Intressant i min börsvärld idag

Om ni inte redan tittar på EFN Börslunch är idag ett perfekt tillfälle att börja göra det! I dagens avsnitt pratade man mycket fastighetsaktier som jag tycker så mycket om och man pratade högavkastare som Teliasonera.
Inte nog med det, i dagens avsnitt tog de även upp min fråga som jag skickade in på Twitter.
Jag önskade att de skulle prata om hur direktavkastningen är för tillfället på börsen. Självklart visste jag redan att den är hög men nu fick jag höra några andra prata och fundera kring direktavkastningen och kommande höjningar. Delvis önskade jag ämnet också för jag hoppas och tror att fler kan finna det intressant.

Länk till hela sändningen: http://www.efn.se/2015/09/08/borslunch-1145-8-sep-2015/
Länk till klippet enbart om direktavkastningen (taget ur fullständiga sändningen som är länkad ovan: http://www.efn.se/2015/09/08/rakna-med-utdelning/


Direktavkastningen på börsen är alltså historiskt hög och allt pekar på att utdelningarna höjs nästa år.

En annan intressant händelse i min börsvärld är en artikel på placera.se om preferensaktier. De belyser riskbilden och om man läser/lyssnar noga så förklarar de också på ett enkelt sätt hur preffar fungerar/värderas. En gedigen lista med preffar och deras avkastning.
Kolla in artikeln i länken här: Pref-djungeln allt snårigare

Här är även en direktlänk till Avanzas lista med preferensaktier.

Jag gillar preferensaktier generellt och tycker alltid det är kul att läsa om dem. På sistone har preffarna backat generellt och jag tror inte de kommer stiga nämnvärt från nuvarande nivåer som jag tycker är attraktivt läge att köpa på. Akelius och Klövern tycker jag är två fina med god direktavkastning i förhållande till risken (som inte är hög i dessa två). Häromdagen skrev jag ett inlägg om Klövern pref och att jag tycker det är fint läge i den. Då stod den kring 295 kronor och på nuvarande kurs om ca 299 kronor tycker jag den är lika aktuell. Länk till mitt inlägg om Klövern pref: http://petrusko.blogspot.se/2015/08/hyggligt-lage-i-denna-preffen-nu.html

En annan intressant sak idag som kan vara värd en liten notis så här i preffsammanhang är att SAS kom med rapport och den såg ok ut. Riskbilden i preffen ser fortfarande ok ut i förhållande till avkastningen. Ingen försämring i riskbilden är allt som behövs för att SAS pref skall vara ok.


8 kommentarer:


  1. Tjosan petrusko

    Gillar din blogg allt mer o mer

    Vi har s a s samma smak

    Själv är jag nu 65 år medans du är ?

    SvaraRadera
  2. Tjena,
    tack för din kommentar och kul att du gillar bloggen. Jag är lite drygt hälften av din ålder.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hörde själv på EFN idag. Anser att det endast är intressant att veta hur direktavkastning förhåller sig om man samtidigt jämför utdelningsandelen av vinsterna och hur det förhåller sig till det historiska snittet.

    Har bara en känsla av att man ligger högre idag än normalt. I USA så är payout ratio betydligt högre än det historiska snittet. Säkert drivet av suget efter yield..

    MVH
    P

    SvaraRadera
  4. Tjena P,
    Ja, utdelningsandelen är högre idag än ett snitt på lite längre tid. Man kan argumentera att det är okej eftersom kapital är så billigt nu att man kan dela ut mer och öka finansiering via lån o liknande.

    Jag gillar dock konservativa bolag som Johnson & Johnson med en låg utdelningsandel allra bäst.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Intressanta tankar, Har du kollat på Investor? De har sänkt utdelningen en gång senaste 10 åren, under finanskrisen. Och de har dessutom en fin tillväxt i utdelningarna och en historisk direktavkastning på 3,3%. för närvarande är förra årets utdelning på 9kr = 3% direktavkastning på dagens ~300 kr, Och då har de en historisk tillväxt på 11% senaste 10 åren i utdelning. Kan vara ett bra komplement till en utdelningsportfölj, speciellt eftersom du letar Atlas Copco.

    Mvh

    SvaraRadera
  6. Bankaktier har ju stora utdelningar så det borde ju passa dig. Vad har fått dig att välja bort alla storbankerna?

    SvaraRadera
  7. Även jag är nyfiken på varför du valt bort bankaktierna?

    SvaraRadera
  8. Hello bankaktier,
    Den här frågan får jag såpass ofta att jag passar på att göra ett inlägg om det så kan jag enkelt länka till det framöver.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...