måndag, januari 11, 2016

Xact Norden 30

Detta är en börshandlad fond utgiven av Xact som är Handelsbankens bolag. Den följer indexet VINX30 som är de 30 största bolagen i norden. Den innehåller således många svenska bolag men även några intressanta från våra grannländer. I särklass största innehavet är Novo Nordisk med cirka 19% vilket är mer än tre gånger tyngre än H&M som är tvåa på lite drygt 6%. Kolla in hela innehavslistan i bilden längst ned.

Lite stats:

Namn: Xact Norden 30
Förvaltningsavgift: 0,15%
Handlas i valuta: Svenska kronor
Jämförelseindex: VINX30
Utdelning: Ingen. Alla utdelningar fonden tar emot återinvesteras i innehaven.
Kuriosa: Börshandlade fonder kallas ofta ETF från engelskans Exchange Traded Fund.


Jag gillar den tunga viktningen i Novo Nordisk och det bör man nog göra om man skall investera i denna fond eftersom bolaget väger hela 19%. Det är nordens största bolag och det är ett läkemedelsbolag med huvudsaklig inriktning mot diabetes. De är redan jättestora men jag tror på potential. Fetma och diabetes ökar ju snabbt världen över.

Xact Norden 30 har presterat bättre än de 30 största svenska bolagen inklusive utdelningar de senaste 3 åren. Till stor del beror det på Novo Nordisk och jag blir ej förvånad om både Novo Nordisk och den här fonden går starkare än de 30 största svenska bolagen även kommande tre åren.

En börshandlad fond handlas precis som aktier och man betalar courtage när man köper och säljer. Hos Avanza kostar courtaget för att köpa den här fonden från 1 krona.


7 kommentarer:

 1. Fräckt! Tack för infon! Har letat lite efter en nordisk fond. Ska kika extra på denna! Ack va synd att den inte delar ut däremot.

  SvaraRadera
 2. Man får 14,8% Novo Nordisk i Nordnets gratisfond Superfond Danmark. Nordnet har gratisfonder för Sverige, Danmark, Norge och Finland.

  SvaraRadera
 3. Sampo och Nordea är båda med. Jag undrar om de justerat för att det är delvis samma företag.

  Henrik, bra tips om Nordnet Superfond Danmark.

  SvaraRadera
 4. Tjena Daniel,
  Nej de väger precis som vardera bolagets börsvärde. Ingen hänsyn tagen där alltså att viss del av värdet i Sampo utgörs av Nordea.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Synd bara att Xact inte kan erbjuda en global etf med utdelning. Det är riktigt svagt. Men de vaknar väl till då andra aktörer kommer hit med attraktiva erbjudanden och konkurrerar ut dem.

  /A

  SvaraRadera
 6. Hej, Tack för en riktigt inspirerande blogg.
  Vad har du för åsikt om min portfölj, har lång spar horisont och likt dig satsa på utdelning.
  HM, Volvo, Castellum, Industrivärden, Investor, Atlas Copco, Peab, Cellavision, Telia, Sandvik, SEB, bör något tas bort eller bytas?
  Har även ett gäng fonder med fokus på index global Europa och Sverige.
  Mvh David

  SvaraRadera
 7. Hej David,
  Din portfölj ser fin ut och bör bli bra på lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera