onsdag, april 20, 2016

Johnson & Johnson Q1 2016

Igår rapporterade Johnson & Johnson kvartal 1 och det var glada miner på börsen som handlade upp aktien bortåt 2%.
Kvartalet kom in bra men framförallt är det outlooken för året som bjöd på kursuppgång. Prognosen justerades upp mot tidigare och den var kraftigare än väntat. För 2016 guidar JNJ om en försäljning på 71,2-71,9 miljarder dollar och en justerad vinst per aktie på 6:53-6:68 dollar.

Nedan är en bild som visar på bra underliggande tillväxt i de olika verksamhetsgrenarna. Valutan slår hårt mot Johnson & Johnson likt övriga amerikanska bolag med stor försäljning i annan valuta än dollar. När de räknar hem utländska valutan till dollar får de ju helt enkelt inte lika många dollars som för några år sedan när dollarn inte var lika stark.
Det är en rejäl uppjustering av prognosen och det är verkligen ett styrkebesked. Johnson & Johnson är ett mycket fint bolag och den starkaste stjärnan i sektorn.
Vinstprognosen pekar ju på att en höjning av utdelningen på upp till 10% är tänkbar. Utdelningen presenteras inom kort och den kommer att höjas, som alltid.
Utdelningen betalas kvartalsvis och den utdelning som de kommer informera om nu i dagarna betalas ut i juni medan X-datum är i maj.

Disclaimer: Jag äger aktier i Johnson & Johnson.


6 kommentarer:

 1. Härligt med en bra rapport! Känns bra att det är tredje största bolaget i min portfölj. Hur stor vikt vill du att J&J skall ha i din portfölj?

  Lycka till framöver.

  SvaraRadera
 2. Känns som vi får vänta på komma in billigt igen.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Om jag ska köpa Johnson&Johnson, hur fungerar det med courtaget?
  MVH
  Carina L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på vilken mäklare du använder dig av? Har du avanza så passar det med 3600kr+ med avanza mini till Kapitalförsäkring bäst.

   Radera
 4. Hoppas på läge att köpa fler aktier, nu är det för dyrt/Ingrid

  SvaraRadera
 5. @Carina L: Olika banker tar olika mycket courtage när man handlar på USA-börsen. Både Nordnet och Avanza har courtage som är ungefär som i Sverige medan storbankerna oftast har en minimiavgift som är några hundra kronor.

  Om du inte handlat i USA förut så kan det vara värt att tänka på skatten på utdelningar. USA kommer dra 15% i skatt och vill du kvitta den mot svensk skatt så måste du ha överskott av kapital. Alternativt så kan man köpa utländska aktier i en kapitalförsäkring då det gör att det blir banken som får lösa skattekvittningen. Det kan ta något år längre, men det brukar rekommenderas.

  SvaraRadera