tisdag, maj 10, 2016

HCP delar ut HCR Manor Care-portföljen

Det amerikanska fastighetsbolaget HCP steg drygt 4% idag på beskedet att de planerar att dela ut portföljen med fastigheter där bolaget HCR Manor Care är hyresgäst. Det nya bolaget som skall knoppas av kallas tillsvidare Spinco och planeras noteras andra halvåret 2016.
HCR Manor Care är HCPs största hyresgäst och står för cirka en fjärdedel av hyresintäkterna.
En alldeles för tung viktning och det gjorde sig påmint när HCR Manor Care för en tid sedan hamnade i blåsväder, inte en gång utan ett par. De har haft det tufft finansiellt och kämpat med att lyckas betala hyran. HCP har fått gå med på hyressänkningar för att bolaget inte skulle gå omkull.

Den stora viktningen mot en enda hyresgäst som dessutom haft/har en del utmaningar har marknaden satt en stor riskpremie på. Portföljen i övrigt är väldiversifierad och av god kvalitet.
När HCP idag meddelade att de avser avyttra fastigheterna som marknaden ser som riskabla via en avknoppning i form av bolaget Spinco togs det emot väl av marknaden. HCP steg som sagt 4% på beskedet och utan "problembarnet" kvar börjar en ny resa för HCP där aktiekursen kan tänkas utvecklas bättre.

Länk till HCP hos Avanza

Disclaimer: Jag äger HCP.


8 kommentarer:

 1. Så Spinco blir en högrisk-post man vill bli av med så fort så möjligt på utdelninsdagen? Antar att man kommer få ta en liten förlust den dagen

  SvaraRadera
 2. Betyder detta att aktier i det nya bolaget delas ut till nuvarande ägare av HCP?

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym,
  Tack för din kommentar. Ja det är så det kommer bli. Som aktieägare till HCP kommer man få det som en utdelning det nya bolaget. Så man kommer äga både HCP och Spinco.


  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Spännande! HCP ligger i min bevakningslista. Får se vart detta tar vägen.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 5. Har en liten post i HCP för tillfället, och det känns bra detta. Det känns som att det är rätt väg att gå.

  Petrusko, kommer du behålla Spinco i portföljen eller säljer du vid första handelstillfälle?

  Mvh Framtida Frihet

  SvaraRadera
 6. Tjena FF,
  Synen på marknaden på Spinco är bäsig nu och att sälja direkt är sannolikt dåligt betalt. Samtidigt kanske det fortsätter gå knackigt för deras hyresgäst och då blir den ju knappast värd mer på sikt. Vill man avskärma sig från risken och eller slippa ha ett litet innehav som skvalpar gör man rätt i att sälja direkt.

  Just nu har jag inga planer att sälja Spinco direkt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Ett bra drag av HCP att knoppa av den sämre (stora) delen av bolaget.

  SvaraRadera
 8. Säg den lycka som varar. Marknaden inte lika imponerad av HCP idag...

  SvaraRadera