SPFF, ETF med amerikanska preferensaktier

Global X SuperIncome Preferred ETF med ticket SPFF är en börshandlad fond som placerar sitt kapital i amerikanska preferensaktier. Fonden har inte jättelång historik som jag föredrar då den är relativt nystartad. Sedan fonden noterades i juli 2012 har de betalat utdelning varje månad.

Kursen är i skrivande stund 14,83$ och direktavkastningen är ca 7,1%. NAV är 14,74$ och den handlas alltså i linje med detta, helt ok. Avgiften som fonden tar ut är 0,58%, det är i häraden där liknande ETF:er ligger utan att vara lägst. Jag har sett någon kring 0,46%.

Utdelningen som alltså betalas månadsvis är på 0,0825$ 11 av 12 månader där undantaget är januari då utdelningen historiskt varit betydligt högre. Utdelningen är inte fastställd till ett visst belopp men den har varit stabil kring nuvarande nivå sedan begynnelsen.

De tio största innehaven:
ARCELORMITTAL PREF 6%
WELLS FARGO CO 8.00% 
GMAC CAP(ALLY) PFD 8.125%
AMER REALTY CAP 6.7 PFD
LLOYDS BANKING PFD 7.75%
HSBC HLDGS PLC PFD 8%
JPMORGAN CHASE CAP XXIX
CITIGROUP XIII PFD 7.875%
DB CAP TRUST III PFD 7.6%
ING GROEP NV PFD 7.375%

SPFF har totalt cirka 50 st olika preferensaktier i portföljen. I länken nedan kan du ladda ned Excel med komplett förteckning över fondens innehav: http://www.globalxfunds.com/fundholdings_excel.php?fund_id=20855

Jag äger denna ETF och tycker det är en fantastisk lösning för placering i amerikanska preffar. Jag direktäger även vissa amerikanska preffar men det är egentligen bara ett onödigt risktagande. SPFF ger en god direktavkastning till en mycket fin risknivå. Risken i denna ETF är avsevärt lägre jämfört med direktägande i preffar.

I senaste avsnittet av Sparpodden, avsnitt 56 rekommenderar Günther Mårder denna typ av placering. ETF med amerikanska preferensaktier. SPFF är petruskos favorit.

Jag hittade SPFF Global X SuperIncome Preferred ETF via Marcus Hernhag som jag utnämnt till Sveriges ETF-kung. Jag tror det var via en artikel han skrivit i tidningen Privata Affärer. Han är väl insatt i ETF:er och ETF-världen och har en del egna investeringar i detta placeringsslag. Det är Marcus som svarar på frågor i Privata Affärers aktiechat på fredagar.




51 kommentarer:

  1. Ser mycket intressant ut! :)

    Har du bra koll på hur det ser ut med skatten? Jag har aldrig handlat aktier utanför Sverige förut men har hört folk nämna "källskatt" när dem pratat om utdelningar för Amerikanska aktier, har du koll hur det fungerar?

    Kul blogg förövrigt! :)

    SvaraRadera
  2. Hej Jimmie,
    Med källskatt menas den skatt som dras på utdelningen i ursprungslandet. Storleken på skatten varierar lite mellan olika länder men för USA är det 15% som dras.
    I en klassisk depå läggs det på svensk skatt motsvarande en procentsats som tar totalen till 30%. I fallet för amerikanska aktier är det alltså 15% utländsk källskatt och 15% svensk skatt på utdelningen.

    I en KF eller ett ISK läggs det aldrig på någon svensk skatt på utdelningar men den utländska dras så i dessa kontotyper betalar man 15% skatt på utdelningen från USA-aktier. I en KF hos Avanza och Nordnet får man tillbaka denna skatt (jag nämner dessa två då vissa storbanker inte gör sig besväret att hjälpa dig få skatten i retur). Det dröjer kring 2-3 år innan man får pengarna åter in på kontot. I en ISK kan man kvitta den utländska skatten mot schablonskatten för KF:en. Dock "krockar" detta med underskott av kapital i deklarationen. Den som har lån och betalar ränta på dessa riskerar att gå misste om kvittningen av den utländska skatten i sitt ISK. Det finns en minimumgräns dock, 500kr är man garanterad. Man kan alltså få USA-utdelningar på totalt ca 3300 kr och betala 500 kr skatt som man kan kvitta.

    Utländska aktier har man alltså med fördel i en KF hos Avanza eller Nordnet.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Intressant tips. Fråga, jag har 50K på ISK som jag vill få månadsutdelning på. Kan köp av 400 SPFF vara ett alternativ? Har ingen kf utan ISK och inga lån.

    SvaraRadera
  4. Tjena anonym,
    Om du inte har några lån över huvud taget så kommer du till fullo kunna kvitta utländska skatten mot schablonskatten på ditt ISK. Det gäller alltså all belåning i din värld, bolån, blancolån,billån osv.
    Tänk också på att Avanza och Nordnet skickar in kontrolluppgift så det med skatten sköts automatiskt. Storbankerna som inte bryr sig så mycket om service är osäkert att de alla sköter detta lika smidigt.

    Mvh

    SvaraRadera
  5. Gillar dina inlägg om olika "fixed income". Jag hade tänkt att addera någon REIT till portföljen inom kort men ser nu detta som ett lite enklare alternativ. Så tack för upplysningen och fortsätt gärna skriva om fixed income-placeringar :)
    /Frösöfrasse

    SvaraRadera
  6. Tjena Frösöfrasse,
    Tack för din kommentar. Kul att du gillar mina blogginlägg och specifikt om fixed income som jag gärna skriver mer om =)

    Mvh

    SvaraRadera
  7. Tycker utländska köp är dyra, tycker kr tappat för mycket på senaste tiden. Väntar på att usa ska börja snacka om budgetstup och skenande statsskuld.

    SvaraRadera
  8. Hej Anonym,
    Jag förstår känslan att dollarn är dyr nu med tanke på att den var ca 1 kr billigare i början av året. Dock är den det av en mycket god anledning och väntar man på en försvagning kan man få vänta väldigt väldigt länge.

    USA är starkt och mår betydligt bättre än Europa. Det ser ut att vara så över en överskådlig tid och det är sannolikt att dollarn blir ännu "dyrare"

    Mvh

    SvaraRadera
  9. SPFF sure has a nice yield for those looking into high yield plays. While the fund seems to invest in many high profile solid names, I'd like to see a longer distribution history before investing. Thanks for sharing.

    SvaraRadera
  10. Hi DivHut,
    Very good input. I usually also require longer history than that of SPFF but I made an exception here. It can turn in to a mistake but as you pint out it has solid names in its portfolio and also its made of preferred stock wich posess a bit less risk than common stock.

    Thanks for dropping by and leaving a comment.

    Best regards

    SvaraRadera
  11. Den har 10% spread! Blir inte detta för dyrt?

    SvaraRadera
  12. Anonym:
    Tjena,
    Jag misstänker att du tittat hos en svensk mäklare vid en tidpunkt amerikanska börsen är stängd dessutom kanske.

    Den har inte 10% spread. Det brukar skilja någon enstaka cent på köp/sälj när handeln är igång.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  13. Ser intressant ut. Bortsett från utdelningen, vilken är kursrisken? OM USA-börsen går ned 20-30% hur reagerar SPFF då?

    SvaraRadera
  14. Hej Peoreh,
    preferensaktier och deras kursutveckling är mer länkade till ränteläget än börsläget. Om börsen backar så mycket som 20-30% tror jag dock inte att de står helt oberörda men teoretiskt skall de göra det.
    De låga räntorna ser ut att stanna för en överskådlig tid i USA. Några enstaka mindre höjningar de närmsta åren är ej tillräckligt för att göra större utfall på värdering av preffar/fixed income.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  15. Hej! Intressant blogginlägg! Kort fråga bara, var köper man dessa instrument? Kanske jag som är dum men lyckas inte hitta SPFF på Avanza exempelvis...

    SvaraRadera
  16. Hej Anonym,
    Kul att du gillar blogginlägget och att du lämnar en kommentar.
    Avanza är en utmärkt mäklare för att köpa SPFF. Skriv bara SPFF i sökfältet uppe till höger på Avanzas sajt så får du fram den. Det går även att söka på namnet eller delar av namnet tex Global X superinc.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  17. Gissar att du handlade via Avanza och då blev väl courtaget 12,95 USD?

    Fantastiskt stabil kursutveckling även under turbulensen i början och mitten av oktober.

    SvaraRadera
  18. Hej Leif,
    Ja, det är vanligt USA-courtage som gäller för denna. Hos Avanza är det 12,95$ minimumcourtage på de flesta avtalsformer.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  19. Tack för ett bra inlägg! Jag är väldigt intresserad av direktägande i Amerikanska prefs, framförallt bland "dividend aristocrats".

    Försöker söka men har lite svårt hitta utbudet, brukar dom gå under "pfd"?

    / Jesper

    SvaraRadera
  20. Tjena Jesper,
    Jag har använt följande sajt i flera år just för att screena USA-preffar:

    http://www.dividendyieldhunter.com/preferred-stocks-sorted-alphabetically

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  21. Mycket tack! Jag hitta den länken tillslut med, det va en riktigt djungel med mycket okänt men ska se om man hittar nått!

    / Jesper

    SvaraRadera
  22. Intressant inlägg Petrusko! Har du läst detta: http://seekingalpha.com/article/2650225-pgf-vs-spff-2-preferred-stock-etfs-compete-on-their-merits
    Tankar?

    Mvh Simon

    SvaraRadera
  23. Tjena Simon,
    Jag har inte läst det du länkar till. Man måste regga sig för att läsa. De har ofta lockande rubriker och intressanta artiklar seekingalpha men det är just det där med registrerarutan som dyker upp. =(

    Jag hann spåna igenom deras största innehav innan det var stopp (och reloada-tricket inte längre funkade). Som direktavkastningen kanske avslöjar ser det ut att vara lägre risk i PGFs portfölj. Att SPFF är nystartad och förhållandevis liten bidrar till en högre yield.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  24. Om man har överskott av kapital borde den utländska skatten i en ISK inte vara något problem, eller hur?

    SvaraRadera
  25. Hur ser du på det faktum att utdelningen ska växlas varje månad och att man därmed betalar onödigt mycket i växlingsavgift?

    SvaraRadera
  26. Anonym: Hej!
    Valutapåslaget som mäklaren tar vid växling bekommer mig ej.

    För den som har stora summor i utländska aktier/ETFer har förnodligen också en stor total aktieportfölj. Med detta har man också bättre avtal hos mäklaren och får de bästa växlingskurserna.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  27. Förresten det är nog dags att du skaffar ett Seekingalphakonto ;) Tycker det är smått otroligt att du inte har de, är ju gratis att läsa dom flesta analyserna och det poppar ändå upp lite matnyttigt gällande bla SPFF, PFF, PGF, PGX.

    /Jesper

    SvaraRadera
  28. Hej Jesper,
    Tack för tipset. Jag började registrera mig för en tid sedan men det var något i processen jag inte gillade. Får kolla på det en gång till om jag tycker annorlunda nu för jag vill gärna ha ett konto.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  29. Tack för info! Gunter listade ju flera olika amerikanska pref-ETFer i sin blogg. Vad är det som är bäst med just SPFF?

    SvaraRadera
  30. och är det fortfarande köpläge så här > 2 månader efter ditt inlägg?

    SvaraRadera
  31. SPFF hade högst direktavkastning. Nu har de sänkt den lite men kursen är även ned något. De har väldigt många innehav och god riskspridning.

    PFF har en mer svajig utdelning och det kan nog vara så att SPFF fortfarande ger högst direktavkastning.

    Jag är glad ägare till SPFF och skulle köpa om jag inte redan hade den.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  32. Hej! Trevlig blogg, jag var precis på väg att köpa in lite SPFF men vid närmare efterforskning hittade jag denna mindre smickrande graf för "kusinen" PFF: http://quotes.morningstar.com/chart/etf/chart.action?t=PFF&region=usa&culture=en-US titta på 10 år så ser det ut som den mer än halerades 2008! Är det så vi kan anta att SPFF och PFF riskerar uppträda vid kraschen som kommer 20XX? Min tanke med en sådan här ETF är ju just att minska risken. Jag ser fram emot dina och andras tankar kring den extrema dippen 2008!

    SvaraRadera
  33. Hej Anonym,
    Det mesta backade kraftigt i finanskrisen. PFF och många andra bra ETF:er fortsatte dock pynta fin utdelning under tiden.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  34. Fast om preffar riskerar rasa lika mycket eller tom mer än aktier så är ju utdelningsaktier ett mkt bättre val! Eller? Då har man ju både utdelning och möjlig kursutveckling. ETFen har ju bara haft vettig kursutveckling från den absoluta botten. Är det något annat som spökar? Grafen ser skum ut, något som inte stämmer kanske?

    SvaraRadera
  35. Preffar kommer med stor sannolikhet inte backa lika mycket som stamaktier vid en längre period av nedgång.

    Exemplet du tar upp där du förordar stamaktier glömmer du att väldigt många stamaktier slopade utdelningen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  36. Hur dras den årliga avgiften i en etf?

    SvaraRadera
  37. Den årliga avgiften märker man inte av precis som i ett investmentbolag.

    Det går alltså ej tajma avgiftuttag eller på något sätt runda det. Det är inte en avgift som synligt dras från ditt innehav utan det sköts i bakgrunden och syns inte öht.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  38. Tack vare dig fått upp ögonen och har handlat SPFF.Uppskattar din blogg till fullo!
    Var hittar jag info om inlösentider för SPFF?

    Mvh/SO

    SvaraRadera
  39. Hej SO,
    Tack för din kommentar och kul att du gillar bloggen.

    SPFF har inget inlösendatum. Den äger mängder med preferensaktier och tjänar pengar på fondavgiften som tas ut årligen. Det finns inga planer på att lösa in/lägga ned fonden.

    De preferensaktier som SPFF äger har inlösendatum och kan lösas in. Då erhåller SPFF en likvid som de köper nya preferensaktier för.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  40. Vad var det som gjorde att kursen gick ned med nästan 3 % de två första veckorna av december 2014?

    Jag undrar då jag funderar över vad som påverkar kursen på den här typen av produkt.

    SvaraRadera
  41. Eller en ännu bättre fråga kanske är varför kursen gick ned med 5,67 % mellan 28 maj och 24 juni 2013. Vad hände?

    SvaraRadera
  42. Jag köpte en skvätt av dessa idag då dem står lägre nu än vad de gjorde när du skrev om dem..

    Har du något svar på varför kursen är fallande?

    Utdelningarna består oavsett om ränteläget ändras va?

    Mvh Anonym

    SvaraRadera
  43. Hej! Stort tack för att du delar med dig av din kunskap.

    Om jag förstått allt rätt så kommer utdelningen månadsvis in på ditt konto. Vet du hur det ser ut med avgift för överföring av pengar? Vanligtvis tar ju banker ut en avgift om ca 50-100 SEK när du för över pengar från konto i utland till konto i Sverige.

    Mvh

    Carl

    SvaraRadera
  44. Hej Carl,
    Jag äger mina utländska aktier hos Avanza. Några avgifter förekommer ej i samband med att man får utdelning från dessa innehav. Jag har valt att inte ha något valutakonto varpå Avanza automatiskt växlar till svensk kronor åt mig.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  45. Hej!
    Någon som vet hur lång tid det tar efter paydate tills utdelningen kommer in på KF i avanza? Har inte fått något från senaste (13/7) på SPFF.
    Mvh
    Eric

    SvaraRadera
  46. Hej Eric,
    Denna månaden var Avanza ovanligt sega. Det brukar ta ett par dagar innan pengarna syns på depån men det tog längre nu. Jag fick in dem idag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  47. klippt från Avanza

    Valutaväxling
    Vid handel med utländska värdepapper och fonder i utländsk valuta växlar Avanza automatiskt aktuell valuta för din räkning (växlingen sker vanligtvis strax efter att den lokala marknaden har stängt, undantaget fonder då växling för köp sker i samband med stopptiden och för sälj i samband med att likvid utbetalas). Spreaden på växlingarna, dvs skillnaden mellan köp- och säljkurs i aktuell valuta är då 0,5 %. Som ett alternativ till detta kan du skaffa tjänsten manuell valutaväxling där du själv kan välja när i tiden du vill växla (gäller ej fonder). Vid manuell växling är spreaden från 0,15 % och du kan se den aktuella spreaden direkt i växlingsfunktionen som redovisad köp- och säljkurs. Observera att det endast går att ha manuell växling på ett aktie- och fondkonto.
    Övriga avgifter i samband med utlandshandel
    Utdelningar
    Utöver källskatt kan vid utdelning i utländska depåbevis administrativa avgifter från tid till annan utgå i det utdelande bolagets hemland, vilken i så fall kommer att dras från kundens konto i samband med utdelningen.

    Utdelning från utländska aktier växlas automatiskt till SEK. Spreaden på växlingarna, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs, i aktuell valuta är då 0,5 %.

    SvaraRadera
  48. SPFF verkar onekligen bra, jag har ett litet innehav men skall köpa för större summa. Har dock förstått att det finns syntetiska Etf,er och fysiska. De syntetiska har en motpartsrisk och skulle det gå illa så kan man bli av med hela investeringen ifall institutet/ banken som är utgivareskulle gå i konkurs. De fysiska är däremot säkrade upp till minst 10% av kapitalet. Försökt hitta svar på detta men hittar inget, någon som vet om SPFF dvs global x SuperIncome Etf är en fysisk eller syntetisk Etf?

    SvaraRadera
  49. Hej Patrik,
    SPFF direktäger sina innehav. Jag gissar att det du syftar på är ETF:er som följer tex en råvara via instrument som certifikat osv. De har ju en risk i form av utgivaren av certfikatet.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  50. SPFF verkar onekligen bra, jag har ett litet innehav men skall köpa för större summa. Har dock förstått att det finns syntetiska Etf,er och fysiska. De syntetiska har en motpartsrisk och skulle det gå illa så kan man bli av med hela investeringen ifall institutet/ banken som är utgivareskulle gå i konkurs. De fysiska är däremot säkrade upp till minst 10% av kapitalet. Försökt hitta svar på detta men hittar inget, någon som vet om SPFF dvs global x SuperIncome Etf är en fysisk eller syntetisk Etf?

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...