söndag, januari 10, 2016

Börsveckan som gått. V1 2016

2016 inleddes med den svagaste första veckan något år någonsin med en nedgång för OMXS30 om -6,78%. Skall man peka på en anledning till denna rekordnotering så får vi blicka öster ut mot Kina där börsen under två handelsdagar föll 7% och handelsstoppades. Den dåliga utvecklingen spred oro världen över och i USA satte man också rekord i den sämsta inledningen någonsin av ett börsår.

Jag passade på att handla ordentligt när börsen surade på detta viset och ökade i: Industrivärden, H&M, ABB, Atlas Copco, Xact OMXSB Utd.

Året har knappt börjat och jag har redan fått fyra stycken utdelningar. Nästa vecka kommer det mer och veckan efter det... =)

I veckan har jag filat på mina mål för portföljen för 2016 och jag är mer eller mindre färdig. De ser ut enligt följande:

Minska belåningen i kronor räknat.
Främja långsiktig organisk utdelningstillväxt om minst 3%
Öka andelen indexinvestering (är ca 5% nu)
Öka antalet Castellum med 5%
Öka i Johnson & Johnson som utgör endast ca 3% av väskan vid årsskiftet.

I veckan bloggade jag om Eolus vind och det inlägget blev snabbt jättepopulärt. Ett intressant bolag med fokus på vindkraft! http://petrusko.blogspot.se/2016/01/eolus-vind-ett-bolag-med-framtiden-for.html

Veckans hetaste inlägg var dock det jag döpte till "Våga köpa" och handlade om att våga köpa när andra har panik och säljer. http://petrusko.blogspot.se/2016/01/vaga-kopa.html

Bloggar och artiklar jag läst i veckan:

Peter Benson som är en utmärkt börsskribent skrev en bra artikel på SVD Näringsliv om H&M. http://www.svd.se/ha-modet-att-kopa-hm-kvalitet-till-basta-pris

Jag läste en intressant artikel om robotar på Robohub där en del handlar om ABB och dess utbud i segmentet. Inte alls så tekniskt mumbojumbo som det skulle kunna vara, lättförstådd artikel. http://robohub.org/why-co-bots-will-be-a-huge-driver-of-innovation-and-growth-for-robotics/
6 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Angående barnspara är det fel att ta HM,atlas copco.industrivärden,castellum? Vad är det fel på investor.latour.lundbergs.kinnevik som jag har i långsiktiga portföljen? Kanske lite LF global index eller det räcker med aktier barnspar på 16 årssikt?
  mvh.jacke77

  SvaraRadera
 2. Tjena Petrusko!

  Var du även med 2008 under börskrisen, och isåfall sålde du av allt då eller satt du kvar med dina innehav?
  Tänker på alla som skriver domedagsprofetior nu och i regel dumförklarar sparare som sitter kvar i sina aktier, det tar på psyket.

  Ville bara ha en åsikt där :)

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 3. Hej Cliff,
  Jag har investerat i aktier i 27 år och aldrig har jag sålt för att stå vid sidan och vänta in "rätt" läge att gå in igen. Ytterst få lyckas bra med det.
  Något som däremot är vanligt är att folk försöker göra just det här och det resulterar i att de köper när det stigit och säljer när det backat. Köp dyrt sälj billigt alltså.

  Jag är alltid 100% investerad.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Med tanke på bra bolag. Jag kollade ABB bakåt (jag är nybörjare) och fick syn på att de i början av seklet rasade från dagens värde till 8 spänn. Sådant kan man ju aldrig förutse. Behöver man inte vara väldigt mycket "med" för att undvika att det går samma väg med ens huvudaktie (det KAN ju hända HM eller Castellum o.s.v.)?

  Är det kanske bättre med fonder ändå, där automatiska balanseringsverktyg balanserar redan vid mindre förändringar?

  SvaraRadera
 5. Personligen har jag svårt att se felet med att plocka bort sina pengar från börsen när den surar. Jag sålde nästan allt innan årsskiftet, har kvar runt 5% aktier. Gissningsvis har jag "tjänat" 10% hittills i år, medans den som legat kvar har tappat lika mycket. Jag tror att börsen kommer att gå ned bra mycket mera närmsta 18 månaderna. Vi ska ned minst 20% ytterligare från dagens nivå. Jag ser ingen anledning att ha för bråttom att gå in igen då dom rekylerna som lär komma bara är väldigt kortsiktiga. Kan vara allt ifrån några dagar till några månader, men i det längre perspektivet, över 18 månader så kommer det fortsätta gå nedåt. Mitt resonemang baserar jag på historiken som varit, väldigt bra börs sedan Lehman-kraschen, dvs. det är läge för en större korrigering. Räntorna är i botten och är på väg att ändra riktning, arbetslösheten är förhållandevis låg dag, USA rapporterade om en avsevärt bättre prognos över nya jobb för en vecka sedan. FED's räntehöjningar står för dörren, Kinas börs ligger väl runt P/E 60 idag vilket är väldigt övervärderat.

  P.s. Såg att Atlas C fick en sänkt riktkurs. Jag gissar att den ska ned under 130 inom 12 mån.

  SvaraRadera
 6. Nu över drygt år senare är det intressant att se hur kommentaren 16/1 ger ett bra stöd för Petruskos tes i kommentaren 10/. :)

  SvaraRadera