söndag, november 22, 2015

Börsveckan som gått. V47 2015


OMXS30 gick upp cirka 3% i veckan som gick och det är ju riktigt starkt i årstakt men ihop med veckan innan som backade drygt 3% ser det mer normalt ut.
Fler terrorattentat inträffade den här veckan, i Nigera och Mali men börsen trotsar detta och går starkt alltså.

Atlas Copco meddelade ett förvärv i veckan på cirka 4,5 miljarder kronor. De har historiskt varit duktiga på förvärv och även om vissa pratat i termer som att Atlas betalat ett högt pris tycker jag det här ser lovande ut och tror de gör ett bra förvärv som vanligt. Det verkar vara ett mycket anrikt och kompetent företag med en stark marknadsposition som de köper. Att köpa kvalitet kostar men det lönar sig i längden!

Jag har inte köpt en enda aktie i veckan och om detta bloggade jag häromdagen. http://petrusko.blogspot.se/2015/11/en-forsiktig-general.html

Utdelningsseglaren bloggade om sin resa till 500.000 kr i utdelningar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2015/11/500000-kr-i-utdelningar.html

Jag läste en artikel från Swedbank om preferensaktier. Tankar kring värdering och deras top picks. Länk till artikeln: http://swedbank-aktiellt.se/2015/november/preferensaktiernas_kupong_allt_billigare.csp

Motley Fool skriver om Johnson & Johnson i en artikel om att investera i åldrande befolkning osv. http://www.fool.com/investing/general/2015/11/21/3-healthcare-stocks-you-dont-have-to-babysit.aspx?source=eogyholnk0000001&utm_source=yahoo&utm_medium=feed&utm_campaign=article

En annan artikel av Motley Fool som jag läst i veckan var den här om 5 kännetecken för ett riktigt bra utdelningsbolag: http://www.fool.com/investing/general/2015/11/17/qualities-of-the-perfect-dividend-stock.aspx?source=eogyholnk0000001&utm_source=yahoo&utm_medium=feed&utm_campaign=article

7 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Tack för länk angående preferensaktier. Vad tänker du om preffar just nu? Har du några planer att öka där? Själv har jag Klövern Pref och Akelius Pref och tillsammans står de för ca 15% av min portfölj.
  Gillar de kvartalsvisa utdelningarna, men på slutet har jag kikat på amerikanska bolag framför de svenska preffarna.

  SvaraRadera
 2. Har du någon artikel på gång varför du inte köper Norska Avanca Gas Holding (AVANCE)?

  Skulle vara intressant och höra hur du ser på ett sådant bolag.

  Norskt aktieforum --> http://forum.hegnar.no/ticker.asp?ticker=avance

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym,
  Jag behåller mina preffar och kommer köpa mer framöver. På flera års sikt lär allmänna ränteläget stiga och det bör pressa ned preffar något. Jag tror dock på låga räntor under en lång tid.

  Jag bekymrar mig ej för sjunkande kurser på mina preffar, jag behåller dem allra helst till inlösen och ingen ko på isen där eftersom jag köpt alla under inlösenkurs.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym.
  Norsk Avanca Gas är tyvärr inget jag kollar på.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej

  Jag läste ditt tidigare inlägg om preferensaktier och såg att SAS hade en inlösenkurs på 600 kr år 2018. Får alla som vill lösa in sina aktier till denna kurs? Om alla preferensaktieägare tids nog får lösa in sina aktier till en högre kurs spelar det väl ingen roll om räntorna stiger.

  För mig är det i sådana fall helt orimligt att aktien handlas till under 500 kr när man därtill får 50 kr årlig utdelning. Är det helt enkelt risken för konkurs som gör att aktien handlas ner? Eller hittar folk alternativa investeringar med högre avkastning?

  Många frågor och jag skulle vara oerhört tacksam om du tog dig tid att svara.
  Mvh

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym,
  Det här med inlösenkurs är en rättighet (inte skyldighet) för bolaget. För SAS del är inlösenkursen utformad som en trappa där den blir lägre och lägre samtidigt som utdelningen sedan höjs stegvis.

  Detta är en tydlig signal om att bolaget kommer lösa in preffen i det bästa "trappsteget". När inlösenkursen är som lägst innan utdelningen höjs.

  525 kr från ca mitten 2018. 2019 höjs utdelningen och däremellan är en inlösen mycket trolig.

  Vissa bolag har inga som helst planer på att lösa in sina preffar och de skall snarast se som "eviga", tex Klöverns preferensaktie.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hmm blev lite luddigt där. Inlösenkurs är fast stipulerad i bolagsordningen och således känd. Bolaget kan ej göra en inlösen till andra förutsättningar än detta. De kan göra återköp på börsen.

  Vad jag menar är : Det här med inlösen är en rättighet och inte skyldighet. Bolaget har rätt att lösa in preffarna enligt fastställda regler men de gör det om och när de själva önskar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera