söndag, april 17, 2016

Äga bra bolag

Jag har fokus på utdelningar och att äga bra bolag långsiktigt. Under en tid nu har jag inte varit helt nöjd med kvaliteten på portföljen.

26% av portföljen består av fixed income och har ju inget att göra med att äga bra bolag. En god del av portföljen består också av indexinvestering (cirka 7%) och bolag som tex Tele2 som ger en väldigt hög direktavkastning och jag äger dem pga det, inte nödvändigtvis för att det är ett fantastiskt bolag.
Totalt är det 40% av portföljen som utgörs av de här olika delarna och resterande 60% är alltså det jag anser är bra bolag som jag avser äga länge.

De bra bolagen är:
Hennes & Mauritz
ABB
Atlas Copco
Castellum
Skanska 
Handelsbanken
Industrivärden
Realty Income
HCP
Johnson & Johnson
VF Corp

Dessa 11 bolag utgör cirka 60% av portföljen och jag vill äga fler i den här kategorin "bra bolag att äga långsiktigt". Jag vill även att denna kategori väger tyngre. I vart fall vill jag att de övriga 40% inte består för mycket av fixed income och högavkastare utan hellre indexinvestering. Jag känner mig coollugn i indexinvesteringar då det är en smart placering som ger god avkastning på sikt. Det är en risksänkare och i de fina ETF:erna kan man nå en väldigt hög kvalitet på innehaven. SCHD är en favorit som innehåller en samling fantastiska bolag som stadigt höjer utdelningen. Xact OMXSB Utd är en annan favvo, det är en svensk indexfond och således utan valutarisk. Den väger tyngst av indexplaceringarna och kommer så förbli.
Dollarexponeringen i väskan är just nu 19% och jag håller mig gärna där som max. Dollarn går upp och ned men på lång sikt jämnar det ut sig. Om jag tillåter den väga för mycket kan dock mina utdelningar bli väldigt svängiga storleksmässigt i kronor och det vill jag inte vara med om.

Den närmsta tiden planerar jag att öka i Handelsbanken och Skanska, två relativt nya innehav som med fördel kan väga mer i väskan mot nuvarande cirka 1% vardera. Bägge är fina men jag lutar åt att vilja vikta Skanska tyngst av de två. Jag förstår och gillar Skanskas verksamhet bättre.

Två bolag jag spanar på som kanske kan bli nya innehav är Skistar, bolaget som driver alpinanläggningar som tex Lindvallen och Åre. Jag väntar på att den skall gå ned till 100 kronor och så gör den nog inom kort då den precis gått in i den svaga perioden i det tydliga säsongsmönstret. Det andra bolaget är Sampo, det finska bolaget som äger försäkringsbolaget if till 100% och är solklart största ägare i Nordea.

Ett jättefint bolag jag väldigt gärna vill ha i portföljen igen är Axfood men det tar emot att köpa nu när det är extremt dyrt. Jag sålde för ett antal år sedan i tron att kunna köpa åter billigare. Sedan dess har den dubblats ett par gånger tror jag. Försöka tajma och köpa åter billigare, det har jag slutat med sedan dess.


18 kommentarer:

 1. Nackdel med bra bolag att de inte alltid blir billigare ;) skämt åsido, du har helt rätt i att försöka tajma inköp brukar oftast slå fel.

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Har frågat din i ett annat inlägg, men inte fått något svar ännu.

  Jag vill gärna veta ungefär hur mycket pengar du har i din portfölj. Du är en av dem jag läser oftast ifrån, men för att få en helhet om dig och dina investeringar så saknar jag värdet.

  Finns det någon möjlighet att du delar med dig av den informationen?

  MVH

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko.
  Fint inlägg angående bra bolag. Vad tycker du om Investor, Kinnevik och Lundbergs långsiktigt? Tacksam för svar. Fint blogg du har!
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 4. Jag sålde både Avanza och ICA/Haakon för några år sedan i tron om att jag skulle kunna köpa billigare senare. Verkar ej så...

  Bäst med skistar är aktieägarrabatten som man får om man har 200 st. I övrigt inte mycket att ha (de senaste åren)

  SvaraRadera
 5. Hej Mr100procent,
  nej tyvärr. Jag har valt att inte prata kronor/belopp.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hej Jacke77 Investor och Lundbergs tror jag på. Kinnevik är jag inget fan utav, tycker deras innehav håller klart lägre kvalitet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Tjena James,
  Ja aktieägarrabatten kan snabbt bli värdefull för en barnfamilj. Aktiekursen har inte varit något att hoppa högt över senaste tio åren. Den har gått upp o ner inom samma intervall.

  Inte ett fantastiskt bolag men en fin verksamhet jag tror på långsiktigt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Alltid spännande att leta efter "nya" bra bolag...
  Håller med om att Axfood känns lite väl dyr, men bra att hålla på bevakning.
  Lär bli en helt annan utdelning nästa år dessutom.

  Kan rekommendera dej att kika på Nolato. Lågt PE, bra avkastning och fin tillväxt de senaste åren. Bolaget står på 3 ben där jag framförallt tror långsiktigt på den delen som är riktad mot läkemedel (vet att du gillar JnJ)

  Mvh Hankiis

  SvaraRadera
 9. Nedan finner du min portfölj.
  Tror du känner igen det mesta men kan finnas något nytt uppslag för dej

  Investor A
  Castellum
  H&M
  Hexagon
  SEB
  Johnson & Johnson (USA)
  Betsson
  Assa Abloy
  Nolato
  AQ
  Wallenstam
  Disney (USA)
  Industrivärden
  NCC
  SCA
  SJR
  Ages Industri
  Ratos
  Precio Fishbone
  RNB
  Skanska
  Nordea
  Swedbank
  Malmbergs
  New Wave
  Beijer Alma

  +10% preffar
  +20% Likvid

  Som sagt rekommenderar jag dej att kika närmare på Nolato
  Hexagon, Assa, Disney, AQ & SCA lever väl inte upp till den utdelning som du önskar (3%)
  Annars fin tillväxt

  Alltid trevligt att läsa din blogg

  Mvh Hankiis

  SvaraRadera
 10. Tråkigt att du inte pratar belopp. Hoppas det ändras snart.

  SvaraRadera
 11. Kikar också på Sampo, på vilken nivå vill du gå in?

  Allt gott, David

  SvaraRadera
 12. Hej igen.

  Va väldigt nyfiken på att höra din syn på Nolato.
  Borde räknas som ett bra bolag.
  Tack på förhand

  Mvh Hankiis

  SvaraRadera
 13. Hej Hankiis,
  Tack för tipset om Nolato, jag har hört talas om det förr men hade ingen vidare koll på vad de gör. Jag gillar verksamheten och tycker det verkar som ett bra bolag. Fin avkastning på eget kapital, fin utdelningstillväxt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Hej David,
  Kring 40€ är hyggligt för Sampo och därunder är bra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Varför är dessa bolag bra bolag?

  SvaraRadera
 16. Hej!

  Kul att du är inne på SkiStar, en aktie jag också spanar på. Tänker dock vänta tills i sommar innan det blir köp.

  Vad tycker du om Fortum? Bra direktavkastning!

  Mvh

  SvaraRadera
 17. Hej Petrusko!
  Håller med dig att de svenska innehaven ser bra ut även om jag själv är lite tveksam till industivärden, tycker att Lundbergs och Investor är bättre bolag, men sedan är ju priset på bolag en annan sak så har lite industivärden själv.

  Undrar lite hur du har blivit så Castellum frälst;) - Visst det är ett bra bolag, men Hufvudstaden, Wallenstam, Fastpartner och Balder ser jag själv också som bra fastighetsbolag.
  kanske är det bättre att lite av varje!?

  Sedan tycker jag att norrlandsbolagen Diös och NP3 handlas med alltför stor rabatt gentemot övriga fastighetsbolag så har en påse np3 själv, kommer nog ta in diös också vid en dipp.

  Med vänlig hälsning JFG

  SvaraRadera
 18. Hej JFG,
  Castellum har många starka faktorer som totalt sett gör det till bästa fastighetsbolaget.
  De har en rimlig belåningsgrad och således en ganska rimlig risk.
  De har fina fastigheter på bra lägen. Framförallt har de en överlägsen historik. Sedan börsnotering 1997 har både förvaltningsresultat och utdelning ökat stadigt. De är enda bolaget på börsen som alltid höjt utdelningen (under en längre period, 5-10 år som några andra kanske kan uppvisa är ju inget att komma med)

  Visst finns det fler fina fastighetsbolag på börsen men inget med lika fina kvaliteter totalt sett som Castellum.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera