Nedgång att vänta idag

S&P500 stod kring oförändrat när svenska börsen stängde igår kl 17:30. Efter detta gick det brant ned och det amerikanska indexet stängde på minus 2,5%, en rejäl nedgång alltså. I bilden ovan har jag markerat i kursgrafen en boll där Sweden stängde och en boll när USA-börsen stängde och sammankopplat dem med en linje.

Sannolikt smittar detta av sig på svenska börsen idag och vi bjuds på nedgång, igen. Hittills i år har börsen gått riktigt surt och de få dagarna den gått upp har den gjort det ganska försiktigt. Börsen känns väldigt bäsig nu.

Det här kan man ju som långsiktig investerare passa på att utnyttja. Sänkt pris gillar man ju. Jag har ofta orders inne i systemet med lång giltighetstid, flera månader ibland men vissa dagar när jag anar att det kan bjudas på lägre priser brukar jag lägga in köporders för just den dagen. Jag har bland annat lagt in en order på Akelius preferens för idag.

6 kommentarer:

  1. Vad tycker du Akelius är värd?

    SvaraRadera
  2. Strategin att ligga ganska tung i preffar har lönat sig just nu. Endast ner 2% på året ink. utd men vill självklart vikta upp stamaktier när tillfälle ges!

    /Dram

    SvaraRadera
  3. Varför köper Du inte Telia istället? Handlas under 40 och räknat på samma utdelning som förra året så ger det bättre avkastning än Akelius. Dessutom finns det större sannolikhet för att Telia kursen går upp än Akelius. Jag tror att Akelius kommer att gå ner ytterligare ty det finns massor med preffar på marknaden som ger högre avkastning än Akelius. SAS, Volati, Tobin, Prime Living bara för att nämna några, det finns många fler. Visst att man kan hävda att några av dessa har endast en fastighet eller kanske 2 men vad gör det så länge som fastigheten genererar pengar? Som preffägare har man inget för att företaget expanderar. Det som räknas är att företaget går med svarta siffror och betalar utdelning på preffen. Det blir inte större utdelning på preffen bara för att företaget har expanderat och tjänar mer pengar. Möjligen så ökar sannolikheten för inlösen när man om ca 10 år hamnar längst ner på inlösentrappan, men det är inte heller säkert. Man kan också minska risken genom att fördela preff innehavet på flera olika "högavkastande" preffar. Det är mycket osannolikt att alla dessa skulle ställa in utdelningen. I försommaren gjorde jag mig av med "lågavkastande" preffar t.ex. Hemfösa, Akelius, Sagax, etc och köpte istället SAS, Tobin, mfl. Efterhand har det visat sig vara kanon, ty utdelningen är högre samt att dessa prefar har gått upp när andra har sjunkit.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  4. Akelius har dock gått ner skapligt från 350 till 282 .

    SvaraRadera
  5. Hej Krusse,
    Du buntar ihop flera olika placeringar med vitt skild risknivå och pratar om dem som om risken vore liknande i dem.

    Det är större sannolikhet att Telias kurs går upp säger du, det är även större sannolikhet att den går ned.

    Om nu risken vore samma på allt så finns det ju preffar med ännu högre direktavkastning, glöm inte Eniro och Ferronordic pref.

    De här olika alternativen har helt olika risk och värderas därefter. Jag gillar den låga risken i Akelius och deras hyresfastigheter i storstäder som genererar ett pålitligt kassaflöde.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. I ett negativt scenario skulle man kunna betrakta Telia som en preff med rätten att sänka utdelningen. De kommer kanske lyckas sälja av deras utländska delar och ge extrautdelning minus de böter de kommer få betala men det blir ju ett nollsummespel. Jag ser inte var tillväxten skall komma från och utan tillväxt finns det ingen möjlighet att höja utdelningen över tid.

    De högriskpreffar du nämner är små och har ofta tillgångar/verksamhet i en valuta, en stad och en bransch. Akelius tex har större riskspridning med tillgångar i olika länder i olika valutor. För den riskspridningen får man acceptera en lägre avkastning. Det är när man jagar den sista procentenheten man riskerar att bränna sig.

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...