Olika aktieslag. A, B-aktier

Många bolag har olika aktieslag, oftast en A och en B aktie men vad är det som skiljer dessa och vilken skall man köpa?

Vanliga stamaktier som Ericsson A och Ericsson B har samma rätt till vinstdelning (utdelning) och således samma teoretiska värde men ändå kan aktiekursen skilja en del. Som på bilden här intill; ERIC B 82,05 kronor och ERIC A 79,05 kronor.

Vi tar Ericsson som exempel och reder ut skillnaden mellan A och B-aktien.
Ericsson A har 1 röst och finns totalt 261 755 983 stycken
Ericsson B har 1/10 röst och finns totalt 3 043 295 752 stycken

De röststarka A-aktierna är populära hos de större ägarna med maktambitioner som tex Investor och Industrivärden som båda är storägare i Ericsson. Dessa aktier håller de hårt i och ser sällan dagens ljus i börsens handelssystem. Lägg till faktorn att det finns avsevärt färre A-aktier än B-aktier ihop med detta att stora ägare håller hårt i sina A-aktier så resulterar det i en betydligt lägre omsättning/handel i A-aktien gentemot den mer likvida B-aktien.
Nu är vi inne på det som gör skillnaden i aktiekursen:

B-aktien är mer omsatt vilket ofta kallas mer likvid och det är en viktig faktor för traders och stora institutionella placerare. Detta skapar ett större köptryck på Ericsson B och medför att aktiekursen är lite lägre i A-aktien som alltså inte är lika populär. Så här blir det när det finns hyggligt stor tillgång på en aktie men inte tillräckligt för de största placerarna.

Vanliga småsparare kan och bör utnyttja det här, eftersom värdet man får är det samma för A och B-aktien kan man ju få mer för pengarna om man köper Ericsson A. I just det här fallet kan man köpa och sälja för miljonbelopp per dag i Ericsson A utan att det är några problem att få avslut. I mindre bolag kan det se annorlunda ut så man skall alltid kolla innan man köper hur många aktier som brukar omsättas per dag och hur de värderas. Ibland råder omvänt förhållande, tex i Svolder där är A-aktien dyrare för det finns så ytterst få till handel medan efterfrågan är desto större.

Om jag skulle investera i Ericsson skulle jag välja A-aktien utan att tveka, den ger mer för pengarna och passar mig som köper för under 1 miljon kronor åt gången.

Som sagt man måste kolla upp förutsättningarna för just det bolag man vill investera i. Atlas Copco som jag äger har omvänt förhållande där det finns betydligt färre B-aktier och är det aktieslaget som är billigare. Jag äger Atlas Copco B som brukar vara upp till 10% billigare än Atlas Copco A.

Nu hoppas jag att du som läsare är med på skillnaden i aktieslagen A och B, rösträtt och antal omsatta/tillgängliga aktier. Prisförhållandet är inte samma för alla bolag och aktieslag utan varierar från case till case och man får studera detta själv vilket man enkelt gör genom att se hur många aktier det finns, hur många som brukar omsättas per dag samt hur priset skiljer mellan aktieslagen. Denna info finns lättillgänglig hos tex Avanza.

Ett bolag kan ha fler aktieslag än två och de behöver inte alla vara noterade, tex har Ericsson en C-aktie som få känner till då den ej är noterad men den släpper vi och går in på Ratos som har fyra aktieslag varav tre noterade.
Ratos har en A och en B-aktie som båda är stamaktier och har samma teoretiska värde. De har även två preferensaktier varav den ena är onoterad och mig veterligen har de inte emitterat några ännu så vi fokuserar på de noterade aktierna.

Den noterade preferensaktien heter Ratos C och kostar väldigt mycket mer än A och B-aktien. Konstigt och dyrt har jag hört folk tycka. Nja, det är egentligen inte så konstigt. En preferensaktie har en begränsad och förutbestämd rätt till vinstdelning/utdelning och denna bestäms av bolaget och marknaden sätter sedan värdet på aktien. Om ett bolag ger ut 100 preffar med en utdelning om 1000.000 kronor per styck eller 1000.000 stycken preffar med en utdelning om 100 kronor styck ger samma intäkt och kostnad för bolaget och de skulle värderas på samma sätt av marknaden. Om marknaden sätter värdet 5% direktavkastning skulle aktien i de två olika fallen kosta 20 miljoner kronor eller 2000 kronor. Eftersom Utdelningen är fixerad för en preferensaktie så stiger inte dess kurs pga bättre vinst för bolaget utan den värderas baserat på bolagsrisk och det allmänna ränteläget. Antag en konstant oförändrad risk och ränteläge så skall kursen för en preferensaktie var konstant den också.

Jag snöade kanske in lite väl mycket här kring Ratos och dess preferensaktie, det var egentligen inte meningen. Syftet med detta inlägg är att lyfta fram och förklara olika aktieslag.
Det vanliga är att det finns en A och B-aktie som är stamaktier och har samma teoretiska värde och i vissa fall finns det även preferensaktier som är något helt annat och har ett annat värde.

6 kommentarer:

  1. Hej Petrusko och tack för en bra blogg. Kul att du skriver så ofta, det finns alltid något nytt att lära sig.

    En sak som jag skulle vilja tillägga till ditt inlägg om aktieslagen är att jag tycker att man även borde ta hänsyn till vilken av aktierna som optioner är kopplade till. T ex om man vill hedga sitt innehav via optioner eller använda andra strategier.

    Mvh
    Helena

    SvaraRadera
  2. Hej Helena,
    Tack för din kommentar, en bra input!
    Själv har jag inte så stor erfarenhet av optioner, har spanat på köra covered calls men har aldrig fått tummen ur.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Som vanligt väldigt välformulerat och tydligt förklarat!

    Tycker det är jättebra att du ibland behandlar väldigt kanske enkla grundläggande begrepp i "aktievärlden" som detta. Jag gissar att många nya aktiesparare kanske inte har full koll på skillnaden mellen t.ex. olika aktieslag som du nyss behandlade.
    Kul att du orkar lägga så mycket tid på bloggen!

    Mvh
    Björn

    SvaraRadera
  4. Hej Björn,
    Tack för de värmande orden. Jag tycker det är extra kul att skriva om grundläggande begrepp som du kallar det, detta då jag tror att fler har nytta av det. I alla fall att de har större nytta av det än många som läser bloggar om sådant de redan kan.

    Jag gillar att inspirera till ett sunt aktiesparande.

    Gott nytt år!
    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko. Förutom det Du skriver så finns det skillnader i hur t.ex. nätmäklarna hanterar A och B aktier. Hos Avanza t.ex. är inte alltid som både A & B aktier ligger till grund för superlånet. Ericsson B ingår i superlånet men inte Ericsson A. För Atlas Copco så kan man få superlånet för både A och B aktien. För SEB så kan man få superlånet för A men inte C aktien. Vill kunna belåna sina aktier till 1,75% ränta så är det väsentligt, ty annars så får man betala uppåt 6% i ränta när man utnyttjar belåningen.

    Trevlig Helg

    //Krusse

    SvaraRadera
  6. Tjena Krusse,
    Ja precis, tack för en bra input.
    Trevlig helg!

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...