktet inställt på en hyggligt stabil och "rimlig" avkastning på lång sikt kan denna vara något att kolla närmre på.
För tillfället finns det endast 15 st ägare via Avanza. Ticker för bolaget är WY.
Aktiekursen är just nu $28,73 och utdelningen är $1,24 fördelat på $0,31 per kvartal.

Bolaget är en av USAs allra största privata markägare och man utnyttjar även sin mark genom tex partnerskap med gruvbolag osv där man är med och cashar in pengar på råvaror som partnerbolag tar upp ur backen på deras mark.

Disclaimer: Jag äger inte Weyerhaeuser.


80 miljarder saknas i Nordea

Ja, så lyder rubriken hos SvD om det sensationella avslöjandet. Länk till artikeln längst ned i detta inlägg.
En gång är ingen gång och flera gånger är för mycket rök utan eld.. Ja, alltså; Jag tycker det varit för mycket brus och påstådd fuffens nu kring Nordea för att bara rycka på axlarna. Mitt intresse i Nordea sträcker sig till bolaget Sampo som är Nordeas största ägare.
Sampo som jag nyligen pratat om att jag spanar på och är lite sugen.

Jag är ganska sansad av mig och hoppar inte över ån innan jag ropar hej men min suktan efter Sampo har dämpats efter senaste skriverierna om Nordea. Jag har ingen brådska att gå in som ägare i Sampo och det verkar rimligt att nu vänta och se hur det egentligen ligger till.
Vänta ett halvår eller fem år, ingen brådska som sagt.

Ingen rök utan eld brukar man ju säga. Det har osat mycket kring Nordea på sistone!

http://www.svd.se/hemligt-pm-fran-fi-80-miljarder-saknas-i-nordea/om/naringsliv


Skanska tar USA-order igen. 1,5 miljarder kronor

Bara för någon vecka sedan tog Skanska hem två orders i USA på nästan en halv miljard kronor per styck. Det var bygga hotell och renovera skola.
Idag meddelar Skanska att de fått en order där man bygger ut och renoverar Gulf Coast Medical Center i Florida, USA, för cirka 1,5 miljarder kronor.

2015 var intäkterna för Skanska USA cirka 54,5 miljarder kronor så det är en hyggligt stor order i mina ögon. Ihop med de andra två ordrarna jag nämner ovan är det nästan 5% av föregående års intäkter de tagit hem på ett par veckor.

Från pressmeddelandet:
"Projektet, om 34 000 kvadratmeter nybyggnation och 4 500 kvadratmeter renovering, inkluderar både tre nya våningar och horisontell expansion. Ett parkeringsgarage med 1 300 parkeringsplatser kommer också att byggas.

Byggnationen inleds i juni 2016 och projektet planeras vara färdigställt i februari 2021."

"Den totala kontraktssumman uppgår till USD 200M. Skanska, som leder ett joint venture med Gates Construction, kommer att inkludera sin andel av kontraktet om 89 procent, värd USD 178M, cirka 1,5 miljarder kronor, i orderingången för Skanska USA Building i andra kvartalet 2016"

Disclaimer: Jag äger Skanska.


Börsveckan som gått. V24 2016

Brexitskräcken är här och även denna vecka slutade OMXS30 på minus, -1,27% blev det den här gången. Det finns inga gränser för Brexitskräcken och vissa verkar tro att det är jordens undergång om det skulle bli av.
Handelsbanken som vissa varit jätteoroliga över gick ut i veckan och sade att en eventuell Brexit påverkar dem föga.
Vi långsiktiga ser den här "skräcken" som köptillfälle och är tacksamma för rean på börsen.
En annan storsnackis i veckan var den numera avblåsta lyxstrejken i SAS. Piloterna hade diverse lyxiga krav som allmänheten spydde galla över.

I veckan som gick har jag köpt massvis med aktier, senast var i fredags då jag ökade i Heimstaden preferens på 271 kronor.

Jag slog på stort och köpte massvis fler SAS preferens: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/sas-flyger-hogt.html

Ett gammalt portföljbolag gjorde come back och nu äger jag åter NCC: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/favorit-i-repris-jag-har-kopt-in-ncc.html

Jag tipsade om en bok som verkligen inspirerat mig: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/mitt-liv-med-dina-pengar.html


NCC bygger ut terminal Landvetter flygplats

Till ett beräknat ordervärde om 760 miljoner kronor har NCC fått uppdraget att bygga till utrikesterminalen Landvetter flygplats, Göteborg.
Man skall kunna ta emot ännu större flygplan och man skall kunna hantera ett flöde av resenärer från länder utanför Schengen.

"NCC har lång erfarenhet av att arbeta med stora flygplatsprojekt och stor förståelse för flygplatsverksamheten, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige."

Hösten 2016 påbörjar man förberedande arbete och i början av år 2020 skall det hela stå klart. Det passar ju bra inför Göteborgs 400-års jubileum år 2021.

Jag tycker det är en fin order och som aktieägare gläds jag åt att just NCC tar hem den.

Läs mer om NCC hos Avanza.
Läs mer om flygplatsordern hos NCC.  


Igår shoppade jag igen

Igår när börsen fortsatte sura fick jag avslut på ett par orders som legat inne en tid och jag passade på att ta in NCC i portföljen igen. NCC-köpet skrev jag om häromdagen, läs mitt inlägg om det.

Utöver det köpte jag alltså igår fler Handelsbanken a för 98 kronor och ett knippe Skanska för 169 kronor. Bägge två ingår ju i Industrivärdens portfölj men jag vill ha exponering direkt i dessa två. Industrivärden som jag klurar på att köpa mer av framöver. Den bjuder på riskspridning och fina innehav. Jag prioriterar dock att köpa Investor i första hand, de bjuder på än mer riskspridning och en mer pålitlig stabil utdelning enligt min bedömning.

Disclaimer: Näe på så här korta inlägg är det nog överflödigt =)


Realty Income höjer utdelningen för 86e gången

Bolaget som pyntar utdelning varje månad och höjer den flera gånger per år. Bolaget som snart höjt utdelningen varje år i 25 år.
De höjer nu utdelningen igen och jag tror det är tredje gången i år. Höjningen är av varierande storlek från gång till annan och denna gången är det en liten sådan.

Man höjer månadsutdelningen från $0,199 till $0,1995 och det gäller med start för utdelningen som betalas i mitten av juli. Den har X-datum 29/6.

På kursen $65 är direktavkastningen cirka 3,7% vilket är historiskt lågt. Realty Income är inte billigt på kort sikt men med regelbundna köp kan den vara något för den långsiktige att titta på.

Disclaimer: Jag äger Realty Income


Mitt liv med dina pengar



Bästa råden under 50 år i läsarnas tjänst.
Av: Anders Andersson

Anders Andersson är en legend i Sverige när det kommer till ämnet privat ekonomi. Själv har jag i många många år läst tidningen Privata Affärer och det är vad jag associerar honom till. Jag erkänner att jag inte hade koll på alla stordåd han gjort genom åren.

Boken handlar om Anders och hans liv. Hans erfarenheter, upplevelser osv och det är en gedigen lista av intressanta och bra saker han varit med om. Man får läsa om privatekonomi, företagande, journalism mm. Jag blev oerhört inspirerad av denna boken och de goda råden Anders bjuder på. För mig som är intresserad av alla de tre stora ämnen han berör var det en riktig fullträff rakt igenom. Jag tror att alla som bara är det minsta intresserad av något av ämnena i boken kommer uppskatta den.
Du som läser den här bloggen är sannolikt intresserad av privatekonomi.

Något jag vill lyfta fram lite extra med den här boken är just inspirationen den ger företagare och den kan vara en riktig boost för den som funderar på att starta eget. Ett hett boktips till den som står i startgroparna eller funderar kring att starta eget.

Mitt liv med dina pengar av Anders Andersson är en jättebra bok.

Direktlänk till boken hos Adlibris

Favorit i repris. Jag har köpt in NCC igen

Jag tror stenhårt på byggsektorn framledes och lite extra på den Svenska i spåren av befolkningstillväxt, urbanisering osv. Det är massvis nya vägar, skolor, vårdcentraler osv som skall byggas. Det är min bedömning att det kommer vara goda tider i många år för byggbolagen, det är inte gjort över en natt att knäcka upp allt nytt som behövs.
Skanska är min favorit i sektorn men den ger inte full exponering mot Sverige eftersom de har så stor verksamhet utomlands. NCC har lejonparten av intäkterna i Sverige och ger således en stark exponering mot den svenska byggsektorn.
De närmsta två åren väntas infrastruktursatsningar på bortåt 50 miljarder kronor bara i Stockholm.

Under slutet sommaren 2014 började jag köpa NCC med planen att bygga upp en hygglig size i min portfölj. När jag våren 2015 gjorde en omallokering i portföljen fick NCC tyvärr stryka med. Jag hade inte hunnit köpa på mig mer än en liten obetydlig slurk. Vi får se hur det blir den här gången... Jag siktar på att ha kring 1% viktning som ett komplement till Skanska. Jag är i uppbyggnadsfasen även i mitt Skanskainnehav men där har jag kommit en bit på vägen.

I år är utdelningen 3 kronor pga att man knoppat av Bonava men nästa år kan den tänkas bli 8 kronor. Utdelningen är tvådelad och en del pyntas på våren och en andra del i november. I år blir det bara en kontant utdelning och det är i november vi får 3 kronor.

Antaget en utdelning om 8 kronor nästa år är direktavkastningen cirka 4,3% på kursen 185 kronor.

Vill man av olika anledningar inte investera direkt i något byggbolag men ändå gillar sektorn kan jag nämna att Industrivärden äger Skanska och det utgör kring 7% av deras portfölj.

Disclaimer: Jag äger Skanska, NCC, Industrivärden.


Igår tog jag det lugnt

Igår fortsatte börsen backa och OMXS30 stannade på -1,59% för dagen.
Själv höll jag mig passiv men fick ändå avslut på en order jag haft inne några dagar.
Handelsbanken A på 98 kronor. Det var väldigt nära att även ordern på 97 kronor gick igenom men den tar vi väl idag =)

Likviden från min omplacering jag påbörjade i fredags är nu helt förbrukad. Jag tryckte in alltihop på SAS preferens. En riskfylld placering men jag tycker man får vettigt betalt för den risken i direktavkastning kring 9,5%. Preffen löses sannolikt in om cirka två år och på den tiden tror jag SAS håller näsan över vattenlinjen.

Framåt tittar jag på att öka i diverse portföljbolag. Det blir nog några fler Handelsbanken A men inte så värstans då jag inte vill vikta den så tungt. En jag vill vikta desto tyngre är Skanska och den hoppas jag vi får fint köpläge över hela sommaren. Nuvarande nivå och lägre skulle sitta fint.

Jag hoppas börsen fortsätter backa idag och att den surar över hela sommaren. Det ger mer för pengarna för den som köper på lång sikt. Att depåvärdet sjunker kortsiktigt har ingen betydelse, jag vet ju att det stiger på lång sikt. Skilj på bolag och aktie. Många aktier har gått genomdåligt i år medan många bolag går bra. Det är mycket viktigt att känna till skillnaden och tänka på den. Har man den i check är man förmodligen inte så lockad att sälja bara för att alla skriker sälj. Då vet man att det fina bolaget man äger kommer fortsätta tjäna pengar och vara värt ännu mer om x antal år.

Disclaimer: Jag äger Handelsbanken, Skanska och SAS preferens.


Björn Davegårdhs ekonomijournalistpris 2016

Tidigare i år gick en legend i branschen bort, Björn Davegårdh som jag tror alla med ens det minsta börsintresse kommit i kontakt med. Det är nog bortåt 20 år sedan jag själv kom i kontakt med honom för första gången och det var via en analys han skrivit i någon tidning, jag minns inte vilken. Han var med i många många år och skrev för olika tidningar, faktiskt var det han som grundade tidningen Börsveckan och han var även DIs förste börskrönikör någonsin.

I Björn Davegårdhs minne har ett årligt ekonomijournalistpris instiftats med DIs skapare Hasse Olsson och Tore Davegårdh som jury.

I samband med dagens analytiker och journalistranking med Financial Hearings delades det första priset ut.

2016 års och det första någonsin i Björn Davegårdhs minne, ekonomijournalistpris tilldelades daradamdadamdaaa (fanfar alltså..): Peter Benson
 Peter Benson som lite likt Davegårdh syns lite här och var i börssammanhang. Nu senast aktuell i den omåttligt populära podden Sparpodden och som börskrönikör på SvD.

Stort grattis till Herr Benson! En mycket välförtjänt mottagare av detta anrika pris.


Pilotstrejken avblåst, SAS lyfter igen

Parterna har enats om ett lönelyft på 2,2%. Om Cigarr, skumpa och nya Ray Bans ingår framgick inte i SAS pressmeddelande.
Avtalet är giltigt 1 år och så mycket skit facket och piloterna fick ta för den här förhandlingen (med all rätt) kanske de går lite mildare fram nästa år. Allmänheten, kändisar, media, ingen har haft något positivt att säga om piloterna och deras strejk.

Flighterna drar igång igen successivt de närmsta dagarna.

Enligt SAS pressmeddelande är det ännu för tidigt att dra slutsatser kring kostnaderna för den här strejken. En dyr historia lär det vara.


Storhandlat i nedgången

Igår fortsatte börsen backa och den backade ordentligt. OMXS30 stämplade ut för dagen med en nedgång på 1,56%. Amerikanska börsen fortsatte falla på kvällen och S&P500 stängde än lägre vid 22:00 svensk tid jämfört med kl 17:30 när Sverige stängde.
Som jag nämnt brukar jag ha köporders med lång giltighet och igår var inget undantag. Till skillnad mot de flesta dagar när jag inte får avslut så fick jag igår avslut på ett helt knippe orders.
Jag radar helt enkelt upp köpen nedan:

Handelsbanken A 99 kronor
Oscar Properties preferens B 500 kronor
Oscar Properties preferens 240 kronor
H&M 243 kronor
Xact OMXSB Utd 350 kronor.

Sen slog jag ju till stort också och köpte en rejäl slurk med SAS preferens på 521 kronor.

Jag var bara tio öre ifrån ytterligare ett avslut i Handelsbanken på 98 kronor men det kanske vi tar idag då =) Mina nästa köp i Handelsbanken A blir på 98 kronor och sedan 97 kronor.

Disclaimer: Mmm, jag äger alltså allihop aktierna jag nämner ovan.


Susanna Campbell lämnar Ratos

Idag meddelade Ratos att styrelsen beslutat frigöra Susanna Campbell från sitt uppdrag som VD för bolaget.
Sannolikt höjdes inte många ögonbryn över det. Ratos har underpresterat en lång tid, en FÖR lång tid och när Arne Karlsson lämnade sitt uppdrag som StyrelseOrdförande nyligen såg jag det som sannolikt att hans adept Campbell inom kort skulle få gå.
Man kanske kan argumentera att hon haft en tuff uppgift men någon måste hållas ansvarig och det landar i knäet på VD.

Om Ratos b-aktie hade utvecklats som index de senaste fyra åren hade den stått i cirka 85 kronor eller 100% högre än nuvarande 42,55 kronor. Inga glada aktieägare där inte.

Utdelningen nu i vår var på 3,25 kronor, en nivå som inte är hållbar med rådande prestation i bolaget.  Nu behöver de komma på banan och skapa värde igen så att aktien kan värderas upp, så att ägarna kan få fina utdelningar. Surdegen som Ratos blivit är ju inget man vill äga på sikt.


Man bör förvänta sig en sänkning av utdelningen nästa vår.



SAS flyger högt

Idag backade SAS preferensaktie ordentligt i spåren av strejken och till viss del pga det sura börsklimatet i övrigt (allt backar idag).
Aktien var nere i 512 kronor och vände och det kliade ordentligt i köpfingret. Jag har funderat mycket på denna hela dagen och då den redan väger hyggligt tungt i väskan lutade jag åt att avstå satsa mer.
Men varför?
Tidigare har jag drömt om att den skall gå under 525 kronor igen som är inlösenkursen om ett par år. Då har jag tänkt att det skall köpas minsann.
Men idag gick SAS preferens under den nivån och jag tvekade, nej jag vågade inte.
Den här strejken är svår att veta vad den kostar SAS mer än att man enkelt kan dra slutsatsen att det kommer kosta mycket. Osäkerheten kring detta fick mig att inte våga satsa mer, kanske rätt det får framtiden utvisa.

Efter att funderat kring SAS och dess preferensaktie under hela dagen kom jag till slut fram till ett par ting.
Jag tror inte att det blir den här strejken som knäcker SAS och dess preff.
Min placering är redan tung så om det går åt skogen kommer det svida. Tanken att sälja nu har inte slagit mig. Det verkar rimligt att öka istället.

Jag är en försiktig general men nu drog jag på mig riskhatten och krämade på med ett rejält gäng SAS preferens utöver de jag redan äger. Risken är jag införstådd i, går det fullständigt åt pepparn svider det men jag har beslutat att jag är villig ta risken. Jag tror inte SAS går under, inte de närmsta åren.

Enligt SME.direkt är väntat rörelseresultat cirka 700 miljoner kronor för innevarande år. En liten fingervisning kring SAS uthållighet i strejken. Utöver dessa 700 miljoner har SAS finanser att klara än mer smäll i den här strejken men en specifik siffra på det har jag ej kollat närmre på.

SAS flyger högt i petruskos portfölj numera. Sett till utdelningens vikt väger den tyngst. Storleksmässigt i värde är den fjärde störst.

Disclaimer: Jag äger SAS preferens.

Börsveckan som gått. V23 2016

Likt föregående vecka backade OMXS30 drygt 2% och det var idel ledsna miner, framförallt i slutet av veckan då det droppade ordentligt. Apropå ledsna miner är det nog vad vi kommer ha när vi minns den här veckan i spåren av huliganer som förstör fotbollsfesten men framförallt dödsskjutningen i USA där över 50 människor fått sätta livet till. Mina tankar går till drabbade, nära&kära, alla berörda.

Ett hett ämne i veckan är SAS och dess piloter som strejkar. Mycket vill ha mer, sluka hela armen mm är uttryck som poppar upp när jag läser om den här strejken. En strejk som kostar arbetsgivaren och samhället enorma belopp. Piloterna med cirka 95.000 kronor i lön (totalt, tillägg inräknade) skriker nu efter rejäla höjningar om 6,5-10%.
De skapar kaos och enorma kostnader för sin arbetsgivare för att de, välgödda och förmätna kräver mer, mycket mer. Det är tufft att driva flygbolag och nu när flera positiva faktorer slagit in samtidigt har SAS fått näsan över vattenlinjen och är lönsamma. Då tycker facket det är utmärkt läge att blodsuga dem på vartenda korvöre och lite till. Näe, piloterna borde söka sig till andra flygbolag i hopp om att få upp lönen rejält, inte knäcka den hand som ger dem föda för dagen. De här feta höjningarna klarar inte SAS på sikt, det knäcker dem.
Jag ser framför mig ett SAS som på flera års sikt har gjort sig av med större delen egen pilotpersonal. Köp tjänsten i större utsträckning än man redan gör i dagsläget. Nuvarande SAS-piloter blir av med jobbet men kanske kan få anställning hos annat flygbolag, kanske till och med det bolag som kommer flyga för SAS =)
Oavsett är det angeläget för SAS att inte ens behöva sitta i en förhandling om så här feta höjningar. Det är en helt annan förhandling den med ett annat bolag om att hyra in besättning osv.

I veckan har det blivit flera affärer för mig. Jag har ökat i Handelsbanken, Oscar Properties preferens och tagit in Heimstaden preferens. I fredags sålde jag lite amerikanska innehav, bla HCP. Mer om det i mitt inlägg: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/jag-salde-hcp-och-nagot-annat.html

Jag skrev om att köpa aktier utan att göra en djup analys, något som jag är övertygad om att väldigt många småsparare gör och det är okej om man håller sig till de stora bra bolagen. http://petrusko.blogspot.se/2016/06/att-kopa-utan-djup-analys-sunt-fornuft.html

Xact OMXSB Utd spikade sin utdelning och det blev en sänkning som jag väntat mig. http://petrusko.blogspot.se/2016/06/sa-stor-blir-utdelningen-i-xact-omxsb.html


Disclaimer: Utöver allt annat gött jag skriver att jag äger i det här inlägget: Jag äger SAS pref.


Jag sålde HCP och något annat

HCP är fastighetsbolaget som höjt utdelningen varje år i över 30 år. På senare år har det varit en del om och men kring bolaget. En av deras hyresgäster har haft finansiella och operationella problem vilka lett till att HCP tvingats sänka hyran för dem. Samtidigt har marknaden blivit påminda om risken i att lägga för många ägg i en korg. När krånglet började så vägde den här dåliga hyresgästen över 30% av HCPs hyresintäkter och det är ju inte en sits man vill vara i egentligen.
Det har poppat upp flera följdproblem kring det här och just nu är HCPs hyresgäst under utredning av amerikanska staten för eventuellt fiffel.
Samtidigt har HCP blivit stämda av aktieägare men det bedömmer jag som "golddiggers" med ringa chans i förlust för bolaget. Det är ju så i USA att det ligger stora pengar i stämningar och när det är fuffens i bolag tar advokater chansen och ber folk stämma bolaget för att de förlorat pengar på sina aktier eller what ever. Jag har inte läst exakt vad stämningen består i mer än att jag snappat upp att det rör sig om sådana här golddiggers-advokater som uppmanar folk att stämma bolaget.
Jag har varit uthållig men idag tryckte jag på knappen. Dels fick det vara nog nu, det har pågått länge och poppat upp mer grus i maskineriet och av erfarenhet tycker jag det ofta är så att börjar det grusa sig i maskineriet blir det ofta mer grus.
HCP planerar att göra en avknoppning av den "skruttiga" verksamheten som ett fristående bolag, jag gör ändå den här försäljningen.

Ett par andra anledningar att jag sålde just nu är att jag vill minska exponeringen i dollar för att få ned volatiliteten på mina utdelningar i kronor räknat. Dessutom siktar jag på att få upp utdelningen i portföljen och det för oss in på ett par andra sälj jag gjort idag.

Jag sålde mitt pyttelilla innehav i ETF:en SCHD som förvisso är en superfin ETF men den var av obetydlig storlek utan planer på att öka närmsta tiden. VF Corp var en annan som åkte på en haircut, det är innehavet med allra lägst direktavkastning i min portfölj och jag valde att minska i den för att vikta över till högre direktavkastning.

Istället planerar jag att köpa svenska preffar. Eftersom försäljningen skedde på amerikanska börsen måste jag vänta tre börsdagar innan jag kan köpa för pengarna på svenska börsen utan att behöva betala ränta (handlar om likviddagar). Skulle jag placera om på amerikanska börsen hade jag kunnat köpa idag utan att åka på ränta.
Något man kanske inte tänker på men bra att känna till.

Disclaimer: Jag äger VF Corp

Dags att köpa H&M?

Hennes & Mauritz har varit en superplacering på lång sikt och den är rena folkaktien. Många gillar den och talar gott om den, det är ett jättefint bolag.
De senaste åren har de dock tappat bort utdelningstillväxten och på fem år har den höjts futtiga 25 öre från 9,5 till 9,75 kronor.
Senaste året har aktien backat 24% vilket är sämre än index som också backat men inte lika mycket.
När H&M stod i 360 kronor var det idel glada miner och alla talade om detta fantastiska bolag som skall växa till skyarna.

Nu när aktien backat kraftigt hör man från endera hållet negativ syn på bolaget.
H&M har fortsatt enorm tillväxtpotential på mycket lång sikt. Operationellt går de bra men marknaden hade hoppats på mer. De kommer leverera betydligt högre vinster i framtiden och högre vinst betyder.... just det: högre aktiekurs och högre utdelning!

Det finns statistik som visar att småsparare köper dyrt och säljer billigt. Vi köper när H&M står i 360 kronor och alla är glade och håsiga. Vi säljer när H&M står i 250 kronor och alla surar och är bäsiga.
Det är omöjligt att pricka in en botten och H&M kan backa långt mer men jag tycker den är köpvärd på de här nivåerna. Det är ett fint bolag med en bra strategi, sunda finanser och enorm tillväxtpotential.
Det är tänkbart att utdelningen blir oförändrad för 2016, analytikernas snittprognos är 9,85 kronor vilket skall tolkas som 9,75 kronor oförändrad.
På 243 kronor kan jag inte låta bli att köpa förmodligen, trots att jag sagt att jag skall vänta till utdelningstillväxten är åter. 4% direktavkastning får man på kursen 243 kronor och på flera års sikt lär utdelningen bli betydligt högre.

Disclaimer: Jag äger H&M

Senaste köpen

Idag fick jag avslut på ett par orders med lång giltighet. Dels var det Handelsbanken A på 100 kronor, den lade jag in häromdagen när jag köpte på 102 kronor. Nästa gång betalar jag 99 kronor.

Jag fick även avslut på Oscar Properties preferens b på 501 kronor. Den ordern har legat sedan några dagar efter noteringen. Egentligen vill jag inte pynta mer än 500 kronor men den där extra kronan är ju inget att orda om. Efter att studerat orderdjup och avslut några dagar gjorde jag bedömningen att det bara är en tidsfråga innan jag får avslut på 501 kronor. Det var ju inte så länge jag behövde vänta, cirka 3-4 veckor bara.
Oscar Properties preferens b har en inlösenkurs på 550 kronor men den har en unik feature i att man själv kan begära inlösen och då får man 500 kronor. Detta kan man göra en gång per år och det är under mars månad medan pengarna betalas ut efter årsstämman på sommaren.
Utdelningen är på totalt 35 kronor per år vilket ger 7% direktavkastning.

Disclaimer: Jag äger Oscar Properties preferens b och Handelsbanken


Att köpa utan djup analys. Sunt förnuft på börsen.

Idag surade börsen till lite extra och jag fick avslut på Handelsbanken A på 102 kronor. Det var ett litet köp och jag planerar fortsätta med småorders kring hundralappen och om den går en bit under slår jag till med större köp åt gången.

I år var ordinarie utdelning 4,5 kronor och räknat på den är direktavkastningen 4,4%. Det är klart tänkbart att den höjs nästa vår och jag tror inte den blir under 5 kronor.
Banker är svåra att greppa fullt ut tycker jag och jag förstår faktiskt inte allt jag läser om dem. Här tar jag en chansning men det är inte vind för våg...
Som jag brukar säga kan man komma ganska långt med sunt förnuft och försiktighet mm. Om man håller sig till de stora bra bolagen har man tagit ett stort steg mot att avskärma sig från de värsta  minorna. De bra bolagen med riktigt fin historik kommer sannolikt fortsätta vara bra bolag.
Handelsbanken är Europas finansiellt sett starkaste bank, det är Europas bästa bank!
De har lång och fin historik, de är försiktigare än konkurrenter som tex Swedbank och behövde ingen räddning i finanskrisen.

Att som småsparare lyckas sätta sig in i varje skruv och mutter i ett bolag och förstå alla nyckeltal hit och dit, det är få förunnat. Sannolikt få som faktiskt vill lägga den tiden att sätta sig in på djupet. Men räds icke aktier, med sunt förnuft, stora bra bolag kan man ändå placera i aktier. Klart man måste läsa lite siffror men det kan vara så enkelt som att se hur vinst, omsättning, utdelning mm utvecklats över åren. Om ett bolag man tycker verkar bra har en riktigt fin historik... Ja, då är det klart tänkbart att de fortsätter vara ett bra bolag.

Disclaimer: Jag äger Handelsbanken.


Heimstaden preferens

Igår tog jag åter in Heimstaden preferens. Fastighetsbolaget med bostadsfastigheter i huvudsak. Det är låg risk i denna fastighetstyp och finanserna ser sunda ut i övrigt.
Relativt andra preffar tycker jag att denna är köpvärd nu kring 270 kronor. Den 4:e juli är X-datum för nästa utdelning och efter det kan man nog få möjlighet att ta in den kring 265 kronor. Den har faktiskt handlats kring de nivåerna vid något tillfälle senaste 30 dagarna.

Utdelningen är 20 kronor per år fördelat om 5 kronor per kvartal. På kursen 270 kronor är direktavkastningen 7,4%

Sist gång jag ägde denna både köpte jag och sålde kring 275 kronor. Jag tappade ej tron på den, jag ville bara öka exponering i annat och denna var ej högsta prio att behålla. Jag deltog inte i noteringen av denna preffen, den var galet dyr och droppade snabbt långt under noteringskursen på 320 kronor.

Disclaimer: Nu äger jag Heimstaden preferens


Så stor blir utdelningen i Xact OMXSB Utd 2016

13,31 kronor blir utdelningen i den börshandlade fonden Xact OMXSB Utd. Det är en rejäl sänkning mot föregående år då man fick 17,65 kronor. Bakgrunden till detta är att utdelningen är kopplad till NAV:et (substansvärdet) i fonden. Utdelningen skall vara cirka 3-4% av NAV årligen.
Börsen har backat ordentligt sedan förra utdelningen och då är alltså NAV:et rejält lägre nu.

För några dagar sedan meddelade man att utdelningen fastställts till 3,5% av NAV per 7/6 (idag tisdag) och med ett NAV om 380,21 kronor ger det utdelningen 13,31 kronor.

X-datum för utdelningen är 9/6 och sista dag att köpa den inklusive rätt till utdelning är alltså 8/6.

Normalt sett avskyr jag utdelningssänkningar men den här placeringen har jag överseende med. Det är ju en indexinvestering och som sådan följer den index sett till totalavkastning. En sådan här kraftig sänkning slår dock ganska hårt för mig varpå jag noga kommer tänka över framtida viktning av denna placering. Jag har planerat att vikta upp den tungt men jag vill inte utsätta mig för en så här kraftig utdelningssänkning framöver i ett innehav som väger tungt i min väska. Är man inte beroende av utdelningarna så har det dock ingen betydelse, totalavkastningen följer index som sagt.

Disclaimer: Jag äger Xact OMXSB Utd.


Sista chansen att delta i Castellums nyemission

Sista möjlighet att anmäla att man vill utnyttja sina teckningsrätter och delta i Castellums nyemission är kl 23.59 8/6.
Idag eller imorgon alltså, sedan är det kört. Om man har teckningsrätter men inte meddelar att man vill delta i nyemissionen så förlorar man värdet på teckningsrätterna och möjligheten att köpa Castellumaktier för 77 kronor styck.

Avanza har meddelat att de inte gör något med oanvända teckningsrätter. Nordnet svarade mig att de säljer dem för kunds räkning om de ej gör något själva. Det här är dock absolut inget man skall förlita sig till!
Gör ditt val och gör det senast imorgon 8/6.

Disclaimer: Jag äger Castellum och jag köper fler nu i nyemissionen för 77 kronor styck.


Börsveckan som gått. V22 2016

Vecka 22 var en svag vecka på börsen och nedgången på dryga 2% för OMXS30 var ungefär lika mycket som det steg veckan innan. Ett nollsummespel ungefär senaste två veckorna alltså.
Nu är vi inne i historiskt svag period men det är nog först i juli det på allvar är stiltje och svagt på börsen.
Nu har vi massvis med introduktioner mm där bolag skall in på börsen innan semestern. Detta kommer ta en del kapital i anspråk varpå vissa andra placeringar kan påverkas av detta.
Castellums nyemission är på flera miljarder, Academedia och SSAB skall ha några miljarder och en rad andra bolag står med mössan i hand och vill ha pengar från marknaden.

Apropå Castellum så är det senast onsdag 8/6 man kan acceptera att delta i nyemissionen. Om man inte aktivt meddelar att man skall delta så går man miste om dealen.

I veckan ökade jag i Handelsbanken som gick under 103 kronor där jag hade en order som låg och väntade. Jag slog även till på lite fler Oscar Properties preferens som inte har så tung viktning i min väska.

Jag skrev om en ETF med relativt låg avgift som bara har bolag som höjt utdelningen i minst 20 år. http://petrusko.blogspot.se/2016/05/spdr-s-dividend-etf-sdy.html

Den viktigaste boken om fond/aktiespar, ja så skrev jag bla i min recension av Joel Bladhs bok: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/bygg-en-formogenhet.html

Fotboll är inte min grej men ändå skrev jag ett inlägg till viss del inspirerat av sporten och mästerskapet som står för dörren. Jag tycker jag fick till det jättebra om att tänka långsiktigt och att prestera bra varje år. http://petrusko.blogspot.se/2016/05/borselvan-petrusko-haller-nollan.html

Bloggar och artiklar jag läst i veckan:

Utdelningsseglaren presenterade portföljen och den är stor och fin: http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2016/06/portfoljen-exposed.html

 MiljonärSyrran skrev om att tjäna pengar genom att hyra ut sitt boende enkelt via Airbnb: http://miljonarsyrran.blogspot.se/2016/05/airbnb-ar-en-billig-forsakring.html


Så sparar du långsiktigt



Kaj Kärki, placeringsexpert på Handelsbanken levererar några riktigt bra råd och info kring sparande och aktiespar i huvudsak.
Alltihop är info och råd jag hört förut och mycket jag själv brukar lyfta fram. Det är simpla råd, det är lättillgänglig statistik men ack så viktig. Tar man till sig infon i det här klippet så har man väldigt bra utgångspunkt att fundera vidare kring sitt spar.
Klippet är 7 minuter långt, se det!

Checka in titeln på farbrorn, "placeringsexpert". Det är supersimpla råd han har, det är inga avancerade upplägg eller svårbegripliga termer. Precis som sig bör! Han kan med rätta kalla sig placeringsexpert.

Det här är råd och info för helt vanliga svenssons, för gemene man. Det är just dig hans råd är riktade till. Gör nu som jag säger och lyssna på gubben. =)
Klippet är från Efn.se som för övrigt är en jättebra sajt med ekonominyheter i videoformat. Som ett A-ekonomi fast modernt och bättre. A-ekonomi... finns det ens kvar? Vet den yngre generationen vad det är? Droppa gärna kommentarer kring detta.

Det blev Handelsbanken också

Idag fick jag avslut på en order jag haft inne några dagar.
Handelsbanken A på 103 kronor.
Räknat på senaste ordinarie utdelning om 4,5 kronor ger det en direktavkastning om knappt 4,4%. Nästa vår tror jag utdelningen blir som minst 5 kronor. Prognosen hos SME.direkt är 5,1 kronor. Senast var ordinarie utdelning som sagt 4,5 kronor men de betalade även en bonusutdelning om 1,5 kronor.
Man skall inte ta det för givet att bonusutdelningen blir kvar till nästa gång. Man skall snarare tvärt om räkna med att den ej återkommer. SME.direkt är en sammanställning av alla stora banker och analytiker som följer bolaget och det är fler än 20 st. Deras förväntningar mynnar alltså ut i en snittförväntning om 5,1 kronor.

Kul om bonusen blir kvar nästa vår men stor risk för besvikelse om man tar den för given!

Disclaimer: Jag äger Handelsbanken.


Ökat i Oscar Properties pref

Idag köpte jag fler Oscar Properties preferens, den "gamla", inte b-varianten alltså. Den står kring 245 kronor och med en utdelning om 20 kronor är direktavkastningen cirka 8,1%.
Den höga direktavkastningen avspeglar risken i placeringen och egentligen tycker jag nog att Alm Equity preferens är mer köpvärd då den handlas till i princip samma direktavkastning men den har lägre risk i sin verksamhet.
Alm Equity preferens handlas till cirka 7,9% direktavkastning. Verksamheten är liknande Oscar Properties med skillnaden att Alm har inriktningen på vanliga bra bostäder medan Oscar riktar in sig främst mot exklusivare bostäder.
Att jag ändå valde att öka i Oscar Properties preffen beror på att jag redan har en avsevärt högre viktning i Alm-preffen.

Disclaimer: Jag äger Alm Equity preferens samt bägge preferensaktierna från Oscar Properties.


Xact OMXSB Utd, utdelning nästan spikad. 2016

Igår, 1/6 meddelades att utdelningen skall vara 3,5% av NAV per 7/6 (NAV efter stängning).
Just nu är NAV 378 kronor och det skulle ge en utdelning om 13,2 kronor.

Detta betyder en sänkning av utdelningen från fjolårets utdelning på 17,65 kronor.
Helt enligt mina förväntningar då utdelningen enligt fondbestämmelserna skall vara 3-4% av NAV.

För att erhålla utdelningen skall man äga denna ETF vid börsens stängning 8/6. Exakt utdelning i kronor meddelas 7/6. Checka in mitt tidigare inlägg med viktiga datum för årets utdelning. http://petrusko.blogspot.se/2016/05/viktiga-datum-2016-utdelning-xact-omxsb.html

Disclaimer: Jag äger Xact OMXSB Utd.


Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...