torsdag, maj 19, 2016

Castellum emission. Utdelning och förvaltningsresultat per aktie

Nu är villkoren kända i Castellums nyemission. Priset blir 77 kronor och man får teckna 1:2 alltså för varannan aktie man äger får man teckna en ny. Om man tex äger 100 st Castellum får man teckna 50 st nya för 77 kronor styck.

Emissionen är vad den är, tecknar man fullt får man ingen utspädning i sitt ägande om man nu är maktlysten =)
Däremot påverkar det nya antalet aktier förvaltningsresultat och utdelning per aktie.
Jag har tittat närmre på detta och det är också fokus i det här inlägget.

Antal aktier:
Befintligt antal aktier: 172.006.708 st
Företrädesemission: 82.000.000 st
Apportemission: 23.400.000 st
Nytt totalt antal aktier: 277.406.708 st

Förvaltningsresultat:
Castellum 2015: 1.533.000.000 kronor
Norrporten: 900.000.000 kronor
Förvaltningsresultat per aktie: 8,77 kronor

Antaget att Castellum presterar 7% tillväxt av förvaltningsresultatet exklusive Norrporten under 2016 så hamnar förvaltningsresultatet på 9,15 kronor per aktie för 2016. Man räknar även med samordningsvinster om 150 miljoner kronor som kommer slå in 2017. Räknat på 7% tillväxt och samordningsvinster kan förvaltningsresultat för 2017 tänkas bli 10,34 kronor per aktie.

Ja, vi får se hur det blir med utdelningen nästa vår. De har cashflow så de kan höja den symboliskt till 5 kronor per aktie (4,9 kr nu) för att bibehålla utdelningssviten med höjningar i snart 20 år på raken. Ett tänkbart scenario. Utdelningen bör bli som lägst kring 4,5 kronor baserat på min uträkning och prognos.

Som jag tidigare sagt: Det här är ett mycket fint förvärv som Castellum gör och jag kommer absolut teckna i emissionen. Tyvärr inte fullt ut, det klarar jag inte av att finansiera. Castellum är mitt största innehav.

Uppdatering 1: Då flera frågar både här och på Twitter: Sista dag för handel inklusive rätt att delta i nyemissionen är 20/5. Äger man Castellum vid börsens stängning det datumet så kommer man få teckningsrätter som ger rätt att köpa nya Castellumaktier för 77 kronor styck.

Disclaimer: Om ni missat det så: Japp, jag äger Castellum.


19 kommentarer:

 1. Hur går teckningen till rent praktiskt?

  Vänlig hälsning

  SvaraRadera
 2. Castellum säger i pressmeddelandet att proforma blir förvaltningsresultatet 11,27kr.
  Kommentar på det?

  SvaraRadera
 3. Enligt Castellums ganska omfattande informationsmail som skickades ut den 13:e april så kan det proformabaserade förvaltningsresultatet öka till 10,63 kr/aktie eller 11,27 kr/aktie när samordningsvinsterna är realiserade och detta är såvitt jag förstår justerat för nytt antal aktier. Detta är alltså uppskattningar baserat på vissa antaganden av Castellum, tex var inte det exakta antalet nya aktier fastslaget den 13:e april.

  Detta resultat (10,63-11,27) är ganska mycket högre än i din uträkning där du kommer fram till 8,77-9,15, har du en kommentar till det?

  /LD

  P:S OBS, jag skummade snabbt igenom Castellums mail så jag kan ha missuppfattat något. D.S

  SvaraRadera
 4. Tjena,
  Tack för kommentarer. Min uträkning är baserad på infon som släppts i dagarna med antal nya aktier. Siffrorna du nämner från Castellum kan ej vara baserade på det nya antalet aktier eftersom det vid tillfället ej var känt.

  Mina siffror kring förvaltningsresultat har jag dubbelkollat när jag tagit dem från Castellums rapporter och info material. Antalet nya aktier har jag tittat noga på också så jag bör inte fått något om bakfoten på den punkten.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. @Petrusko,
  Självklart kan det vara baserat på ett spann av nya antalet aktier, då det är dem tillsammans med deras rådgivare som bestämmer antal nnya aktier som ska ges ut.


  Ang att du inte har tillräckligt med finansiering av att köpa nya castellum. Du kan ju alltid omvikta i din portfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden är väl att petrusko är mer konservativ i antagandena om tillväxt?

   Petrusko: Är inte Knock-out eller Superlån aktuellt? Take a walk on the wild side...

   Radera
 6. Hej Petrusko och tack för en mycket bra blogg!

  När man som jag äger Castellumaktier i en KF kommer man att kunna köpa i denna nyemission då också? Jag undrar då det väl är Avanza som äger mina aktier rent formellt då jag har dessa i min KF?

  Med vänlig hälsning
  R

  SvaraRadera
 7. Hej R,
  Det bör inte vara några problem för dig att teckna i nyemissionen i en KF via Avanza. Det fixar de.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej James,
  Jodå, jag kommer utnyttja Superlånet till att teckna Castellum men det räcker inte fullt ut.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Vet inte om jag har missförstått något nu, men varför säljer du inte bara av lite castellum så du kan teckna fullt sen (säljer för 125-130 å tecknar nya för 77) vad har jag missat?

  SvaraRadera
 10. Hej igen LD,
  Jag har spanat närmre på informationen från Castellum och deras proformaprognos är baserad på att betydligt lägre antal nya aktier. Den är beräknad på en teckningskurs om 129,49 kronor.

  Det ger cirka 49 miljoner aktier istället för 82 miljoner i företrädesemissionen. 82 miljoner aktier är alltså det verkliga utfallet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. När är "avstämningsdag" för att få teckna 1:2? Kan jag köpa Castellum idag eller nästa vecka och delta i emissionen på villkor 1:2?

  SvaraRadera
 12. Hej Petrusko,

  Tack än en gång för ett mycket bra inlägg. Vilken dag är sista dagen att Castellum för att få ta del av detta erbjudande?

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
 13. Undrar samma som ovan, om jag handlar i morgon den 20:e, kan jag tillgodoräkna mig dem i emissionen? MVH Annelie

  SvaraRadera
 14. Hej Daniel mfl.
  Imorgon 20/5 är sista dag för handel inklusive rätt att deltaga.
  Äger man Castellum vid börsens stängning imorgon så kommer man erhålla teckningsrätter som ger dig rätt att köpa nya Castellumaktier för 77 kronor per styck.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Men vilken kurs kommer Castellum hamna på efter nyemissionen? ~126 kr nu / aktie. Men går att teckna för 77 kr / aktie. Är inte det väldigt förmånligt? bara teckna så mkt man bara kan?

  SvaraRadera
 16. Är det inte avstämningsdag 24 maj inte 20?

  SvaraRadera
 17. Hej Anonym,
  Jo avstämningsdag är 24:e maj men det är inte samma sak. Det tar några dagar att bli registrerad som ägare. Idag den 20/5 är sista dagen att köpa inklusive rätt att delta!
  På måndag den 23/5 handlas den utan rätt att delta i nyemissionen.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 18. Jag tycker att Du bör delta i nyemissionen fullt ut. Du kan väl sälja något annat eller belåna Dina aktier. Jag har märkt vid andra nyemissioner att kursen sjunker då handeln med rätter påbörjas för att sedan återhämta sig om någon månad eller två. Tror att det är samma fenomen som Du beskrev för Alm Equality. Utbudet ökar när folk säjer rätter för att de inte har råd att teckna allt. När dessa nya aktier har blivit "placerade" om någon månad så minskar utbudet och kursen går upp.


  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera