fredag, maj 27, 2016

Vad är en teckningsrätt?

En teckningsrätt är som namnet antyder något som ger dig rätt att köpa en aktie till ett förutbestämt pris. Villkoren varierar från case till case varpå det är viktigt att sätta sig in i just den teckningsrätt man spanar på.

Hur och varför får man en teckningsrätt?
När bolag gör en nyemission med företrädesrätt för de befintliga ägarna får man som ägare teckningsrätter som ger rätt att delta i emissionen. Ett enkelt sätt att säkerställa att just de befintliga ägarna har första tjing att vara med i nyemissionen.

En teckningsrätt går att sälja och köpa över börsen. Under en förutbestämd tid sker det handel med teckningsrätterna som i de flesta fall har ett värde. Vill man inte delta i nyemissionen skall man sälja sina teckningsrätter för att realisera värdet på dem. Annars går det förlorat.

Hur gör man för att delta i nyemission via teckningsrätter?
Hos Avanza finns det en flik som heter "erbjudanden" och där går man in och bekräftar att man vill delta i emissionen via sina teckningsrätter. Det är jättesmidigt, bara att klicka okej i princip.

Alla teckningsrätter är olika som sagt, vi kollar på ett exempel:
Castellum gör en nyemission i maj/juni 2016. Befintliga ägare får 1 st teckningsrätt för varje aktie de äger. För två stycken teckningsrätter får man möjlighet att köpa en ny aktie för 77 kronor.
Aktien handlas just nu kring 115 kronor och teckningsrätterna i cirka 19 kronor.

Hur kan man veta värdet på teckningsrätten?
Genom att summera priset av antal teckningsrätter som krävs och teckningspriset på aktien kan man jämföra det med att köpa aktien normalt över börsen. För Castellum skulle det se ut så här:

Teckningsrätter 19 kronor x2
Teckningskurs 77 kronor
Summa:  115 kronor

Det hela summerar upp till just det pris aktien handlas till nu. Ingen gratis lunch här inte. I mindre och skruttigare bolag kan det uppstå stor skillnad i den faktiska aktiekursen och summan för att delta i nyemission. Se det som ett risktecken. Ju större möjlighet desto större risk.

Åter till Castellum:
Den som äger 100 st aktier har alltså fått 100 st teckningsrätter som ger möjlighet att köpa 50 st nya aktier till priset 77 kronor st. Efter man deltagit i emissionen har man alltså 150 st Castellumaktier.

Lägg två viktiga saker på minnet angående teckningsrätter och handel med dem:
1. Det är olika villkor, pris osv för varje bolag. Läs på noga.
2. Det finns ingen gratis lunch. Om det ser för bra ut/stor potential så kan risken vara hög. (inte ovanligt på de mindre skruttlistorna. bolag vars teckningsrätter o pris ser "billiga" ut, var försiktig)

Disclaimer: Jag äger Castellum


11 kommentarer:

 1. Hej. Nu råkar jag äga 225 st castellum. Hur delar dom det på 2. Sjukt orelevant fråga kanske, men tanken slog. Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fick 225 teckningsrätter. För att inte förlora värdet av en teckningsrätt får du antingen köpa en och teckna en aktie till eller sälja en och teckna 224/2 = 112 aktier.

   Radera
 2. Du får en teckningsrätt över, alltså måste du sälja en TR själv om du inte vill förlora värdet av den om jag fattat rätt.

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg! Även jag har tackat ja och fyllde igår i uppgifterna på Avanza.
  Med vänlig hälsning, S, som under en tid har "smygläst" din blogg och nu skriver min första kommentar.

  SvaraRadera
 4. Hej, jag anmälde att jag ville ha teckningsrätter igår och nu ser jag dom på kontot. Behöver jag göra något mer nu om jag vill ha dessa som aktier? Eller sker det automatiskt om någon dag?

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym,
  Om du menar att du anmält att du vill ha aktier via dina teckningsrätter så skall det vara allt man behöver göra. TEckningsrätterna konverteras till aktier ett tag efter teckningsperioden avslutats.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Bra att ha likvider när teckningsrätterna omvandlas till aktier också gissar jag :)

  SvaraRadera
 7. Om Du får lite tid över :-) skulle Du skriva ett blogginlägg där Du förklarar alla typer av förkortningar som kan stå efter aktienamnet. Det kan stå t.ex. TR = teckningsrätt, BTA = betald tecknad aktie, IA = interrimsaktie. IL = inlösenaktie och säkert några till som jag just nu har glömt. Tror att det skulle bli ett uppskattad inlägg p.s.s. som inlägget om inlösenkurser för preffar. Jag brukar själv titta där när jag utvärderar en preff för att se om den är köpvärd.

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
 8. Tack för en pedagogisk förklaring! Jag har fått 100 TR (eftersom jag äger just 100 aktier). Jag antar att jag inte skall köpa dessa rätter explicit, utan att man köper endast om man vill ha extra teckningsrätter?

  SvaraRadera
 9. Ska man köpa aktien på en tr även då den är värderad högre en på börsen? Alltså värdet jag fick på min tr är högre än det man kan köpa den på börsen.

  SvaraRadera
 10. Hej, jag förstår inte heller hur teckningsrätter fungerar. Jag blev erbjuden att teckna rätter i Clean Motion, vilket jag gjorde för 4,5 kr/st. Jag har 666 st. På mitt konto på Avanza ligger de kvar som "rätter" Clean Motion BTA. Jag trodde de skulle gå in i mina övriga köpa aktier i Clean Motion som vanliga aktier, men det gör de alltså inte? Förväntas jag göra något nu? Värdet ligger nu under inköpspris, ca 3,7 kr.

  SvaraRadera