Top pick i industrisektorn

Mitt top pick i industri sektorn är Atlas Copco. Ett fantastiskt fint bolag som bjöd på fin entry när b-aktien gick under 200 kronor i slutet av sommaren. Då passade jag på att ta position och jag har sedan dess köpt många många gånger.

Senast idag faktiskt, jag slog till och snittade upp mig med fler aktier på 195 kronor. Beräknat på en höjd utdelning till 6,5 kronor nästa år ger det en direktavkastning om 3,3%.
Atlas Copco har aldrig sänkt utdelningen och de lär gå genom stål för att hålla det track recordet. Med det sagt är det inte säkert att de höjer utdelningen nästa år men det är rimligt att tro att de gör det. Vinsten väntas hamna kring 12 kronor vilket ger en utomordentlig utdelningstäckning samtidigt som de har starka finanser. SME.direkt har en prognos på strax under 6,5 kronor. Jag tror att de kommer höja utdelningen med minst 50 öre per år de närmsta åren.

20:e oktober släpper Atlas Copco sin q3-rapport och med den får vi även en inblick i verksamheten framåt. Jag ser fram emot att läsa och få info om hur det går med mitt bolag. Oavsett hur aktiekursen utvecklas i samband med rapporten är jag långsiktig ägare, jag fokuserar på bolaget och dess potential på lång sikt. Fortsätter Atlas vara ett bra bolag kommer aktiekursen haka på upp förr eller senare.

Ett annat case jag tittat på i sektorn är ABB. En fin verksamhet med mycket stark marknadsposition. Utdelningshistoriken är god men ej fantastisk. De har en nice utdelningspolicy med fokus på stadigt stigande utdelning på sikt. Kanske blir det köp i detta bolag men just nu fokuserar jag på att köpa Atlas.

6 kommentarer:

  1. Är inte Investor är bättre case ?
    Utdelningen i SEB är inte fel och allt till rabatt ?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    Nej, jag tror att Atlas Copco kommer prestera bättre än Investor på lång sikt. Investor har flera fina innehav som tex Atlas och ABB, men jag gillar inte allt de äger. Ca 20% av deras portfölj utgörs av onoterat som telekomoperatören "3" och EQT mm.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Okej, ja nackdelen med alla investmentbolag är att man får ett paket.
    Av Atlas, ABB och SEB är Atlas det jag tror minst på framöver...

    Men jag är mycket för rabatt tänket i investmentbolag och vad jag har förstått är de verkliga värdet i de mindre bolaget ofta högre än bokfört värde.

    Smaken är som baken och då du tidigare skrev om Investor som ett utdelningscase så förstår jag faktiskt inte varför du satsar på Atlas och ev ABB om du är långsiktig

    Läser din blogg var dag och delar flera innehav

    Mvh Henke "Anonym"

    SvaraRadera
  4. Hej Petrusko! Delar din entuasiasm för Atlas Copco, även om jag vill att kursen ska ner ytterligare en bit innan jag funderar på att öka.
    Analyserat och skrivit en del om bolaget och det som tilltalar mig främst förutom den starka utdelningshistoriken är den årliga försäljningstillväxten inom service till eftermarknaden som har legat på ungefär 12% den senaste tioårsperioden och där marginalerna är höga.

    Som kuriosa kan i sammanhanget nämnas att Atlas numera har fler anställda inom serviceverksamheten än inom utrustningsdelen. Atlas Copco blir alltmer en serviceorganisation och det är här man gör stora delar av vinsten.

    Mvh

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko, Atlas är ett riktigt fint bolag och du gör troligen helt rätt som köper på dig under 200 :-. Men att du lägger in en bild på en vibrovält från Atlas, dvs. gamla anrika Dynapac, är ju bara tragiskt. Deras köp av Dynapac måste ju vara världens sämsta affär. Jag är själv chef i asfaltbranschen och kan ge dig informationen att sedan Atlas tog över ägandet, finns absolut ingen kvalitet eller servicegrad att tala om. Inget svenskt bolag som håller på med asfalt investerar längre i Dynapac/Atlas maskiner. Från att haft en närmast ohotad position i Norden med 80-90% marknadsandel i Norden på asfaltläggare och vägvältar har bolaget lyckats nå en absolut botten nivå. Min gissning på marknadsandel i Norden idag skulle vara 1-5%, snacka om kollaps. Idag är det privatägda tyska Vögele som är marknadsledande (60-70%), med CAT som god tvåa (ca 15-20%) och möjligen Volvo som 3:a (5-10%). Tyvärr har min förhoppning om att Dynapac skulle resa sig ur askan, med en sådan kompetent ägare som Atlas, helt kommit på skam. Vad håller ledningen för Atlas på med, vad ville de med detta köp ? Hur styr man bolaget ? Sälj eller lägg ner skiten, detta var inte ett område som man behärskade det är tydligt.

    Men i övrigt tycker jag att Atlas är ett riktigt fint bolag, så lycka till !

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym,
    Tack för en lång och intressant kommentar. Det var ingen munter läsning, inte den bilden jag fått men jag är ju ej i branschen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...