9,2% per år med preferensaktier!

Yes, om man sätter ihop en preffportfölj med de lite mer riskabla preferensaktierna (de med högre direktavkastning) kan man snickra ihop en väska som yieldar 8,3% som i exemplet ovan.

Man skall vara medveten om att det är förhållandevis hög risk i det här knippet preffar man jag tror ändå att risken för inställd utdelning eller liknande är mycket liten de närmsta åren.

Jag äger allihop dessa preffar själv förutom K2A. En jag har mycket liten exponering i men som jag ändå tycker är riktigt nice är SAS pref. Risken för kredithändelse närmsta 1-2 åren ser jag som liten och att då få över 10% direktavkastning är en bra risk/reward.

En annan favorit är Alm Equity preferens som jag skrivit om en del på sistone. De har mycket god outlook och en relativt bra direktavkastning om 7,8%. Det är nice!

Ovan preffportfölj är inte på något sätt en rekommendation eller förslag. Syftet är mer att väcka tanken och mana till fundering kring upplägget.

En trevlig krydda i ett sådant här upplägg skulle kunna vara att "geara" portföljen (belåna). Hos Nordnet skulle man med en portfölj likt förslaget få låna till knockoutvilkor. Inget innehav får vara större än 20% av väskan enligt knockoutlånet och i exemplet ligger vi precis där men vi utgår från att det är ok. Med ett antaget belåningsvärde om 30% i snitt för portföljen får jag fram att man kan låna ca 15000 kr (max 40% utnyttjad belåning). Investerar man de pengarna till 8,3% DA i snitt trycker man upp räntan på sitt egna kapital till 9,2% totalt (räntekostnad avdragen/inräknad).



3 kommentarer:

  1. Har också tittat på lite hävstång med belåning, ca 20% av väskvärdet men är sunt livrädd för vad som ska hända med värdet på preffarna när räntorna höjs?

    SvaraRadera
  2. Du är inne på samma sak som jag med min utdelningsportfölj. Tråkigt att avanza inte ger bra belåningsvilkor på preffarna tycker jag.

    Lägger man in större spridning rent geografiskt så minskar man risken avsevärt enligt mig.

    SvaraRadera
  3. Räntorna tror jag vi har låga för lång framtid, hur ska de kunna stiga? Då dödar du Sverige totalt, ingen som vågar sig på det.

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...