måndag, april 25, 2016

S&P500 läge att vara försiktig

Sell in may stay away.
Yes, ni har hört uttrycket tidigare och det är inte taget direkt ur luften utan det finns substans inbakat i det där påståendet.
Om man studerar börsen och dess utveckling på riktigt lång sikt och tittar på snittutvecklingen månad för månad kan man se ganska tydligt vissa månader som är lite starkare och de som är svagare.
Det är här en del av substansen i uttrycket kommer in, "sell in may stay away".  Maj till augusti är inga starka börsmånader, september är egentligen heller ingen vidare börsmånad men nu håller vi oss till sommarperioden.

S&P500 står på historiskt höga nivåer som grafen ovan visar. Samtidigt visar världsekonomin inte upp samma styrka som tidigare och flera bolag har presenterat en ganska svag outlook.
Det är minst sagt läge att vara försiktig, framförallt på amerikanska börsen som är på all time highs.

Historik är ingen garanti för framtida börsutveckling men det kan tänkas bli surbörs i USA över sommaren.

För min egen del har jag under en tid redan viktat ned dollarexponering och innehav i USA. Detta har jag gjort genom att köpa för en mindre del varje månad. Jag fortsätter alltså köpa och bygger försiktigt på mina långsiktiga positioner även i USA. Ser vi en större nedgång kommer jag köpa tyngre men innan dess håller jag mig på försiktiga nivåer som innebär flat eller möjligen något minskad dollarexponering.
Som småsparare är detta naturligtvis mycket svårt att tajma och sannolikt inget man skall ha som huvudsaklig strategi i alla fall, det låter vi proffsen få försöka sig på. Det man kan göra är att noga välja vart man placerar sina kulor. Regelbundna köp är en utmärkt strategi och fortsätta köpa oavsett skall man göra då. Tror man på surbörs i USA i sommar kan man ju välja att ligga lågt med köpen där en tid och kanske främst köpa i Sverige istället. Ett annat bra alternativ är att bara köra på oavsett, att köpa månad ut och månad in. I det långa loppet fungerar det utmärkt.

5 kommentarer:

 1. Hej! Hur skulle du investera om du skulle få in nytt kapital motsvarande ca 1/3 av din portfölj i rådande marknadsläge? Med din nuvarande strategi? Jag har något mindre andel preffar än dig i nuvarande portfölj. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat köpa mer dividend aristocrats. Borde inte sjunka lika mycket i en krash.

   Radera
 2. Hej Lars,
  Då skulle jag investera helt enligt de innehav jag har men skulle sprida köpen på 1-2 år.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Tack, Petrusko! Jag ska försöka göra det med och öva mig i tålamodets ädla konst :-). Hälsar Lars D

  SvaraRadera
 4. Marcus: SDY tex är ju så gott som identiskt volatil som S&P självt. kolla kurvan :)

  SvaraRadera