torsdag, april 14, 2016

Castellum förvärvar Norrporten

Så kom då pressmeddelandet från Castellum att de förvärvar Norrporten. Affären som det ryktats mycket om de senaste månaderna.

Man betalar 13,4 miljarder för Norrporten och förvärvet finansieras delvis via en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna. Castellums ägare kommer få teckningsrätter för att delta med företräde i emissionen. Slutliga villkor för emissionen presenteras 18/5 och teckningsperiod är 26/5 - 9/6.
Jag går rakt in på det här med emissionen för det är en del jag är klart positiv till. Att finansiera med stamaktier stärker det egna kapitalet och håller nere belåningsgraden. Framförallt gillar jag det som sker med ägarbilden efter affären.
Även om jag inte är förtjust i institutionella ägare (när de dominerar ägarlistan) så händer något positivt här. Ägarbilden och makten blir mer koncentrerad till Sverige och även om det kanske inte är Eureka så föredrar jag svenska pensionsbolagen som långsiktig ägare framför tex Blackrock som är nuvarande största ägare. Jag har länge hoppats på att någon svensk aktör på allvar skall ta greppet om makten i Castellum. Även om jag naivt hoppats på tex Industrivärden så är detta ett steg i den riktningen. Andra och sjätte AP-fonden kommer äga cirka 5% vardera av utestående aktier samt röster i Castellum.

Affären stärker förvaltningsresultatet rejält för Castellum och proforma landar det 80 öre per aktie högre per 31/3. Ytterligare cirka 60 öre per aktie stiger det om man räknar in samordningsvinster men de smäller ju inte in på ett bräde och man kommer ha kostnader initialt för dessa. På 12-18 månaders sikt väntas samordningsvinsterna slå in till fullo.

Kort om Norrporten då eller framförallt fastighetsportföljen som är av mycket hög kvalitet. Genomsnittliga hyreslängden är längre än Castellums och kommer öka snittet ordentligt för koncernen. Norrportens 4,8 år tar upp snittet för koncernen till 3,9 år.
Fastigheterna är i huvudsak belägna på starka orter med tillväxt och 38% hyresintäkterna kommer från den offentliga sektorn, så kallade samhällsfastigheter.
Det är genomgående högkvalitativa, moderna och välinvesterade fastigheter i attraktiva lägen på respektive ort.

Jag är mycket positiv till den här affären och ser bara vinnare. Det är en win, win, win-deal, lite osäker på hur många win jag skulle slänga in där men jag ser alla parter som vinnare i den här dealen. Norrportens ägare får bra betalt samtidigt som de blir ägare i Sveriges bästa fastighetsbolag och indirekt kvarstår som ägare till Norrporten. Castellums ägare får i ett nafs högre resultat per aktie och en starkare outlook. Det är ett väldigt fint fastighetsbestånd man tar in och därtill samordningsvinster lär det bidra till stadigt ökande vinster framledes. Castellum och Norrporten blir tillsammans starkare, de har mycket erfarenhet och kunskap att dela med sig av.
Jag sticker ut hakan och kallar detta en superdeal för Castellum och AP-fonderna. AP-fonderna äter kakan men behåller ändå en del av den, de får bra betalt. Castellum köper en fin fastighetsportfölj med god långsiktig potential och de finansierar det till stor del med eget kapital vilket håller dem fortsatt finansiellt starka och öppna för fler förvärv.Disclaimer: Jag är toklång i Castellum. Äger den nu och kommer teckna i emissionen.


12 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Riktigt snygg sammanfattning. Tackar!

  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
 2. Castellum är ju ditt största innehav. Även om de exakta villkoren inte är kända ännu så innebär nyemissionen att din portfölj kommer viktas upp rejält i Cast. Tecknar du fullt eller bara lite grann och blir utspädd istället? Har du något max vad positionen får väga i portföljen?

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Har du sett någon information om hur mycket man får teckna i nyemissionen i förhållande till nuvarande innehav i Castellum?

  /JokerM

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag är ny på det här med företrädesemissioner och har därför en kort fråga. Som jag har förstått det kommer priset vara 133 kr för de nya aktierna. Om jag är nöjd med min size och har ett lägre GAV, vad finns det då för incitament att delta i emissionen? Eftersom jag är student och snart ska börja jobba kommer min portfölj inom 1-2 år vara mycket större i värde, är detta ett köpläge man inte ska missa som långsiktig ägare?

  Tack för en bra blogg!
  /A

  SvaraRadera
 5. Tack för en bra genomgång.

  /Kowalski

  SvaraRadera
 6. Nedanstående artikel sågar köpet av Norrporten, se nedan
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/04/14/castellum-far-tummen-ned.html

  Även om Castellum är ett bra bolag med sunda finanser så får artiklar som denna kursen att rasa. I skrivande stund, senast bet: 125,40. Köpläge?

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 7. Köpkursen för nyemissionen ska sättas 18 maj och det finns ett preliminärt schema sedan.

  Preliminär tidsplan för Företrädesemissionen

  Nedanstående tidsplan är preliminär och kan komma att ändras.
  18 maj Slutliga villkor för Företrädesemissionen offentliggörs
  20 maj Extra bolagsstämma i Castellum
  20 maj Sista handelsdag i aktien med rätt att deltaga i Företrädesemissionen
  24 maj Avstämningsdag för Företrädesemissionen, det vill säga aktieägare som är registrerade i aktieboken denna dag kommer att erhålla teckningsrätter som medför rätt att
  deltaga i Företrädesemissionen
  25 maj Beräknad dag för offentliggörande av prospektet
  26 maj – 7 juni Handel i teckningsrätter
  26 maj – 9 juni Teckningsperiod
  14 juni Offentliggörande av utfall i Företrädesemissionen

  SvaraRadera
 8. Tjena Erik,
  det där med utspädd är inget för en småsparare att fundera på. Det som späds ut är ju antalet röster och om man har maktambitioner så är det miljardbelopp man behöver för att lägga upp visitkortet i Castellum.
  Förvaltningsresultatet per aktie ökar i och med affären så någon utspädning är det inte tal om på den fronten.
  Jag kan tillfälligt tänka mig en betydligt högre viktning. Jag viktar isf ned genom att bara öka i andra innehav en tid.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej JokerM,
  Nej, den infon väntar jag mig 18/5.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Hej A,
  du har snappat upp en annan grej. De där 133 kronorna är värdet de räknat på aktierna de använder som betalning. Priset på aktierna i företrädesemissionen är ej spikat men vi skall vänta oss kurs lägre än 133 kronor.

  Om du köper mer nu, i emissionen eller om 1 år har förmodligen inte så värstans stor betydelse om du planerar äga Castellum i decennier. En emission av den här typen i ett stort seriöst bolag som Castellum skall inte liknas en emission i små skitbolag som kan stiga 50% på någon dag. I Castellums fall är det någon krona vi snackar om kursmässigt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Hej Krusse,
  Det är sannolikt inte artikeln som orsakar att Castellumaktien backade. Marknaden räknar med att kunna köpa aktier i emissionen till något lägre kurs varpå köpsuget kring 130 kronor minskade och tog ned kursen något.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Får väl hoppas att kursen inte sjunker allt för mycket. De anger själva att värdeskapandet för Castellums befintliga aktieägare är en 6,8% ökning av förvaltningsresultat per aktie drivet av synergieffekter. Detta givet en emissionskurs på 129,5.

  Blir emissionspriset mycket lägre försvinner allt värdeskapande och man har då bara tagit fram elefantbössan och maxbelånat (+emission) i ett läge då värderingen på fastigheter aldrig varit högre.

  Affären genererar en liten slant till aktieägarna ifall dessa rekordlåga avkastningskrav på fastigheter är ett nytt normalläge.

  Risk / Reward känns ju dock sådär - Nuon hade också genererat lite värdeskapande för Vattenfalls aktieägare (staten) om elpriset stannat på rekordhöga nivåer.


  Mvh / RQ

  SvaraRadera