tisdag, maj 24, 2016

Vanguard Total Stock Market ETF, VTI

Det här är en riktigt fin indexfond med smått otroligt låg förvaltningsavgift. Det är en börshandlad fond och tickern är VTI. Jag pratar alltså om Vanguard Total Stock Market ETF, en fond som följer hela amerikanska börsen med cirka 3000 st olika innehav.

Här intill är en bild med jämförelse hur fonden presterat de senaste tio åren jämfört med S&P500, ett smalare index. VTI har presterat aningen bättre.

Likt många amerikanska börshandlade fonder lämnar denna kontant utdelning som betalas kvartalsvis. Direktavkastningen är cirka 2% och utdelningen betalas ut mars, juni, september, december.

För er som inte känner till Vanguard som ligger bakom den här fonden kan jag nämna att de är jättestora. Den här ETF:en har ett marknadsvärde på cirka 60 miljarder dollar. Ganska imponerande eller hur? Mer imponerande då; Den är bara en "dotterfond" till deras mutual fund med samma inriktning som har ett förvaltat kapital kring 400 miljarder dollar. Wow, eller hur! VTI som den här börshandlade fonden heter skapades 24/5 2001 som ett börshandlat alternativ till Vanguards vanliga fond som jag nämnde. Den vanliga fonden är än idag världens största fond med sina 400 miljarder dollars.

Nu har ni nog en uppfattning och känsla för Vanguard, att de inte är något litet okänt fondbolag. Så till det ni har väntat på.

Förvaltningsavgiften: Yes, den är på häpnadsväckande låga 0,05%. Om ni hittar en billigare fond: KÖP DEN! hehe. Noll komma noll fem procent. Det är så lågt va. Vill du ha exponering mot amerikanska börsen så är det här ett makalöst bra alternativ. I ett långsiktigt sparande är låga avgifter jätteviktigt och lägre än så här blir det inte. Undrar du hur de kan hålla så låg avgift? Svaret är storlek, de har ett enormt kapital de förvaltar och då kan man hålla en jättelåg avgift.
Länk till fonden hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger inte Vanguard Total Stock Market ETF, VTI.


17 kommentarer:

 1. Tycker om fonder med ännu lägre avgift och utan valutarisk så som Avanza Zero. :)

  SvaraRadera
 2. Värt att påpeka kan även vara Vanguards ägarstruktur som möjliggör såpass låga kostnader! Vanguards totala AUM är hisnande, speciellt ökningen under senare år. När månadssparets storlek tillåter kommer jag flytta till denna från SPPs USA index, då jag gissar att valutan (ETF:en handlas i USD) över lång tid kommer jämna ut sig så att säga.

  SvaraRadera
 3. @Lord Metroid: Hur ser du på valutarisk i H&M, Ericsson eller Atlas?

  SvaraRadera
 4. Lord Metroid: Vad är motsatsen till valutaRISK?

  SvaraRadera
 5. För någon som kan räkna: Om man satte in USD 15.000 för 5 år sedan o har återinvesterat utdelningen löpande hela tiden - vilket blir totalbeloppet idag?

  SvaraRadera
 6. Den kommer väl kosta en del i växlingsavgifter och eventuellt courtage att köpa så det får man väga mot den lite högra avgiften i en del svenska fonder.

  SvaraRadera
 7. Daniel: och spread.

  SvaraRadera
 8. Jag gillar verkligen Vanguards fonder och fondavgifter men det finns en sak man behöver vara uppmärksam på och det är spreaden som när det gäller VTI endast är 0,1%.

  Tittar man däremot på deras Vanguard Total World Stock Index Fund (VT) så är avgiften 0,3% men spreaden är hela 3,89%, och när det gäller Vanguard Total International Stock Index Fund (VXUS) så är avgiften tilltalande 0,14% men spreaden är sanslösa 8,72%.
  //Stavros (som alltid reserverar sig för eventuella felskrivningar)

  SvaraRadera
 9. Hej kamrater,
  Släpp det där med spread. När blev det intressant?
  Jag gissar att ni är kunder hos Avanza för de skriver ut "spread" på ETF:er stort och tydligt och när USA-börsen har stängt uppger de helt knasiga och felaktiga uppgifter på spread.

  De där 3,89 % och 8,72% som nämns av Stavros i en kommentar ovan, det är helt felaktigt. Fel info hos Avanza.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Petrusko Jag ber om ursäkt för att jag vidarebefordrade den felaktiga upppgiften och jag borde ha dubbekollat källan som i detta fall helt riktigt är Avanza. Spread är naturligtvis enbart intressant när den finns och är så.stor att den har betydelse. Blir dock mycket nyfiken på vad avanza avser med de siffror de redovisar. Stavros

   Radera
 10. Ni som tittar efter spread kan exempelvis söka på etf.com för korrekta siffror.

  SvaraRadera
 11. Varför är spread intressant?

  SvaraRadera
 12. Tjena Leif,
  Spread kan vara intressant för den som day träjdar. Om man vill köpa och sälja fram och åter på en dag, då är spread viktig. Då är det tex nice med 0,05% hellre än 0,2%.

  Om man inte är en day trader är det ointressant. Och åter igen: Avanza uppger helt fel info om spread när amerikanska börsen är stängd.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Hej,
  Lite ny på det här med utländska fonder. Var hittar du storleken på direktavkastningen samt tidpunkter för utdelning?

  Mvh
  Daniel

  SvaraRadera
 14. Hej Daniel,
  Morningstar.com är jättebra för info om direktavkastning mm. Den visar även viss info om tidpunkt för utdelning. Amerikanska Nasdaq.com har klanderfri info om utdelningstillfälle.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Hur är det med utdelningar från USA (eller icke-sverige egentligen) på ISK? Det är inte gynsammmt skattemässigt vid en viss gräns?

  SvaraRadera
 16. Hej Anonym,
  Det är i princip alltid bäst att ha utländska aktier i KF.

  Jag har ett inlägg om det.

  http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera