söndag, mars 20, 2016

Pfizer

Pfizer är ett jättestort läkemedelsbolag med säte i USA. Börsvärdet är på cirka 1500 miljarder kronor, jag sade ju jättestort, 1500 000 000 000 kronor. Många siffror där. Jämförelsevis är förvisso Johnson & Johnson jättemycket större sett till börsvärde men de har ju framförallt vårdapparaterna som utgör ett stort värde också. Pfizer är ett rent läkemedelsbolag.

För 2016 väntas en vinst kring $2,29 per aktie och på en kurs om $30 ger det ett p/e om cirka 13.
Utdelningen är på $1,2 totalt på helåret och det innebär en direktavkastning om 4%. Pfizer är en pålitlig utdelningshöjare. De sänkte utdelningen i spåren av finanskrisen men innan den hade de höjt i decennier om jag inte minns fel. Efter sänkningen i finanskrisen har de höjt varje år sedan dess.
Utdelningsandelen är mycket sund om vi ställer ovan siffror mot varandra, cirka 52% utdelningsandel.
Utdelningen betalas kvartalsvis i mars/juni/september/december fördelat på $0,3 per kvartal. Tänk på att X-datum är en hel månad innan utdelningen betalas ut. Detta är vanligt för amerikanska bolag men för oss svenskar är det ett ovanligt fenomen. Pfizer betalar utdelningen precis i början på respektive månad och då har alltså X-datum varit en hel månad innan. Som exempel; utdelningen i mars hade X-datum 3:e februari och betalades ut 2:a mars.

Läkemedelssektorn har stigit rejält de senaste åren, detta efter att ha halkat efter övriga börsen rejält. Anledningen till detta har varit oro och fokus på utgående patent. Jag tycker att bolagen i sektorn generellt visat på att de står starka i spåren av utgångna patent. Man förvärvar andra bolag och eller preparat, man forskar och utvecklar nya i egen regi.

Mitt top pick i sektorn är solklart Johnson & Johnson men jag tycker att Pfizer är ett okej bolag och skulle kunna tänka mig att ha en liten stek om 1-2% av portföljen för att sprida risken.

Pfizer finns noterat i svenska kronor på stockholmsbörsen och anledningen till detta är att Pfizer köpte upp Pharmacia, kring år 2003. Om jag köper så hugger jag på den svenska noteringen, den duger gott om man inte vill köpa för flera hundra tusen kronor per köp. Omsättningen i aktien är alltså ganska låg men den tickar på och kursen korrelerar rakt av med den amerikanska noteringen.6 kommentarer:

 1. http://www.imdb.com/title/tt4505666/

  Såg denna för några veckor sedan. Efter det blev jag inte speciellt sugen på att investera i läkemedelsbranschen i USA.

  SvaraRadera
 2. Har köpt lite av den svenska Pfizernoteringen men tycker den är lite illikvid. Man kan köpa Pfizer via Allergan med rabatt förutsatt att mergern går igenom. Det kan vara värt att undersöka. Att hoppas på att affärer går igenom innebär naturligtvis alltid en risk.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Om man köper den svenska får man ändå utdelning 4ggr per år?

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
 4. HEj Daniel,
  Yes, man får utdelning 4 ggr per år om man köper den svenska noteringen av Pizer.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hur fungerar skatt på utdelning (på den den svensknoterade varianten)? Är det 30% som vanligt?

  SvaraRadera
 6. Tjena TexasRanger,
  Yes, i en vanlig depå pyntar man 30% skatt på utdelningen. I en KF eller ISK dras det 15% utländsk källskatt på utdelningen. Äg den i en KF hos Avanza eller Nordnet så får du hela källskatten i retur utan krångel.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera